https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-TURE

Toscana, dežela mogočnih zgradb, zgodb in skrivnosti

12.6.2014  

 Mesta Toscane so renesančna, v katerih so trgovali, se bojevali ter razvijali znanost, ki jo uporabljamo še danes. Ob renesansi spoznajte majhno vas, v kateri se je rodil možic, ki ga poznajo skoraj vsi otroci sveta

 

Pri potovanju čez sredozemski "škorenj" ter iskanju lokacij, ob katerih si boste oddahnili v poletnih časih, vas bomo tokrat popeljali skozi nekdaj pomembna  italijanska zgodovinska mesta v zahodni Toscani. Po ogledu enega izmed največjih renesančnih mest Firenze si lahko ogledamo še majhno mesto, v katerem se je rodil literarni junak, ki ga je Disney uvrstil v svojo zbirko. Pri potovanju na zahod pa si ogledamo še nekoč pomembno obmorsko mesto Lucca ter mesto Pisa, v katerem stoji edinstven primer arhitekturne zgradbe, poševen stolp, na katerem so razvijali in preučevali  znanje velikani uma.

Majhna vas Collodi, rojstno mesto pravljičnega junaka Ostržka

Po ogledu Firenz se podamo proti mestu Lucca. Nekje na polovici poti si lahko ogledamo majhno vasico, v kateri najdemo dva svetovna spomenika. Vas Collodi velja že iz renesančnega obdobja za domovanje družine, ki je vodila mesto Firenze. Družina Medici je skozi mnoge generacije bivala v dvorcu, ki se dviga visoko nad vasjo. Družina Medici izhaja že iz 11. stoletja. Medico di Poltrone je  bil znan po zdravniški dejavnosti. Rod je ostal v graščini nad vasico Collodi vse do 15. stoletja, ko je postala družina vplivna za gospodarski in turistični razvoj Toscane. Ukvarjali so se s politiko in trgovanjem. Na ogledu vasice Collodi se nikakor ne more spregledati graščina, ki ponosno stoji na najvišjem hribu. Medičejci so bili poznani tudi po izredno oblikovanih vrtovih. Še danes  se lahko sprehodimo po istih poteh, po katerih so se sprehajali plemiči v 15. stoletju. V vrtovih je postavljeno in še danes stoji tam, mnogo kipov, ki  predstavljajo posamezne lastnike, oziroma člane družine Medici in živalske skulpture.

Ob vznožju vrta danes stoji tropski vrt, v katerem si lahko ogledamo zbirko metuljev, skoraj 1000 različnih vrst. Ti metulji živijo med bujnim rastjem v sožitju s papigami. Razstava omogoča tudi ogled arhiviranih  redkih vrst metuljev. Vendar, Collodi ni znan samo zaradi družine Medici, temveč tudi zaradi pisatelja in avtorja ene izmed najbolj uspešnih zgodb za otroke. Carlu Collodiju se je rodil Ostržek. Carlo Collodi, ali s pravim imenom Carlo Lorenzini, je leta 1880 napisal zgodbo o majhnem lesenem možicu, ki je doživljal velike pustolovščine. Zgodba Ostržka je ponazorjena v muzeju na prostem v naravni velikosti, kjer se obiskovalci lahko  sprehodijo skozi vse pustolovščine. Tako se sprehodimo skozi usta kita, kjer je Ostržek  ponovno srečal Pepeta, svojega očeta, po zabaviščnem parku, kjer se je Ostržek spremenil v oslička ter spoznal, da je storil napako, da je zbežal od doma ter skozi mnogo drugih pripetljajev iz zgodbe.

Renesančno mesto Lucca, mesto z mogočnim obzidjem

Na poti med Firenzami in Piso si lahko ogledamo še mesto, okoli katerega je obdano mogočno obzidje iz renesančnega obdobja. V mestu se nahaja več majhnih cerkva, tlakovana cesta, številni muzeji ter mogočni obrambni stolpi. Lucca je doživela prvi razcvet že v času rimskega imperija. Je tudi prvi krščanski kraj v Toscani, kajti prvi škof Lucce je bil Paulinus, učenec sv. Petra. Kasneje je pod vodstvom Langobardov in Frankov postala prestolnica Toscane. V srednjem veku so jo po bogastvu prekašale samo Firenze.

Pisa, mesto znanosti in arhitekture

Kraj je bil naseljen že leta 1000 pr.n.št. Prvi razvoj in razcvet se pojavi v času Rimljanov in Langobardov. V 11. stoletju je veljala za eno izmed večjih pomorskih republik. Mesto je doživljalo  vzpone in padce ter razcvete in propade pod raznimi osvajalci. Izgradnja renesančnih arhitektur se je pričela v 12. stoletju. Današnjo, dokaj nezanimivo podobo mesta, pa je povzročilo bombardiranje v letu 1944, v katerem je bila uničena večina srednjeveških zgradb. Vendar, Pisa ni svetovno znana po bombardiranju ali nekdaj velikem pristanišču, temveč po edinstvenem arhitekturnem primeru sveta, po poševnem stolpu. Stolp stoji na Polju čudežev, v severozahodnem delu mesta.  Pričeli so ga graditi 1173. leta in zaradi peščene podlage se je stolp pričel nagibati.

Podlaga, na katerem stoji, je bila dolgo časa pod morjem. Že leta 1350 so arhitekti popravljali nagib, vendar neuspešno. Danes je nagib stolpa od vertikale za 5 m. Stolp je danes rekonstruiran tako, da je nasprotna stran stolpa od nagiba utrjena, temelji so podprti in nosijo glavno težo, zato pravijo, da ne bi smel biti ogrožen naslednjih 300 let. Velik pomen stolpa izkazuje tudi delovanje matematika in astronoma, Galileo Galileia, kjer je meril zemljino gravitacijo tako, da je spuščal utež proti tlom in meril čas padanja.

Na Polju čudežev pa ne stoji samo poševni stolp, temveč tudi mogočna katedrala Duomo. Graditi so jo pričeli 1063. leta. V katedrali se nahaja grobnica cesarja Henrika VII iz leta 1315. Ob katedrali stoji  še največja krstilnica v Italiji. Za veliko posebnost pa velja Caposanto, ki leži vzporedno ob katedrali in je uvrščen na seznam najdragocenejših stavb v Italiji. To pa zato, ker predstavlja pokopališče. Samo zgradbo so pričeli graditi 1278. leta ter končali v 15. st. Posebnost pokopališča pa je v prsti, kajti prav ta prst je bila pripeljana iz "Svete dežele". Pravijo, da truplo, ki je položeno v to prst, strohni v obdobju 24. ur in ostane le še okostje.

Po ogledu Pise, si lahko turisti nedaleč proč ogledajo ter uživajo na sredozemskih plažah. Morje je nekdaj segalo vse do centra Pise, kjer danes stoji stolp, na katerem je stal sam Galileo Galilei.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.