https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Na delavnici o sublimacijskem tisku tokrat o kvaliteti tiska

30.04.2014 ob 14:00  

V prostorih Mladinskega centra Prlekije je potekalo ponovno srečanje navdušencev nad sublimacijskim tiskom.

 

Vendar v nasprotju s prvim srečanjem pred  14. dnevi, tokrat pogovor ni tekel o osnovah temveč o podrobnostih in eksperimentih, ki so bili izvedeni na srečanju. Osnove za razumevanje sublimacijskega tiska so bile obrazložene že pri prejšnjem srečanju in objavljene v preteklem članku, zato smo se tokrat posvetili kvaliteti tiska. V raziskavo smo dali tisk na platno, oziroma tisk na sintetično blago. Kot pomnimo, sublimacijski tisk se izvaja na keramične podlage, tekstilne podlage, podlage iz sintetičnih materialov.

Sam tisk poteka pod vplivom višje temperature, pri čemer se barva ne natisne na sam material, temveč se kemijsko veže za podlago. Temu tisku pravimo tudi prepustni tisk. Za taka barvila je značilna struktura, v kateri najdemo pigmente, veziva in topila. Z ustrezno mešanico naštetih surovin lahko tiskar ob nakupu barvil natančno določi čas sušenja ter vezanja na sam material. Ravno zaradi lastnosti vezenja na površine tiskarji natančno določijo čas, pri katerem se temperaturno obdeluje tiskan material.

V eksperimentu je bilo uporabljeno slikarsko platno, velikosti 18x24 cm. V predpripravi na tisk je tiskar natisnil na enako velikost fotografijo Michelangelove Mona Lise. Po času fiksiranja barvila na platno ter hlajenju so se prikazali osupljivi rezultati. Po analizi teksture, odtenkov barve ter barvnih tonov je slika na tiskanem platnu vsebovala vrednosti barv zelo blizu vrednostim kot na originalni sliki, o kateri se najdejo podrobni podatki.  Pri analizi uspeha se ne sme prezreti še dejstva, da je celotno grafično delo vključno s tiskom vzorca izvedeno brez zahtevnih računalniških programov, ki jih uporabljajo v tiskarnah, ampak le z navadnim Word programom. Po zbranih dokazih o uspešnem sublimacijskem tisku na različne površine se zlahka pride do dejstva, da lahko z relativno majhnim finančnim vložkom opravljamo že več kot zadovoljive tiskarske procese, ki niso namenjeni le za osebno uporabo, temveč so lahko uporabni že za gospodarsko dejavnost.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.