https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Evroposlanka Tanja Fajon v Lendavi: »Zamujamo priložnosti, ki jih ponuja EU«

Mansarda, Lendava, 29.04.2014 ob 13:00  

Podpredsednica stranke SD, mag. Tanja Fajon je včeraj obiskala Lendavo, kjer je na okrogli mizi spregovorila kot evropska poslanka. Fajonova je na dogodku, ki je potekal v Mansardi, spregovorila o izzivih in priložnostih Slovenije v EU, letu evropskih volitev, aktivnem državljanstvu in evropski identiteti.


Pred bližajočim se Dnevom Evrope je Fajonova, ki je bila od leta 2001 dopisnica novinarka v Bruslju, spregovorila o Evropski uniji. Njena pot v Bruslju je že dolga, kariera novinarke pa jo je kasneje vodila v politične vode in kot je poudarila, ji novinarske izkušnje danes kot evropski poslanki dobro koristijo, saj pozna delovanje EU tudi iz druge perspektive.  O koristih, ki jih ima Slovenija od vključitve v EU, je povedala: »Včasih zamujamo priložnosti, ki jih ponuja EU, pred desetimi leti je bilo čutiti velik entuziazem, ki pa ga sedaj ni več.« Na začetku Slovenije v Bruslju niso poznali, danes je povsem drugače. Prednosti članstva v EU so tudi za mlade, kateri imajo danes odprte meje, se lahko v tujini izobražujejo, delajo, potujejo, spoznavajo različne kulture, je izpostavila Fajonova.

Zaradi brezposelnosti in krize upadlo zaupanje v EU

Evropa se je v zadnjih petnajstih letih močno spremenila, zgodila se je finančna in ekonomska kriza, ki je evropske države močno prizadela, še posebej Slovenijo, ki je trenutno na repu držav, ki se vlečejo iz te krize. Kot poudarja Fajonova je tudi moralna, socialna kriza ter velika brezposelnost, ljudje so v težavah, še posebej mlada generacija. Lani se je v Evropi beležila 26 milijonska brezposelnost mladih. Se pa Fajonova zaveda dejstva, da sta brezposelnost in kriza načeli tudi zaupanje v samo delovanje EU. V Sloveniji je brezposelnost med mladimi dosegla 25 %, kar je zaskrbljujoče, pravi evropska poslanka, prav tako se čuti beg možganov. Kot je povedala Fajonova, veliko obiskuje tudi univerze in je med mladimi, da bi skupaj ugotovili, kako najti pot iz take situacije.

Rešitve za brezposelnost mladih vidi tudi v start up podjetjih

Rešitve vidi v start up podjetjih, v projektu Jamstvo za mlade, za katerega sredstva namenjata tako Slovenija kot EU in ki mladim omogoča po končanem šolanju pripravništvo v določenem podjetju: »Mladi v Sloveniji delajo preko napotnic ali na črno, nimajo stalnih zaposlitev, hkrati gre za nepovezanost – veliko mladih izobraženih ljudi po diplomi, magisteriju ali doktoratu nima zaposlitve, saj ni toliko primernih delovnih mest, hkrati se je v Sloveniji zanemarilo veliko število profesionalnih poklicev – frizerjev, avtomehanikov itd.« A po drugi strani, poudarja Fajonova, ima danes ta mlada generacija veliko več možnosti kot kdajkoli prej, npr. dostop do interneta.

Slovenija do sedaj ni znala izkoristiti vseh priložnosti, ki jih ponuja EU

O trenutni situaciji ter prihodnosti Slovenije v EU pa je izpostavila dejstvo, da se gospodarstvo umirja, saj so postavljeni mehanizmi, kako reševati banke, ki padajo v težave, kako reševati evro: »Slovenija je naredila napako prevelikega varčevanja in zategovanja pasu, tako so ljudje bili pahnjeni v še večje težave. V Sloveniji je začel izginjati srednji sloj in sedaj je čas, da se bogastvo, ki v Evropi obstaja, saj gre za najbogatejšo celino, razporedi tako, da bodo ljudje spet živeli v enakosti. Povezovanje mora iti v smer skupnih izzivov v gospodarstvu.« Fajonova pravi, da Slovenija ni znala izkoristiti priložnosti, ki jih ponuja EU, saj smo po letu 2004 kot država izgubili kompas in nismo začrtali vizije za Slovenijo. Zdaj se zdi, da ne vemo točno, česa si želimo. Napačna razlaga je, da je kriv Bruselj, mi imamo glas in če bi znali pravi čas izraziti, česa si želimo, bi imeli od EU veliko več koristi. To je bil problem vseh dosedanjih vlad, dodaja Fajonova in nadaljuje, da šepa vez med Ljubljano in Brusljem, med ministrstvi, med parlamentom. Tudi Luksemburg je majhna država, še manjša od Slovenija, pa ima zelo jasno vizijo ter stabilno politiko: »Koristi od EU lahko imamo, če jih le znamo izkoristiti, to je pa seveda odvisno od nas samih.«

 Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.04.2014 ob 14:01 .Kriza gost

      Hudica nic ne znamo iskoristiti in narediti prav. Kaksni ljudje sedijo v vladi ? So tam zaradi velikih plac ? Toliko bresposelnih pa se nic ne premakne na boljse.

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.04.2014 ob 20:27 ms gost

      Bogme v Lendavo odijo sami takši ka znajo ka lejko lidij gor napelajo in ka jih za nos vlačijo in jim prodavlejo meglo .Žalostno Lendavčari .Zadnjič vas je krmo fant z orglicami te Zver in Cukjati zdaj Fajonova in mijslin ka še prijde što ka de vam v vodi mejsec kazal .Ha,ha ..........

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      30.04.2014 ob 0:32 Lendavčan gost

      K nam vsaj kdo hodi, na vas seljake je že tak Slovenija pozabila.

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      30.04.2014 ob 12:01 ms gost

      Ja odijo seveda ka vijdijo ka vam lejko očij barvajo tak ste naivni prav maš .Turbašje

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      30.04.2014 ob 19:12 hotiza gost

      ha,ha v Lendavo hodijo po glasove in mlatit prazno slamo .Končno pa kaj pametnoga tak nega za čakati ka prijde v Lendavo .Ološ

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      01.05.2014 ob 18:25 imre gost

      Tole PIČKO trbej dobro nategnoti ,pa te de jakše in bolj realno govorila!

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      04.05.2014 ob 14:59 slovenscina gost

      No imre kak se to izrazas, ka si se nej navco lepega obnasanja . Mogo bi iti v tecaj , ka se nekaj navcis in uporabis kaj pametnejsega. Vulgarno izrazanje sigurno ni primerno zate.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.