https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Slovenci in Madžari v Murski Soboti združili moči pri vaji »Rešujmo skupaj«

29.04.2014 ob 12:30  

V Murski Soboti je v okviru čezmejnega projekta "Rešujmo skupaj" potekala vaja cestnega reševanja, ki se je odvijala v kompleksu SOIC MS-1, nasprotno od BTC-ja na cestnem kraku pred zgradbo ERA-MBC Pomurje. V tej mednarodni vaji so poleg slovenskih ekip sodelovale tudi ekipe iz Szombathelya na Madžarskem.


O celotnem projektu

Vodilni partner projekta Čezmejno sodelovanje na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami med obmejnimi regijami SLO – HU je Mestna občina Murska Sobota, ki projekt izvaja z naslednjimi partnerji: Gasilsko zvezo MO Murska Sobota, Upravo za zaščito in reševanje Železne županije, Potapljaškim društvom Murska sobota in Razvojnim centrom Murska Sobota.

Namen projekta Rešujmo skupaj je okrepiti čezmejno sodelovanje na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v obmejni regiji Slovenije in Madžarske. V okviru projekta so tako predvidene aktivnosti, ki bodo vzpostavile sodelovanje na področju obveščanja, informiranja in alarmiranja ob nesrečah ter skupna usposablanja in izobraževanja ter vaje na posameznih področjih zaščite in reševanja. Predvidene so tudi skupne aktivnosti preventive (informiranje in obveščanje) ter nabava potrebne reševalne opreme na obeh straneh meje za izvedbo usposablanj in reševanj.

Projekt, katerega skupna vrednost je 1.633.877,48 evrov, bo sicer potekal tri leta. Osnovni namen projekta je povezovanje in poenotenje delovanja sil zaščite in reševanja z obeh strani meje, kar naj bi prispevalo k zmanjševanju ovir za medsebojno sodelovanje na tem območju. Skozi projekt se bodo zagotovili materialni pogoji za izvajanje vseh aktivnosti. V projektnih aktivnostih bo sodelovalo 10 gasilskih zvez s 25 gasilskimi društvi s čez 500 prostovoljnimi gasilci ter dve potapljaški društvi. V projekt pa se vključuje tudi URSZR, izpostava Murska Sobota z regijskim centrom za obveščanje. Zaradi poenotenja delovanja je predvideno sodelovanje enakih sil in organov na madžarski strani.

Skozi skrajšana tri leta se bo odvijalo več kot 15 večjih aktivnosti priprav, usposabljanja, izvajanja in analiz izvedenih nalog.

Vaja reševenja ponesrečencev v cestnem prometu v Murski Soboti uspela

Za vajo reševanja ob nesreči v cestnem prometu, ki se je odvijala 25. aprila 2014, je izdal in podpisal sklep Anton Štihec, župan Mestne občine Murska Sobota. Pri vaji so sodelovali GE GZ Mestne občine Murska Sobota, gasilci iz Szombathelya na Madžarskem, GE PGD Murska Sobota in PGD Rakičan, enota nujne medicinske pomoči Murska Sobota in prometna policija Murska Sobota. Priprave za izvedbo vaje je vodil in usklajeval Franc Olaj, poveljnik Gasilske zveze MOMS, v sodelovanjem s Stanislavom Wolfom, vodjem projekta in poveljnikom civilne zaščite MOMS.

    

  

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.