https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Lendavski arhitekti kritični do gradnje razglednega stolpa

Lendava, 23.05.2014 ob 8:00  

Izgradnja razglednega stolpa v Lendavskih goricah tako javnost kot tudi  strokovnjake deli na nasprotne bregove. Tokrat pa so podpisani arhitekti Lendave na župana Balažka, na občinski svet in na javnost naslovili pismo, v katerem predstavljajo svoj kritični strokovni pogled na izgradnjo stolpa.


Pismo objavljamo v celoti:

Javno protestno pismo je namenjeno mag. Antonu Balažku in članom občinskega sveta Občine Lendava ter javnosti z namenom, da bi jih seznanili s kritičnim strokovnim pogledom glede izgradnje razglednega stolpa v Lendavskih goricah.

Kritično mnenje o razglednem stolpu so podali širša strokovna javnost in organizacije ter društva iz celotne Slovenije, pri čemer so bila po naših ocenah številna utemeljena dejstva in vprašanja preslišana in na njih ni relevantnih odgovorov. Kot strokovnjaki s področja urbanizma, arhitekture in krajinske arhitekture ter kot domačini in dobri poznavalci prostora protestiramo proti takšnemu načinu izpeljave celotnega projekta ter ignoriranju utemeljenih strokovnih pomislekov in zahtevamo, da odgovorni podate odgovore na vsa naša vprašanja ter javno objavite zahtevane podatke, ki jih imamo kot davkoplačevalci pravico izvedeti.

1.      Smiselnost investicije

Glede na vsa opozorila, da izgradnja predimenzioniranega stolpa ne sovpada v krajino Lendavskih goric, da je razgled z različnih točk v Goricah pri Lendavi že dovolj atraktiven, da je v občini kar nekaj stolpov, ki so zanemarjeni, neizkoriščeni in pozabljeni, se sprašujemo, na podlagi katerih podatkov in argumentov je utemeljena smiselnost take investicije?

2.      Cilji investicije

V arhitekturi je poznana teza »manj je več«.Postavlja se vprašanje, zakaj je potrebno porabiti veliko davkoplačevalskega denarja (slovenskega in/ali evropskega), če lahko porabimo 10-krat manj sredstev in dosežemo enak efekt. Na podlagi katerih dejstev ali prepričanj je bil sprejet sklep, da bo kovinski megalomanski stolp izboljšal turistično ponudbo v občini in kdo so avtorji tega sklepa?

3.      Vplivi in vzdrževanje

Zahtevamo, da vodilni v občini predstavijo vse vplive na prostor, ki jih bo tak poseg v prostor predvidoma imel, in objavijo študijo stroškov, ki bodo nastali ob izgradnji stolpa (popravilo cest, itd.), in stroškov vzdrževanja takega stolpa (stroški barvanja, čiščenje steklenih površin, itd.).

 

4.      Obisk in konkurenca

Študija, ki govori o ekonomski upravičenosti izgradnje stolpa in predvidenem številu njegovih obiskovalcev, se nam zdi nerealna. Grad, ki predstavlja eno izmed najbolj atraktivnih in turistično privlačnih točk v Lendavi, ima za polovico manjši letni obisk v primerjavi z ocenjenim številom obiskovalcev stolpa. Prosimo, da študijo avtorji javno predstavijo in argumentirajo. Koliko je smiselna investicija izgradnje vinoteke, ki bo konkurirala vinotočem, ki so bili zgrajeni s privatnim kapitalom?

5.      Informiranje in prikrivanje

Menimo, da je bilo preveč postopkovnih nepravilnosti, zato imamo občutek, da gre sedaj z javno razgrnitvijo tega projekta za post festum postopek, ko je vsaka, še tako dobronamerna in utemeljena pripomba nezaželena. Glede na skopo podane informacije glede recenzije in izboljšave razglednega stolpa (en list A4) smo bili ob poskusu pridobitve dodatnih informacij, ki bi morale biti javne, s strani občine zavrnjeni z utemeljitvijo, da bodo informacije javno dostopne po tem, ko bo z njimi seznanjen občinski svet, kar se nam zdi nekorektno in netransparentno. Prosimo za pojasnilo, zakaj so stvari, ki so plačane z davkoplačevalskim denarjem, javnosti nedostopne?

