https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Veselo ob 90. obletnici PGD Vučja Gomila

Vučja Gomila, 03.06.2014 ob 9:00  

V soboto so v Vučji Gomili pripravili slovesnost ob praznovanju 90. obletnice delovanja prostovoljnega gasilskega društva.


Tajnik PGD Vučja Gomila Darko Perš je navzočim na kratko predstavil nastanek same vasi, ki se omenja že na začetku 16. stoletju za časa turških vpadov na naša ozemlja. Na predelu današnje Vučje Gomile so bili vinogradi, v bližini pa so se nahajala tri naselja Križanci, Hugonci in Obnančevsko. Prebivalci teh naselij so se, naveličani ropanja in požiganja, uprli turškim vojščakom z vsem, kar so imeli.

Kot pravi ustno izročilo, naj bi vse, kar je hodilo in se gibalo, pograbilo orodje oziroma predmet, s katerim se je lahko branilo ali napadalo. Njihova volja in odločnost sta pomagali, da so tokrat zmagali. Na obeh straneh je bilo ogromno žrtev. Turke so domačini zakopali v skupinske grobove – gomile, naselja pa so pogorela do tal. Novo naselje je dobilo ime po grobovih turških pobitih bojevnikov, za katere so rekli, da so bili kot volkovi, krvoločni in napadalni. Njihove grobove so poimenovali volčje gomile, novemu naselju pa so dali ime Volčja Gomila. Po II. svetovni vojni se je O spremenil v U, L pa je odpadel. Nastala je Vučja Gomila.

Že od nastanka društva pred 90 leti so bili gasilci veliki prijatelji ljudem ob nesrečah in požarih, ki jih takrat ni bilo malo. Društvo je takoj začelo nabavljati sodobnejšo opremo za učinkovitejšo pomoč ljudem. Prva povelja so bila še v madžarščini, kar se je kmalu spremenilo. L. 1926 je društvo s pomočjo vaščanov zgradilo majhen gasilski dom. Novo motorno brizgalno z vsemi sesalnimi in tlačnimi cevmi so nabavili l. 1955, l. 1956 pa so si zadali nalogo, da morajo zgraditi novi gasilski dom in do leta 1958 je že stal. L. 1977 je društvo nabavilo gasilski prapor, l. 1987 pa so nabavili gasilsko orodno vozilo. Leto 2011 je bilo zelo naporno, a tudi uspešno. Organizirali so sektorske vaje ter občinsko gasilsko tekmovanje, kupili prikolico za prevoz motorne brizgalne in na koncu še izvedli slovesnost ob prevzemu vozila in prikolice. Leta 2013 so na njegov 100. rojstni dan obiskali svojega najstarejšega gasilca Kolomana Sabotina. Letos so se udeležili in uspešno zaključili nadaljevalni tečaj za gasilce ter preuredili dodatne prostore za gasilsko uporabo. Na koncu se je tajnik zahvalil še vsem, ki so na kakršen koli način pomagali in pomagajo pri uspešnem delovanju društva.

»Vesel sem in ponosen, da v gasilske vrste vstopa vse več mladih ter deklet in žena,« je povedal župan občine Moravske Toplice Alojz Glavač, ki meni, da opreme in sredstev ni nikoli dovolj, vendar je pomembneje, da imamo vedno dovolj usposobljenih gasilk in gasilcev. Ne glede na vse, kar nas čaka v prihodnost, je pomembna solidarnost, požrtvovalnost in pripravljenost pomagati ljudem v težavah. Društvu je zaželel čim manj intervencij in vse najboljše ob njihovem jubileju.

Predsednik GZ Moravske Toplice Jožef Kulčar se jim je zahvalil v imenu občanov za vse njihovo požrtvovalno delo in jim čestital za vse dosežene rezultate z željo po dobrem sodelovanju z gasilsko zvezo in drugimi društvi tudi v prihodnje.

Besede spodbude je društvu namenil tudi Sandi Flisar, direktor območne enote Zavarovalnice Triglav.

Slovesnost so s svojim nastopom popestrila tudi glasbena skupina Zvonček iz Bogojine ter mladenke Vanesa, Kaja, Valentina in Maja s svojim skečem o gasilcih. Po slovesnosti je sledilo druženje ob glasbi skupine Blue Planet.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.