https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Slavinec: Podjetnost mladih v Pomurju napreduje, ni pa še postala trend

30.11.2010 ob 13:31  

Dr. Mitja Slavinec meni, da so uspešni predvsem tisti, ki si svojo kariero pričnejo graditi že v času študija.

Jutri se v Murski Soboti začenja Festival inovativnosti, znanosti in ustvarjalnosti mladih (IZUM), ki je sicer prejšnja leta nosil ime Mladi za napredek Pomurja. Vsakoletne spremljajoče aktivnosti bodo tudi letos dopolnile znanstvene konference in drugi dogodki. »Ne gre le za novo ime, temveč želimo v še večji meri dogodke povezati in jih s tem nadgraditi. Tako so na PAZU konferenci recenzirani prispevki, s čimer izpolnjuje kriterije znanstvenih konferenc, tradicionalno publikacijo pa bomo nadgradili v znanstveno revijo naše akademije,« razlaga Slavinec, idejni vodja festivala.

Dodaja: »Podobno smo zastavili tudi modelarsko konferenco, na katero smo povabili mentorje ne le iz Pomurja temveč iz vse Slovenije. Pomembno sporočilo okroglih miz, ki ga želimo posredovati mladim, pa je, da je prav znanje in ustvarjalnost ter zgodnje povezovanje le-tega z gospodarstvom ključno pri izboljševanju zaposlitvenih pogojev in prvi korak na poti njihovih karier.«

Napredek v podjetnosti mladih Pomurcev je, toda …

In kako ocenjuje integracijo mladih v pomurskem okolju v  samostojno podjetniško okolje in v same procese zaposlovanja v  podjetjih po zaključku študija?

»Ocenjujem, da je na tem področju moč opaziti pomemben napredek, vendar žal še zmeraj temelji predvsem na nekaterih posameznikih, ni pa še to trend pri mladih,« meni Slavinec.

Na vprašanje, ali v Pomurju manjka tovrstnih festivalov in mreženja  mladih z morebitnimi bodočimi delodajalci, pa odgovarja: »Inflacija tovrstnih dogodkov, ki bi se prirejali sami sebi v namen, prav gotovo ni smiselna. Nadaljnje povezovanje obstoječih pa prav gotovo še obeta z novimi sinergijskimi učinki. Lep primer je nedvomno prav IZUM, ki je iz dneva odprtih vrat ZOTKS prerasel v največji tovrstni dogodek ne le v lokalnem okolju, temveč tudi širše.«

Recepti za preprečevanja bega možganov

Slavinec glede pereče problematike pomurskega okolja in bega možganov meni, da so v okviru Pomurske akademske znanstvene unije (PAZU), nekaj receptov za preprečevanje bega možganov ne le našli temveč tudi na novo razvili. »Vsaka "jed" pa z ustrezno modifikacijo recepta zmeraj lahko še izboljša. Beg možganov lahko zmanjšujemo fizično, da se strokovnjaki ne izselijo iz regije, nič manj pa ni pomembno posredno zmanjševanja bega možganov, ko sicer strokovnjaki bivajoči izven regije ali v tujini pričnejo tesneje sodelovati z domačim okoljem,« zaključuje Slavinec.

IZUM se bo sicer z uradno slovesnostjo pričel jutri in bo trajal do 4. decembra v Hotelu Diana v Murski Soboti.

PROGRAM FESTIVALA NAJDETE TUKAJ

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. nina85
      30.11.2010 ob 13:53 nina85

      G. Slavinec, kako naj podjetništvo napreduje, če je kupna moč v regiji na dnu zraven tega pa je regija v finančnem krču in mladi podjetniki še s tako dobor idejo ne dobijo niti začetnega kapital. Potem se pojavi Zakon o Pomurju, ki naj bi financiral oz pomagal ravno novim podjetjem in dogajajo se take stvari - kot jih sedaj beremo tudi na tem portalu, da pač sekretar deli tistim ki jih pozna. Žalostno. Zgleda da je Prekmurje brezno brez dna kamor se kanalizira denar in tu jih za "dobrobit" ljudem kanalizira peščica vplivnežev! Katastrofa. Edini izhod je Brain Drain!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. vinci
      01.12.2010 ob 9:22 vinci

      No, ne je se tak pesimistično, samo prejšnje desetletje nan je prineslo neučakanost za standardon. V Prekmurji pa so lidje očitno nej tak hitri. Je pa rejsan ka trbej korenine spraviti k sebi (če so nej preveč gnile).

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.