https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V soboškem gradu predstavili zbornik soboškega muzeja 20-21

Murska Sobota, 21.05.2014 ob 13:15  

V prostorih soboškega gradu je potekala predstavitev zbornika soboškega muzeja 20-21. O vsebini zbornika in njegovih avtorjih sta spregovorila Metka Fujs, direktorica Pomurskega Muzeja Murska Sobota in Franc Kuzmič, muzejski svetovalec in urednik zbornika. Na predstavitvi so bili prisotni tudi nekateri avtorji zbornika.


Ta konec tedna mineva v znamenju mednarodnega dneva muzejev, ki ga beležijo 18. maja. Zbornik soboškega muzeja izhaja že več kot 23 let, njegov namen pa je spremljanje raziskav na področju Pomurja ter objavljanje razprav in člankov oseb, ki prihajajo iz Pomurja in raziskujejo teme, pomembne za naš prostor. Izdajo zbornika sta denarno podprla Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Murska Sobota. Za jezikovni pregled zbornika je poskrbel Marjan Maučec, za oblikovanje Sandi Červek, za grafično pripravo in tisk pa Atelje za črko in sliko.

Po besedah Fujsove imajo v letošnji številki zbornika precej novih avtorjev in je tudi tokrat zgodovinsko obarvan. "Zbornik kaže na naše delo in delo avtorjev, ki pišejo in raziskujejo ter postavljajo zgodovino naše pokrajine v nek širši kontekst, kajti s tem najdejo možnost, da rezultati raziskav postanejo vidni in berljivi," je v svojem nagovoru povedala Fujsova.

 

O sami vsebini zbornika je spregovoril Kuzmič, ki je obenem predstavil tudi avtorje. V zbornik 20-21, ki je tiskan v 500 izvodih in vsebuje 295 strani, so zajete razprave in članki, ki so razvrščeni po kronološkem redu, sledijo gradiva, nato poročila in ocene, zadnji del zbornika pa zajema bibliografije.

RAZPRAVE IN ČLANKI

Kristina Šiplič: Plemiške družine in posamezniki na ozemlju župnije Tišina v 18. stoletju

Andreja Benko: Arhitekturni prostor med realnostjo in religijo: Judovska sinagoga v Murski Soboti

Dušan Ščap: Vizitacija v župniji Apače leta 1822

Maja Hakl: Evangeličanske cerkvene občine v Prekmurju in publikacije med obema svetovnima vojnama

Tadeja Sapač: Evangeličanska cerkvena občina Križevci v najstarejših matičnih knjigah (1784-1800)

Dejan Horvat: Ivan Jerič po drugi svetovni vojni

Oskar Habjanič: Razumevanje pomurske kulturne krajine v obdobju baroka

Marko Vugrinec: Prekmurska regionalna identiteta: bogastvo razlik na majhnem prostoru

Marjan Makovec: Gasilsko zavarovalno društvo Gornji Slaveči – Ognjeno društvo Gornji Slaveči

 

GRADIVO

Mateja Žižek: Vsebina slovenskih pisem Avgusta Pavla

Peter Šraj: Beltinska grofica Maria Zichy pri papežu

Antun Novak: 120 let gasilske zveze v Pomurju (1893-2013)

POROČILA IN OCENE

Jelka Pšajd: Nova pridobitev

Monika Čuš: Muzej reje ljutomerskega kasača in prirejanja kasaških dirk

Marjan Toš: Kako je biti Jud v Mariboru in Lendavi, Oto Luthar-Martin Pogačar: Dežela senc, Oto Luthar: Po robovih spomina

Franc Kuzmič: Knjiga o Radgonskem kotu, Avgust Pavel: Prekmurska slovenska slovnica/Vend nyelvtan, Zgodbe vogerszkoga králesztva, Faksimile molitvenika Kniga molitvena, Mala Biblia z-kejpami

BIBLIOGRAFIJE

Franc Kuzmič: Bibliografija filozofa Franceta Vebra

 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.