https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Romi skozi fotografije predstavljajo življenje Romov v Gemerju na Slovaškem

Murska Sobota, 29.04.2014 ob 10:30  

V Evropskem muzeju romske kulture in zgodovine v Murski Soboti je potekala otvoritev fotografske razstave članov Gemerskega fotokluba Romov iz Slovaške. Razstavo sta odprla murskosoboški župan Anton Štihec in veleposlanik Slovaške republike v Sloveniji Nj. Eksc. Juraj Migaš. Na otvoritvi je spregovoril tudi predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc.

Po besedah Muca so se člani Gemerskega fotokluba Romov iz Slovaške osredotočili na sistematsko dokumentacijo življenja narodnostnih manjšin ter ujeli v svoj objektiv utrip življenja in kulturo gemerskih Romov. Razstava "Življenje Romov v Gemerju: bivalno okolje, portreti, navade in kultura" je bila že dvakrat predstavljena v Berlinu in enkrat v Budimpešti, Varšavi ter Moskvi. Evropski muzej romske kulture in zgodovine Murska Sobota je omenjeno razstavo organiziral v sodelovanju z Zvezo Romov Slovenije, Veleposlaništvom Slovaške republike v Slovenije in Gemeskim fotoklubom.

 

Kot je v svojem nagovoru povedal Migaš, ga izredno veseli, da tudi Slovaška ne ostaja v pozabi ter budno spremlja to področje. Razstava, ki je zelo realistična, prinaša skozi objektive fotografov Gemerskega fotokluba nekaj pristnih trenutkov iz vsakdanjega življenja Romov, ki živijo v Gemerju v vzhodnem predelu Slovaške.

 

"Na današnji razstavi imamo priložnost videti slike iz življenja in dela romske skupnosti izven naših meja. Romska skupnost ima svojo kulturo in jezik, običaje in plese, ki jih negujejo v svojih državah," je še dodal Štihec.

 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.04.2014 ob 20:31 ms gost

      Lipič je tüdi prestopo med Rome ?

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.