https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Ponovni porast reke Mure ob gostejših padavinah

Gornja Radgona, 14.05.2014 ob 7:00  

Zaradi gostejših padavin se je nivo reke Mure ponovno dvignil. Preverili smo porast reke v primerjavi z dvigom v mesecu februarju 2014

Po poplavah v mesecu februarju 2014 se je nivo reke Mure ponovno dvignil na nevarno višino. Preverili smo do kakšne mere je voda že prekrila kopno.  V prihodnjih dneh lahko pričakujemo zaradi dodatnih padavin nove nevarnosti poplav reke Mure na področju Pomurja.  

Nevarnost prestopa obrežja reke Mure smo analizirali v Gornji Radgoni, pri čemer se je voda že nevarno dvignila na predele, kjer so izvajalci projekta "Skupaj" delno porušili poplavni zid. Po poročanju Agencije za okolje in prostor so pretoki rek na severovzhodu in severozahodu Slovenije veliki, med tem ko so na jugozahodu mali. Drugod po Sloveniji so srednji. V prihodnjih dneh se bodo pretoki rek po večjem delu države še nekoliko povečali. Po napovedi bi naj v četrtek in petek v severozahodnem delu Slovenije še rahlo deževalo.  

V današnji analizi nevarnega dviga reke se opazi tudi močan tok. Po izmerjenih podatkih na ARSO je Mura trenutno še vedno med najbolj deročimi vodami, kjer po podatkih trenutno preteče 383 kubičnega metra vode na sekundo.  Po primerjavi z letošnjim februarskim dvigom Mure se je tokrat voda dvignila precej višje. Kot primerjava v analizi porasta vode, sta predstavljeni fotografiji posneti na istem mestu. Opazi se, da je obrežje v mesecu maju precej bolj pod vodo.

Spremembe rečnega nivoja bomo pozorno spremljali v prihodnjih dneh, kajti zaradi dodatnih padavin se lahko nivo podtalnice še dodatno dvigne.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija