https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Slavnostno ob 120-letnici PGD Hodoš

Hodoš, 11.05.2014 ob 13:00  

Na Hodošu so ta konec tedna namenili praznovanju 120. obletnice Prostovoljnega gasilskega društva Hodoš.


V petek popoldan so na pokopališču položili venec v čast vsem padlim gasilcem, nato pa je sledila slavnostna seja, na kateri so poleg domačih gasilcev sodelovali tudi gasilci iz sosednje Madžarske. Med slavnostnimi gosti so med drugimi bili župan Občine Hodoš Rudolf Bunderla, častni predsednik Gasilske zveze Slovenije Ernest Eöry, predsednik GZ Gornji Petrovci Johann Laco in predstavniki raznih društev iz občine Hodoš. Predsednica PGD Hodoš Vesna Könye je na slavnostni seji podelila priznanja gasilske zveze III. stopnje, značke za dolgoletno delo, posebna priznanja PGD Hodoš ter zahvale za sodelovanje raznim društvom v občini.

V soboto je potekalo praznovanje visoke obletnice s slavnostno parado z domačimi gasilci in gasilci iz Madžarske in Slovaške, ki so se ob spremstvu pihalne godbe in mažoretk po dovoljenju podpoveljnika GZ Slovenije Zvonka Glažarja sprehodili mimo slavnostnih gostov in obiskovalcev, med katerimi so bili župan Občine Hodoš Rudolf Bunderla, poslanka Jasmina Opec, generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But, vodja izpostave URSZR Murska Sobota Martin Smodiš, častni predsednik Gasilske zveze Slovenije Ernest Eöry, predsednik GZ Hodoš Bojan Bočkorec ter visoki gosti iz tujine.

Krajšo zgodovino delovanja PGD Hodoš je navzočim predstavila predsednica PGD Hodoš Vesna Könye, ki je povedala, da je društvo uradno začelo delovati 18. marca 1894 in je ob ustanovitvi štelo 36 članov. V času I. svetovne vojne je zelo malo podatkov o delovanju društva, ve se, da je sedem gasilcev umrlo na bojišču. Ob nastanku nove države so prišla nova pravila in društvo se je pridružilo križevski župi. V času II. svetovne vojne je društvu uspelo nabaviti motorno brizgalno, po koncu vojne pa so se usmerili na izobraževanje, udeleževanje tečajev in tekmovanj. Leta 1951 so začeli z gradnjo novega gasilskega doma, l. 1964 pa so prejeli Srebrno zvezdo od predsednika Jugoslavije. Od l. 1999 delujejo pod Gasilsko zvezo Hodoš, danes pa so prevzeli nove poslovne prostore za delovanje društva. Trenutno ima društvo 79 članov in članic, od pionirjev do veteranov, kar je lepo število za majhno občino, kot je Hodoš.

Spregovoril je tudi župan Občine Hodoš, ki je poudaril, da je gasilsko društvo temelj varnosti naše družbe, kar se je že neštetokrat izkazalo. »Zavedati se moramo in to tudi spoštovati, da smo lahko gradili sedanjost in bodočnost prav na teh temeljih, ki so nam jih zagotovili naši predniki,« je dejal župan Bunderla. Veseli ga, da se med gasilce vedno znova vključujejo mladi. V zahvalo je Občina Hodoš prostovoljnemu gasilskemu društvu Hodoš predala namenu novoizgrajeno sejno sobo z željo, da jim bo koristila za nadaljnje uspešno delo. Od srca jim iskreno čestita ob njihovem visokem jubileju in jim želi čim manj intervencij.

S svojim programom so praznovanje popestrili KUD Őrseg Hodoš in njihovi najmlajši člani ter KUD Budinci s pevskim zborom in folklornim plesom.

Po kulturnem programu so praznovanje nadaljevali z zabavo s skupino Weekend Band do poznih ur.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.