6.      Prostorska zakonodaja

Kot projektanti se sprašujemo, v katerem prostorskem dokumentu in na podlagi katerih členov je sploh dovoljena gradnja takšnega stolpa v Lendavskih goricah? Po skupnem pregledu prostorsko ureditvenih pogojev za gričevnati del v Občini Lendava nismo našli nobene zakonske podlage za tak objekt. Ker je Občina Lendava odgovorna za prostorsko zakonodajo, nas zanima, na podlagi katerih členov je takšna gradnja dovoljena?

7.      Izbira projektantov

Prosimo, da občina podrobno pojasni, kako so se izbrali projektanti za ta poseg v prostor in na podlagi katerih kriterijev je temeljila izbira projektanta za prvi ni drugi projekt razglednega stolpa. Nejasno je tudi, kdo je kaj delal in kdo je prejemal plačilo. V občinskem glasilu je zapisano, da je recenzijo in izboljšavo stolpa izdelalo podjetje Lineal d.o.o., na projektih pa je naveden Vires d.o.o. Po podatkih iz supervizorja je občina plačala za vizualizacijo in recenzijo podjetju Lineal d.o.o. (nelogičnost!?). Zahtevamo, da se javno objavijo vsa naročila projektnih dokumentacij in študij ter plačila z imeni podjetij v zvezi z izgradnjo razglednega stolpa, ki so bila do sedaj opravljena ali naročena ter koliko bo stala kompletna dokumentacija.

8.      Javna prezentacija

V praksi  je, da avtorji arhitekture javno predstavijo projekt. Sprašujemo se, zakaj občina ne organizira javne predstavitve s strani avtorja, da bi se lahko podala vprašanja in argumenti. Zahtevamo javno predstavitev v Lendavi.

9.      Novo gradbeno dovoljenje

Na podlagi dejstev, da ima nov projekt stolpa drugačno konstrukcijsko zasnovo in podobo ter drugačen razpored prostorov in površino, je jasno, da je potrebno za nov projekt pridobiti novo gradbeno dovoljenje. Obrazložitev s strani občine je, da imate zagotovila Ministrstva za infrastrukturo in prostor, da za nov projekt ni potrebno novo gradbeno dovoljenje, temveč sprememba. Prosimo, da objavite dokument s strani Ministrstva, ki potrjuje vaše navedbe, ker po našem mnenju to ni v skladu z zakonom o projektiranju.

10.  Poraba javnih sredstev

Zahtevamo nedvoumen odgovor, kdo je prevzel odgovornost za porabljenih 56.460,00 EUR brez namena? Toliko denarja je bilo po podatkih supervizorja porabljenega za izdelavo projektne dokumentacije za prvo varianto stolpa. Zavajajoče je, da občina navaja in riše grafe, ki prikazujejo potrebna finančna sredstva v primeru izbrane poti in v primeru izvedbe natečaja. Pri tem pa pozablja, da bi bila v primeru natečaja sredstva porabljena namensko za stroko ter za večje število strokovnih rešitev in ne za projekt, ki ga sedaj mečejo v koš. Smatramo tudi, da bi občina morala objaviti celotno finančno konstrukcijo projekta.

Ker se zavedamo posledic nepremišljenega vodenja projekta in same izgradnje razglednega stolpa, ki bi po naši strokovni oceni prinesel več slabega kot dobrega za prostor, zahtevamo nedvoumne odgovore na naša vprašanja in zahtevane podatke.

Poudariti pa moramo, da nismo proti razvoju, ampak nasprotujemo netransparentnosti in nestrokovni pripravi in vodenju projekta, ki nima soglasja stroke. Menimo in zavedamo se, da je za razvoj kraja potrebna kvalitetna turistična in javna infrastruktura in objekti. Kar opažamo, in nas skrbi, je, da se vodilni v občini tega lotevajo nestrokovno, predvsem ne dokončajo začetih projektov in ne skrbijo za že zgrajene projekte, temveč se lotevajo novih. Ker se zavedamo, da je potrebno vsak objekt, ki ga zgradimo z javnim denarjem, tudi ustrezno vzdrževati in ga uporabljati, še enkrat opozarjamo na nujnost celostnih in argumentiranih posegov v prostor.

