https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Smodiš Bratuškovo sprašuje o izgradnji urgentnih centrov ob regijskih bolnišnicah

Ljutomer, 21.05.2014 ob 10:00  

Poslanec Branko Smodiš je izrazil skrb zaradi nujne zdravniške pomoči za celotno področje Pomurja.


Poslanec Branko Smodiš je na predsednico Vlade RS, Alenko Bratušek, ki je prevzela posle ministra za zdravje, naslovil pismo v zvezi z izgradnjo urgentnih centrov ob regijskih bolnišnicah. V pismu Smodiš izpostavlja vprašanje o izgradnji urgentnih centrov ob regijskih bolnišnicah. Po njegovih navedbah so se začele gradnje urgentnega bloka pri Splošni bolnišnici Murske Sobote. Branko Smodiš tudi navaja, da se kot poslanec srečuje pogosto z vprašanji lokalnega prebivalstva o tem, ali bodo tovrstni urgentni centri postali izključne lokacije ekip za nujne medicinske ponoči. Poslanec je izpostavil dejstvo, da bi to v praksi pomenilo, da ne bi bilo več ekipe nujne medicinske pomoči v zdravstvenih domovih, oziroma bi bile tam ekipe na voljo samo ob delovnikih. To predstavlja težavo za preostale dele pomurske regije, v kolikor bi bila na razpolago izven delovnika le ekipa iz urgentnega centra Murske Sobote, ker bi se posledično podaljšal v nujnih situacijah odzivni čas, s čimer pa bi bila ogrožena človeška življenja.

V nadaljevanju poslanskega vprašanja je poslanec Smodiš izpostavil dejstvo, da bi v tem primeru bili na periferiji deležni neenake zdravstvene obravnave. Poudarja tudi, da je prebivalstvo ravno na periferiji že v primeru obravnav pri specialistih v slabšem položaju, saj mora v oddaljene regijske bolnišnice na večino specialističnih obravnav, ker jih zdravstveni domovi v svoje programe zelo težko pridobijo. Z morebitnim ukinjanjem enot nujnih medicinskih pomoči, oziroma z njihovo centralizacijo, bi ljudje iz periferije tudi z vidika nujne oskrbe postali drugorazredni državljani.  

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.