https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Radgonski gozdovi brez odpada

Gornja Radgona, 06.06.2014 ob 11:00  

Ob zavedanju pomembnosti čiste narave, smo se lotili natančnega pregleda radgonskih gozdov, pri čemer smo iskali divja odlagališča odpadkov.

V članku, kjer smo preverjali uspeh gradnje pri projektu "Skupaj", smo poročali, da smo naleteli na obrežju reke Mure na odložene smeti v gozdu. Najbolj moteče je bilo kolo, ki je bilo pripeto na drevo. Zato smo ponovno prečesali širša področja gozdov občine Gornja Radgona in prišli do presenetljivih ugotovitev. Pot se je pričela na območju Lisjakove struge. Prehodili smo tako dostopna kot skoraj nedostopna mesta, vendar nas je slika narave prijetno presenetila. Namesto pričakovanih odpadkov odvrženih v naravo, smo videli le popolno zelenilo pokrajine.

Ob gozdnih poteh so bila položena le debla podrtih dreves kot posledica letošnjega žledu. Čeprav smo področja v območju Lisjakove struge pregledali kar natančno, nismo našli nobenega kosa odpada. Kot pomnimo je predstavnik Ribiške družine Radgone, Vlado Drvarič pojasnil ob dnevu Zemlje, kako poteka skrb za gozdno rastje, s čimer se predvsem omogoča življenje živalskim vrstam, ki domujejo v radgonskih gozdovih. A kljub vsemu se takšna nega gozda ni pričakovala, kajti na zelo težko dostopnih mestih so rastla drevesa odeta z zaščito pred glodalci.

Odpravili smo se na druga področja, kjer turizem ni tako pogost kot je v Lisjakovi strugi. Preverili smo področja, na katerih smo pri pripravi članka o gradnji projekta "Skupaj" naleteli na kup odpadnega materiala. Vendar je bilo področje očiščeno. Po označeni kolesarski in peš poti smo prehodili vso pobočje ob Muri vse do Gubčeve ceste ter podrobno prečesali gozdna področja. Našli smo relativno malo odpada in še ta je bil tik ob cesti. Po več urnem pregledovanju smo prišli do sklepa, da so radgonski gozdovi čisti in se ljudje zavedajo pomembnosti neokrnjene naravne, kajti ne sme se prezreti dejstva, da so ravno gozdovi naša pljuča. V tesni simbiozi narave in človeka nudi drevo preko fotosinteze človeku kisik ter porablja ogljikov dioksid, ki ga človek tako pridno proizvaja. Čistočo narave bomo spremljali še v prihodnje.  

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.06.2014 ob 0:27 gost2 gost

      Ja, pohvalno. Če bi se vsi ljudje zavedali, da odpadki sodijo v koš, ne pa kjer se nekomu oprostite izrazu sprdne, bi bilo Pomurje dosti lepše. Za nekatere ljudi na žalost pač velja kjer osel leži, dlako pusti.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.