https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-TURE

Poreč - mesto zabave, užitkov in kulture

29.5.2014  

Starodavno mesto Poreč  je že v času Rimskega imperija  veljalo za pomembno in prijetno mesto.  Tudi 2000 let kasneje to dejstvo še velja. Je mesto zabave, kulture, kulinarike in užitka

 

Rubrika POM-TURE je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi četrtek, v njej pa predstavljamo popotniške utrinke in zgodbe iz celega sveta.

Starodavna mesta Istre privabijo vsako leto veliko število turistov. Zato Vas bomo tokrat popeljali v istrsko mesto Poreč. Poreč poznamo kot turistično mesto in po večjem pristanišču. Hiše so značilno za Istro zgrajene iz kamna.  Mesto Poreč velja za enega izmed večjih istrskih mest, kjer bodo našli zanimivosti tako obiskovalci željni dobrih kulinarik kot poznavalci zgodovinskih antičnih kultur. Vendar, preden se sprehodimo po mestu, spoznajmo zgodovino Poreča. Začetek sega v 2. stoletje pred našim štetjem, ko je v Evropi cvetel Rimski imperij.

Po padcu imperija v letu 476 n.št. so v Poreču vladali Goti, Franki in Bizantinci. Od 1276 do 1797 je spadal pod beneško oblast. Po propadu beneške oblasti je spadal pod Avstro ogrsko oblast in v času 2. svetovne vojne pod Italijo. Prav zaradi mnogih kulturnih prepletov in menjav oblasti se da v mestu ogledati zbirke ostankov iz vseh naštetih obdobjih.

Mesto samo nudi ob izvrstnih kulinaričnih dobrotah tudi sprehode tik ob morju ter spoznavanje navtike, kajti v Poreču se nahaja tudi mogočen pristan. Po sprehodu skozi ozke ulice hitro prepoznamo podobnost z našimi slovenskimi obmorskimi mesti. Vendar, kot že navedeno v delu zgodovinskega opisa, se ne da spregledati antičnih ostankov, ki jih še danes vidimo v centru mesta. 

Rimska zapuščina - Trg Marafor

Rimljani so v času svojega imperija gradili v pomembnih mestih in krajih Forume. Eden največjih forumov Romanov še danes stoji v središču Rima, vendar najdemo v Poreču pomembne ostanke in vplive takratnih osvajalcev še danes. Trg Marafor je veljal za najstarejši in največji trg. Na trgu najdemo še stoječa templja Marsu in Neptunu iz 2. stoletja. Rimljani so uporabljali trge in forume v politične namene, kjer so odločali v sodnih postopkih tako o zasebnih kot javnih težavah.  

 Evfrazijeva bazilika -  Unescova znamenitost krščanske umetnosti

Nekoliko skrito po sprehodu skozi poreške ulice najdemo baziliko, ob kateri je urejen muzej predmetov in ostankov iz celotne zgodovine  mesta. Evfrazijeva bazilika je bila zgrajena v 6. stoletju in je eden najpomembnejših spomenikov stavbarske dediščine in bizantinsko mozaične umetnosti v vsej Hrvaški. Mozaiki v baziliki tudi veljajo za ene najbolj ohranjenih mozaikov na vsem svetu. Bazilika je posvečena Devici Mariji in Sv. Mavru. Je triladijska zgradba s poudarjeno osrednjo apsido z bizantinskimi mozaiki.

Notranjost muzeja ob baziliki nam ponuja ob izvrstno ohranjenih mozaikih tudi ruševine nekdanje rimske vile. Predmeti so razstavljeni po vseh razpoložljivih površinah muzeja. Ena izmed posebnosti se nahaja globoko v kleti, ker je še danes oblikovana celica ali ječa, v kateri so grozovito mučili zapornike. Po ogledu muzeja se lahko spustimo po strmem stopnišču, ki je prav tako še originalno rimsko stopnišče, proti obali. Na strmih stenah se opazijo vojaške utrdbe, ki so takrat ščitile mesto pred roparskimi napadi. Bogato zapuščino evropskih vladarjev izpred 2000 let nadzoruje in ohranja Unesco, ki je prisoten v mnogih hrvaških mestih, ki skrivajo bogate zgodovinske zapuščine človeštva.

 Laguna - mesto užitka in sprostitve

Mesto nudi ne samo zgodovinske spomenike, temveč tudi bogato turistično izbiro. Med te uvrščamo tudi mnoge možnosti nakupovanja prehrambnih in osnovnih materialnih dobrin. Vendar se obiskovalec v poletnem času ne zadržuje le v strogem centru mesta, temveč si poišče prijetna mesta pod palmami ali na soncu. Mesto je povezano z različnimi prevoznimi sredstvi z okolico. Nudijo tudi možnost dodatnega potovanja v Benetke z značilnim hitrim gliserjem "Prinece of Venice".

Tisti, ki pa si ne želijo ogleda edinega mesta zgrajenega na lesenih stebrih, lahko mirno potujejo s poceni turističnimi ladjami do turističnega centra, imenovanega Modra in Zelena Laguna. Hotelski kompleksi omogočajo bivanje v luksuznih razmerah do preprostih cenenih nastanitev. Urejena okolica s športnimi kompleksi skoraj  ne dopušča turistu, da bi se odpravil iz tega dela Poreča. Vendar je za premagovanje te težave  speljana turistična železnica, ki Vas lahko popelje ob obalnih predelih vse do samega starega centra Poreča.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.05.2014 ob 21:00 gost-poreč gost

      Mi lahko avtor tega članka prosim pove od kod je vzel podatek, da ima Poreč veliko pristanišče??oz.pristan?? In izlet v Benetke ni možno iti z značilnim gliserjem Prinece of Venice,ampak je to katamaran PRINCE OF VENICE

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.05.2014 ob 10:02 gost

      Poreč ima kot vsa primorska mesta tudi velik pristan,ki pa seveda ni tovorno pristanišče a ima tudi tega,ki je manjše. Prince of Venice je po obliki katamaran. ki ima pod gladino krila na katerih ob velikih hitrostih glisirsa, torej je gliser.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      30.05.2014 ob 13:37 gost-poreč gost

      No,potem pa to ni pristan in ne pristanišče,ampak je to luka,ki jo imajo tudi ostala mesta v Istri,kot so Umag,Rovinj.... Kaj ima katamaran pod gladini krila???Prosim izbriši ta komentar,da se ti nebo kdo smejal.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.05.2014 ob 14:36 razsodnik gost

        Ne vem, kdo od vaju bi moral brisati komentar. Me je prav zanimalo, da se morda ne kregata za oslovo senco, škoda čisto se izniči vrednost članka, ki se mi ne zdi slab. Zdaj pa tako: Slovenski slovar besed pravi tako, citiram: - luka je kraj, prostor ob obali za pristajanje ladij - pristan(išče) je kraj, prostor ob morju, reki, jezeru urejen za pristajanje vodnih vozil - katamaran je dvotrupi čoln, ki s pridom izkorišča aerodinamično obliko - gliser je motorni čoln, ki se pri večji hitrosti dvigne iz vode in na krilcih drsi po gladini Pa presodite sami, po moje je prav luka ali pristan ali pristanišče, ker vse pomeni isto, vsaj v slovenskem jeziku, pa tudi potemtakem je Prince of Venice katamaran, pa tudi gliser. Dobro, da imamo Slovenci tako bogat jezik, da stvar lahko povemo tako, ali pa malo drugače.

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.