https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Dobrodelni vitezi na Jeruzalemu

13.05.2014 ob 11:00  

Na Jeruzalemu, natanko v dvorcu Jeruzalem, je s slavnostnim odkritjem plošče potekala svečana umestitev Društva vitezov jeruzalemskega templja (DVJT).


Na prireditvi, katero so organizirali v sodelovanju z LTO Prlekija Ljutomer, Občino Ljutomer, Dvorcem Jeruzalem, domačimi vinarji, tamburaši, Prleškimi babicami..., smo slišali tudi nekaj govorcev. Tako je nekaj o samem Jeruzalemu in o viteškem redu povedal direktor LTO Prlekija Ljutomer, Andrej Vršič, kot slavnostna govornica je vse zbrane nagovorila županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, ob tem je Dare Jarc iz DVJT Slovenije več povedal o sami organizaciji Ordo Supremus Militaris Templi Hierosolymitani (OSMTH), kar je bil uvod v odkritje table na pročelju dvorca, s čimer je sedež društva bil uradno umeščen v Dvorec Jeruzalem. V kulturnem programu so nastopili folkloristi in tamburaši, za pogostitev pa so poskrbeli vinarji in Klub prleških babic.


Ordo Supremus Militaris Templi Hierosolymitani (OSMTH) je nevladna organizacija Združenih narodov, registrirana v Ženevi. Današnji red Templjarjev OSMTH je posveten (necerkven) viteški red, ki v svoje vrste sprejema moške (Viteze) in ženske (Dame), ki pokažejo velika etična in moralna načela ter željo po nadaljevanju tradicije srednjeveških vitezov jeruzalemskega templja - vitezov Templjarjev. OSMTH je krščanska ekumenska organizacija, katero je ob podpori Napoleona leta 1804 osnoval francoski fizik Fabré-Palaprat. Red je leta 1853 uradno priznal Napoleon III in deluje na področju osnovnih tradicijah srednjeveškega reda Templjarjev.
Red OSMTH - Knights Templar lnternational danes dela za svet v katerem je konstruktivni dialog med veroizpovedmi, kakor tudi med verujočimi posamezniki in narodi, izpeljan v miru, z medsebojnim spoštovanjem in razumevanjem; so posvečeni kraji kristjanov in ostalih verskih skupnosti, spoštovani, zaščiteni in jih romarji lahko varno obiskujejo; se prizna in ceni predanost, velikodušnost in poštenost vseh akterjev človekoljubne pomoči, ki naj svoja dela opravljajo etično; človekoljubje, uslužnost, predanost in poštenost povzemajo temeljna in najvišja načela viteštva in osebnih življenjskih pravil ter se širijo v družbo; je prispevek Templjarjev, srednjeveških in modernih, zlasti na področjih naravoslovja, gradnje, transporta, obrti, zdravstva, financ, diplomacije in človekoljubja, etičnosti dobro raziskan in v javnosti splošno razumljiv in cenjen.

Ker pa je namen organizacije pomagati pomoči potrebnim, so med samim ritualom na Jeruzalemu zbirali tudi sredstva, ki so jih namenili v dobrodelne namene, in sicer za Erazma Avelama Mundo.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.