https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Likovna razstava mlade umetnice Špele Zamuda

Gornja Radgona, 30.04.2014 ob 13:00  

V Gornji Radgoni je Mladinski center gostil mlado nadobudno umetnico Špelo Zamuda. Razstavljene slike so bile risane s tehniko svinčnika in akvarelnih barv.


V sklopu prvomajskih počitnic bodo v ponedeljek 28.4.  in torek 29.4. potekale v Mladinskem centru v Gornji Radgoni celodnevne aktivnosti od jutranjih ur do večera. Mladinski center je organiziral  otroške delavnice,  potekala pa je še likovna razstava izbranih del umetnice Špele Zamuda.  Zakaj in kako je začela risati, nam je umetnica razkrila v pogovoru.  Njeni začetki so bili že v osnovni šoli, kot navaja, pri likovni vzgoji, kjer je spoznala osnove risanja in pojme umetnosti. Vendar pa, kot sama pravi, v zadnjih štirih letih, ko obiskuje 1. gimnazijo v Mariboru, ustvarja največ. V njenih današnjih razstavljenih delih sta prevladovali tehnika svinčnika in akvarelnih barv. Na vprašanje, zakaj je uporabila  tovrstne materiale, je odgovorila, da predvsem zaradi senčenja in upodabljanja v svinčniku.

Akvarelne barve pa uporablja zaradi vodnih osnov, ki naredijo sliko bolj razgibano. Po vprašanju kdaj riše in koliko riše, je omenila, da je vse odvisno od dveh pogojev. To sta šolske obveznosti in volja, ki jo umetnica potrebuje pri ustvarjanju. Trenutno so Špeline slike razstavljene ne samo v Mladinskem centru Gornje Radgone, temveč tudi v 1. gimnaziji v Mariboru. Vendar, ko je pokazala fotografijo slike z razstave  v 1. gimnaziji, je bilo opaziti povsem drugo temo. Slika je bila povsem barvna. Špela jo je imenovala Van Gogh - zvezdnata noč.  V pojasnilo , zakaj ime po enemu največjih umetnikov slikarske zgodovine pove, da ciprese v horizontalah in vertikalah pod zvezdami tvorijo celoto.

Vendar, v nadaljevanju je kot največji navdih omenila umetnika, ki je živel mnogo pred Vincentom Van Goghom, Leonarda Da Vincia, za katerega so bile značilne izredna nadarjenost slikanja v raznih tehnikah, predvsem pa v risbah.  Zanimalo nas je, ali namerava v prihodnosti menjati tehniko ter uporabiti, razen trenutnega navdiha nad figurami, še tehniko risanja z oljnimi barvami ali sorodnimi materiali, vendar je navedla, da se trenutno s to mislijo ne ukvarja. Podoben odgovor smo prejeli tudi pri izbiri stila, v katerega uvrščamo impresionizem, ekspresionizem, naturalizem, kubizem ter ostale. Vendar mlada umetnica navaja, da bo čas ustvaril celoto, sedaj pa uživa in se predaja tehniki figur, pri kateri marsikdo opazi le nadarjenost mlade dame, ki jo lahko vztrajnost in samoiniciativnost nekoč pripeljeta na mesto likovnih velikanov, po katerih se tudi sama zgleduje. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.