Družba brez odgovornosti nima perspektive, odgovornosti pa se je potrebno zavedati. Mi se je, zato opozarjamo. Še enkrat apeliramo na člane občinskega sveta, da si tudi sami pridobite informacije, ki bodo podkrepljene z dejstvi in argumenti in na osnovi katerih boste lažje sprejeli odločitev, ki jo boste lahko zagovarjali pred strokovno javnostjo in prebivalci. Javnost (lokalno in širšo) pa pozivamo k treznemu razmišljanju in vzpostavitvi etičnega odnosa do soljudi in okolja, kjer pred vsem prevlada odgovoren odnos do naravne in kulturne krajine pred nesmiselnim zagovarjanjem megalomanskih projektov, ki degradirajo celotno krajino.

Z javnim protestnim pismom soglaša tudi Društvo arhitektov Pomurja.

S spoštovanjem,

Lauro Komloš, u.d.i.a.

Tomaž Stupar, u.d.i.ka.

Melita Toth, u.d.i.a.

DR. Dušan Stupar, u.d.i.ka.

Tamara Nemeth, študentka arh.

Goran Dominko, u.d.i.a.

 

Argumente obeh strani smo predstavili tudi že pred časom:

 

Lendava: Odprto pismo arhitekta Komloša o razglednem stolpu

 

Župan Balažek: Resnica je daleč od tistega, kar trdi arhitekt Komloš

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.05.2014 ob 11:05 kodila gost

      Mislim, da imajo arhitekti prav. Tu je toliko nejasnosti, da ni res. S kolegi smo malo računali. Če je RRA Mura ali kakšen drug pametnjakovič izračunal, da bo vsak dan (365 dni v letu) 100 gostov obiskalo stolp, jim gredo iskrene čestitke. O ostalih stvareh, kar se stolpa tiče, pa je bilo toliko napisanega, da je škoda besed. Mogoče še kdaj drugič.

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.05.2014 ob 12:58 smrkci gost

      Na tem stolpu bodo politiki in tisti tajkuni,ki so državo spokradli,gledali kam bodo bežali,ko pride do revolucije in to bo kmalo.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      23.05.2014 ob 16:59 hotižanec gost

      Jes pa san za to ka se postavi ta sramota v goricaj do vsaj lidje meli iz česa skakati ka nas tak nikaj dobroga ne čaka .Zadnjo besedo do meli seveda Madžari živeči in vladajoči v Lendavi hat neki

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      29.05.2014 ob 11:02 gost

      LEPI- KAJ BI BILO ČE BI FAVŠARIJA GORELA

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      29.05.2014 ob 14:30 zunanji opazovalec gost

      A je g. Komloš jezen na občino, ker ni sodeloval pri projektu. V zadnjih letih je dobil skoraj nič denarja od občine in je morebiti zato slabše volje (http://supervizor.kpk-rs.si/podj/98593013/). G. Duško (Stupar) je tako ali tako večino časa v LJ (če se ne motim; Podobno tudi Tomaž) tako, da bo težje zastopal mnenja lokalnih prebivalcev. Kot KA ga sicer spoštujem, vendar obžalujem, da je svoje imel dodal k temu pismu. Zdi se mi milo rečeno nesramno, da se določeni oglašajo oziroma imajo pomisleke glede projekta, ko pa so bili "pri kopanji" pa je bilo vse OK!! Zanimivo je, da je ureditev platoja pred kulturnim domom brez arhitekturnega natečaja zaupana g. Komlošu, realizirana pa pretežno z evropskimi sredstvi, tako kot ureditev parka (arhitekt Goran Dominko, tudi brez arhitekturnega natečaja), mestne hiše, obnova industrijske cone, ureditev vinsko-turistične ceste, gradnja in obnova vrtcev, izgradnja vodovoda in kanalizacije itd. Edina napaka občine je bila, da v projekt ni bila več vključena javnost, ki je najpomembnejši dejavnik! Glede spremembe gradbenega pa bi od arhitektov pričakovali, da vedo kdaj je zadosti sprememba in kdaj je potrebno novo... pa lep dan še naprej.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      30.05.2014 ob 9:49 Gost gost

      KJER NI KRAVE OBČUDUJEJO TUDI KOZE. Konfucij. Eni morajo svojo idejo zgraditi, da spregledajo - kakšnega kozla so ustrelili. Ampak, to se nam vsem dogaja...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.