https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Big Awakening Festival v Križevcih v Prekmurju

Križevci, 10.06.2014 ob 8:00  

V skoraj samem osrčju Goričkega, v Križevcih, je ta vikend potekal prvi Big Awakening festival za vse ljubitelje psihedelične glasbe, ki ga je organiziral Independent Empire for Art&Music iz Švice.


Če že kdo slučajno ne bi vedel, kam mora priti, bi ga po vsej verjetnosti privabil ritmični zvok iz ogromnih zvočnikov, ki so jih imeli postavljene pri odru. Simpatična gostiteljica festivala Jasmin je povedala, da upajo, da bo to prvi od mnogih festivalov, ki jih želijo organizirati tukaj, saj v Sloveniji naj ne bilo podobnega za ljubitelje rave-a in psihedelične glasbe. S tem se je strinjal tudi Beni Kālin, glasbeni producent iz Švice in eden od soorganizatorjev. Ko sem Jasmin pobarala, da ni bilo nobene reklame za festival, se je zasmejala in povedala, da se sproti učijo. »Naša glavna reklama je potekala preko Facebook-a in ostalih socialnih omrežij,« je dodala. Morda je to tudi glavni razlog, da na festivalu skoraj ni bilo Slovencev, so pa prišli oboževalci te glasbe iz Nemčije, Švice, Avstrije, Hrvaške, Italije, Madžarske in še od kod.

Festival je trajal od petka od 12. ure pa vse do nedelje do 20. ure, ko ga je zaključila slovenska Dj-ka Djane Gaby, in to brez prestanka. Za nepretrgano zabavo so skrbeli glasbeniki in DJ-i iz Avstrije, Nemčije, Srbije, Hrvaške, Italije, Švice, Madžarske in Makedonije, Artists and Deko Team pa je poskrbel za vizualno o(b)čutenje celotnega festivala.

Tudi na sredi dneva, ob največjem soncu, se je ob glasbi Tobija Tabasca in Johannesa Jeindla na violini vrtelo okrog 30 navdušencev, po besedah Jasmin pa jih zvečer pričakujejo 300, poleg tistih, ki so že v kampu.

Nekateri obiskovalci festivala so prišli že v sredo in bodo ostali vse do torka, saj v Nemčiji in Avstriji praznujejo binkoštni ponedeljek, ki je tam dela prost dan. Organizator je za vse uredil tudi kampiranje zraven samega prizorišča ter nekaj stojnic, na katerih je viselo opozorilo No Drugs! Tudi sami obiskovalci so se držali tega. Ko smo se pogovarjali o uporabi droge, jih je večina zavrnila misel na drogo, saj pravijo, da so to samo predsodki nekaterih ljudi, ki povezujejo to vrsto glasbe z uporabo droge. Oni sami ne rabijo ničesar, kar jim ne more dati glasba. In da ne bo pomote, večina jih je visokoizobraženih, med njimi so bili psihologi, osebje v laboratorijih, učitelji, … Ta čas izkoristijo, da se odklopijo od vsakdanjika in se sprostijo.

Več o samih glasbenikih in nastopajočih najdete tukaj in tukaj.

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.