https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Učenci harmonike v GŠGR navdušili na javnem nastopu

Gornja Radgona, 01.06.2014 ob 8:15  

Značilni slovenski instrument, ki ga srečamo na vseh veselicah, navdušuje nemalo Slovencev po vsej deželi in enako navdušenje srečujemo tudi znotraj GŠGR

 

Ob zaključku glasbenega šolskega leta so ponovno učenke in učenci GŠGR prikazali veliko znanja na instrumentih. Tokrat so organizirali javni nastop v igranju na harmoniki. Vendar, se prav tako ne sme prezreti dejstva, da igranje na harmoniki ni enostavno, četudi je morda med najpogostejšimi instrumenti v Sloveniji, oziroma jo pogosto srečujemo na zabavah in veselicah, kjer večinoma izvajajo glasbeniki na harmoniki polko ali valček. Vendar pa drugod po vsem svetu, odvisno od kulture naroda, igrajo ne samo polko ter valček, temveč tudi klasično glasbo, rockn roll, tango ter mnogo drugih zvrsti in stilov.

Spomnimo se samo španskih in virtuozov iz latinsko ameriških držav, ki obvladajo harmoniko do te mere, da lahko skrbijo za spremljavo in solo igranje ob enem. Tudi učenke in učenci GŠGR se pri obravnavanju samega instrumenta lahko odločajo med klavirsko harmoniko, diatonično harmoniko in kromatično harmoniko. Kljub temu, da velja klavirska harmonika za nekoliko lažjo varianto za začetnike, se z njo vseeno izvaja izvrstna in nič manj zahtevna glasba kot pri ostalih dveh vrstah.

Učenke in učenci od 1. razreda do 6. razreda so nastopili z izvedbami narodno slovenskih pesmi, polk, valčkov in ritmov, ob katerih so obiskovalci s težavo obmirovali. Med nastopom smo tudi nekoliko primerjali posamezne dizajne harmonik ter prišli do spoznanja, da ne samo glasba, temveč tudi oblika predstavlja velik ponos lastniku. Prav harmonika je prinesla nekaterim slovenskim legendarnim glsbenikom svetovno slavo.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.