https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-TURE

Airbus A380 - največje potniško letalo na svetu

 

Evropski proizvajalec letal Airbus je o letalu začel razmišljati že na začetku 90-ih let, ko je tekmec Boeing opustil podobno idejo. Airbus je želel ponuditi letalo, ki bo sprejelo več potnikov ob manjši porabi goriva, kot konkurenčni Boeing 747-400.


V času razvoja vse do leta 2005 je bil znan pod imenom Airbus A3XX. V Toulusu, kjer ga tudi sestavljajo, je 25. oktobra 2007 opravil svoj prvi polet. Komercialno je začel opravljati svoje poslanstvo dve leti pozneje na poti iz Singapurja do Sydneya pod okriljem letalske družbe Singapore Airlines.

Karte, ki so stale od 560 do 100.000 ameriških dolarjev za prvi polet, so prodajali avkciji, ki je potekala na spletu. Naslednja, ki je razpolagala z letalom, je bila družba Emirates, ki si jih je zaželela 58. Sledil je Qantas, Air France in med zadnjimi še nemška družba Lufthansa.

Posamezno letalo stane 270 milijonov ameriških dolarjev

Vsa letala razpolagajo s 550 (odvisno od izvedbe) sedeži, ki so razdeljeni v tri  razrede. Če bi ponudili le ekomoski razred, bi letalo lahko sprejelo 853 potnikov. Orjak lahko preleti 15,200 kilometrov z enim polnjenjem razervoarjev (New York – Hong Kong) pri hitrosti 900 km/h. Cena posameznega letala je okrog 270 milijonov ameriških  dolarjev. 

Je pa Airbus imel kar nekaj težav z zamudami pri izdelavi. V letalu je približno 530 kilometrov električnih napeljav, ki so povzročala največje težave pri pravočasni dobavi letal.

Ob tem, da letalo porabi manj goriva in nudi več prostora kot tekmec, je njegova posebnost tudi izjemno tiho delovanje. Za posebno obliko motorjev, ki pri vzletu ustvarijo manj hrupa, je bil odgovoren Rolls Royce.

Luksuz, ki mu ni para

Letalo vam ponuja prvovrstno udobje  predvsem v poslovnem in prvem razredu. Ekonomski razred ponuja udobnejše sedeže in nekaj več prostora za noge, vse ostale opaznejše komoditete so na voljo le prvemu razredu. Posamezne letalske družbe naročajo različne dodatke v prvem razredu. Emirates ima na voljo štirinajst privatnih kabin, ki dostopajo skupno do dveh kopalnic.

Air France se je odločil za prestižno galerijo.  Vsi, ki so poleteli z A380, pravijo, da je vožnja posebno doživetje in je vredna doplačila. 

Za razvoj letala je Airbus porabil 11 milijard ameriških dolarjev.

 

 

Samo družba Emirates jih pričakuje 58. Dosedaj je Airbus izdelal skupno 56 letal za vse letalske prevoznike.


Vsi razredi razpolagajo z naprednim sistemom za zabavo (filmi, glasba in  igre po izbiri posameznega potnika).


Na koncu hodnikov so ves čas leta na voljo manjši prigrizki in pijače (ob standardnih obrokih, ki so postreženi na sedežih).


Prvi in poslovni razred omogočata spanje na popolnoma prilagodljivih sedežih (beri - posteljah).


Ob taki hrani pozabite, da ste na letalu. 


  

Uporaba kopalnice s tušem le za prvi razred.


Prvi razred razpolaga z najimenitnejšimi pijačami.


Za udobno počutje na avionu skrbi 27- članska posadka.


Gost je na letalu car.


Prestiž na vsakem koraku

Foto: www.emirates.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. ana
      03.12.2010 ob 7:42 ana

      Tü se pa že fajn da leteti. Takšne udobnosti bi si vsak želo. Super članek!!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. vinci
      03.12.2010 ob 11:20 vinci

      Eni tou udobje lejko samo gledamo. Mogouče pa ...

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.04.2015 ob 8:01 Lujo gost

      Škoda ka nemre pristati na airportu Rakičan ?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      31.08.2021 ob 22:23 Zoki gost

      Pride v Rakican drugi teden.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.