https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Mladi, inovativni, željni uspeha, a brez kapitala

30.11.2010 ob 18:27  

Zmagoviti trio letošnje Naj podjetniške ideje mladih si želi uspeti na trgu in razvijati svoje podjetniške ideje. Trenutno se soočajo s problemom prodora na trg in finančnimi pomisleki.

Tudi letos je Zavod Roka v sodelovanju z Mestno občino Murska Sobota in Klubom prekmurskih študentov organiziral tekmovanje za Naj podjetniško idejo mladih. Med 20-imi oddanimi idejami v tekmovalnem delu je slavila Nina Bencik iz Ekonomske šole Murska Sobota, 2. mesto je osvojil Sandi Kranjec s Srednje poklicne in tehniške šole (SPTŠ) Murska Sobota, 3. mesto pa Sara Brunec iz Gimnazije Franca Miklošiča v Ljutomeru.

Zmagoviti trio smo povprašali, kakšne karierne načrte imajo v prihodnosti in ali se bodo s svojimi idejami podali na trg. 

Nina Bencik: Moja ideja bi lahko bila zelo prodajana

Ideja: Miza želja 

Njena naprava Miza želja bi omogočala hitrejšo in naprednejšo postrežbo, ki bi gostom olajšala čakanje na naročilo. Vgrajena bi bila na mizah in preko nje bi gostinsko osebje lažje in hitreje nadzorovalo in izpolnjevalo želje gostov. Ko bi gost prišel v gostinski lokal, bi na mizi v elektronsko napravo vtipkal svoje naročilo, ki bi bilo posredovano natakarju. Gosti bi po naročilu z bančno kartico ali z gotovino plačali in šele takrat bi jim natakar prinesel naročilo, ki bi mu bilo posredovano preko elektronske naprave.

»Ko sem izvedela, da je bila moja ideja zelo dobro ocenjena ter da se je uvrstila na prvo mesto, se mi je porodil tisti občutek, da pa je res škoda, da to mojo idejo kar tako pozabim. Začela sem se zavedati, da bi mogoče moja ideja res lahko dobro prodrla na trg in se uspešno prodajala,« razlaga zmagovalka letošnje Naj podjetniške ideje mladih, Nina Bencik.

Meni, da njena ideja na trgu lahko postane zelo prepoznavna, saj, kot dodaja, velja za zelo inovativno. »Izdelki, kot je postala moja miza želja, v  Sloveniji še sploh niso uveljavljeni. Če bi za mojo podjetniško idejo izvedelo kakšno podjetje, ki se ukvarja s proizvajanjem električnih aparatov in bi jo začeli proizvajati na takšen način, kot sem si sama zamislila, bi bila zelo prodana.«

Tudi Bencikova ideje do sedaj še nisem predstavila nobenemu podjetju, a dodaja, da bi bila zelo vesela, če bi jo kakšnemu izmed zainteresiranih podjetij imela vendarle možnost predstaviti. O možnosti ustanovitve lastnega podjetja pa pravi: »Če bi imela odprte možnosti, zagotovljena vsa sredstva za ustanovitev in odprtje svojega podjetja, bi ga z veseljem ustanovila in proizvajala  prav takšne izdelke, kot sem si jih sama zamislila in prijavila na Naj podjetniško idejo,« razmišlja Nina.

Sandi Kranjec: Želim si, da bi odprl svoje podjetje in od tega tudi živel

Ideja: JASNO GLED

Njegova ideja je, da bi nad ogledalom ob cestah pritrdili sončne celice, ki bi napajale akumulatorje, vgrajene v ohišje ogledala, v katero bi bilo vgrajeno spiralo. To spiralo bi grelo ogledalo in preprečevalo ustvarjanja rose in ledu.

»Ko je bila ideja izbrana kot druga najboljša, sem začel veliko razmišljati o prodoru moje ideje na trg. Mislim, da tudi bo prodrla na trg,« optimistično razlaga Sandi Kranjec. Dijak SPTŠ meni, da lahko njegova ideja postane velika tržna uspešnica, ob tem ko preprečuje nesreče oziroma reši veliko prometnih nesreč, s tem pa tudi življenj. »Dobra stran te ideje je, da zanjo ni potrebnih veliko investicij, prav tako z njo ni velikih stroškov.«

Kranjec ima v prihodnosti namen pristopiti do kakšnega izmed podjetij, ki se ukvarjajo s prometnimi tablami in prometnimi ogledali. »Mojo idejo hočem predstaviti čim večjemu številu podjetij, da bom imel več možnosti, da dosežem svoj cilj,« dodaja. Ob tem razmišlja tudi o svojem podjetju.

»Vem, da je ideja dobra. In želim si, da bi na trgu uspela, tako da bi lahko v prihodnosti odprl svoje podjetje in od tega tudi živel. Moja ideja  je bila odstranitev rose in poledenelosti na ogledalih  ob cestah, s tem bi prispeval k večji varnosti v cestnem podjetju.«

Sara Brunec: Moja ideja ima potencial na trgu

Ideja: Trendy Helmet

Ustvariti blagovno znamko trendovsko oblikovanih čelad. Ta del kolesarske opreme ne bo več moteč, saj se bo čudovito prilagodil našemu stilu oblačenja in življenja. Za vsakdanjo rabo je primeren casual model čelade, ki s svojo obliko in barvo ne izstopa. Z elegantnim videzom ali poslovnimi oblačili se izvrstno staplja elegant model, ki je lahko tudi odličen modni dodatek, prilagojen željam in pričakovanjem kupca.

Sara Brunec, dijakinja Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, pravi, da je idejo dobila tako, da je začela razmišljati o problemih sodobnega sveta. »Na podlagi tega sem dobila idejo o inovativnih in trendovskih kolesarskih čeladah, ki bi bile prilagojene vsakemu posamezniku. Omenjena ideja je po mojem mnenju vsekakor zrela za trg, saj gre za enostavno in hkrati učinkovito rešitev problema prometne varnosti kolesarjev.«

Brunčeva o možnostih, da bi njena ideja uspela na trgu, razmišlja pozitivno. » S primernim oglaševanjem in poudarjanjem prednosti (varnost, zaščita pred poškodbami, trendovski videz) bi lahko produkt postal razmeroma priljubljen med vsemi generacijami.« Dijakinja ljutomerske gimnazije svoje ideje še ni predstavila nobenemu podjetju, niti tega (v bližnji prihodnosti) ne namerava.

Poigrava pa se z mislijo o smiselnosti odprtja lastnega podjetja. »Kaj podobnega (po mojem brskanju) v Sloveniji še ne obstaja. Za preživetje pa verjetno ne bi zadostovala proizvodnja zgolj enega produkta (čelad), ampak bi bilo potrebno razvijati še kakšne druge izdelke (npr. različne dodatke za kolesarje).«

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. tomas
      30.11.2010 ob 18:56 tomas

      Ideje so resno dobre želin van, ka se uresničijo. Kak ste pa že sami ugotovili, de težko s financami a ne obupajte;).

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. lokalec
      01.12.2010 ob 13:33 lokalec

      Pogumno dečko pa dikline ;).

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.