https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Znanstvena konferenca PAZU: Pomurje potrebuje malega kmeta

Murska Sobota, 03.12.2010 ob 15:38  

Danes in jutri v hotelu Diana v okviru festivala IZUM poteka znanstvena konferenca Pomurske znanstveno-akademske unije (PAZU). V razpravah beseda teče predvsem o inovativnih ukrepih pri upravljanju pomurske regije. Konferenca PAZU velja za najbolj množičen znanstveni dogodek na območju Pomurja, na katerm skušajo predavatelji zahtevno tematiko približati tudi tistim, ki niso strokovnjaki določenih področij.

Na konferenci so v prvem delu spregovorili pom. akad. dr. Mitja Slavinec, pom. akad. dr. Aleš Kuhar, pom. akad. dr. Tatjana Unuk, pom. akad. dr. Stanko Kapun, svoj del pa je prispeval tudi minister za kmetijstvo, gospodarstvo in prehrano RS mag. Dejan Židan.

Podatki so zaskrbljujoči

Pomurska regija tudi na področju kmetijstva močno zaostaja za ostalimi. »Slovenci smo zelo šibki na področju mlečne industrije, saj zasedamo tretje mesto od spodaj navzgor, premagamo edino Romune in Bolgare,« je opozoril dr. Aleš Kuhar.

Slovenci  premalo pozornosti namenjamo tudi tradiciji. Desetletja nazaj so po besedah dr. Unukove slive predstavljale pomemben člen prehrane Slovencev dandanes pa pozabljamo na to tradicijo, čeprav ima ta vrsta sadja visoko prehransko vrednost.

Pomurje je še zmeraj najbolj zaostala regija v državi, kar je zaskrbljujoče. »Vendar pa je z izobraževanjem možno okrepiti podjetniško miselnost, potrebno pa je tudi vlagati v razvoj človeških virov in povečati stopnjo dodane vrednosti na kmetjah,«  meni dr. Stanko Kapun, vodja kmetijske svetovalne službe.

»Pomurje potrebuje malega kmeta,«  je bilo med drugim slišati kmetijskega ministra Dejana Židana, ki je mnenja, da mali kmetje prejemajo  premajhne vzpodbude tako na finačnem področju kot na področju mentalitete Slovencev.

Še je upanje

Ne ravno vzpodbudnim podatkom navkljub, še vedno obstaja možnost za izboljšanje kmetijstva na območju Pomurja. Pomurski akademiki vidijo rešitve na naslednjih področjih: vzpodbujati malega kmeta, kmetu ponuditi nove dejavnosti, uvesti dopolnilno tejavnost (npr.: turistične kmetije), nuditi pomoč pri ekološkem svetovanju in se prilagajati spreminjajočim se klimatskim spremembam.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.