https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Občina Rogašovci: Izgradnja čistilnih naprav do leta 2017 ni izvedljiva

Rogašovci, 18.06.2014 ob 11:00  

Na 25. seji Občinskega sveta občine Rogašovci so med drugim obravnavali tudi Operativni program odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih in padavinskih voda.


Gregor Domanjko iz KP Goričko je predstavil projekt Revitalizacija Kučnice, ki spada v program European Green Belt. Ta program povezuje območja, kjer je nekoč potekala železna zavesa, namen pa je povezati vsa ta območja v čezmejnem sodelovanju. Poudaril je, da je eden od dolgoročnih ciljev skupni prostorski načrt z avstrijsko stranjo.

Občinski svet je v nadaljevanju z nekaj spremembami soglasno sprejel Odlok o načinu izvajanja obvezne občinske gospodarske javne službe zbiranja določenih vrst komunalnih odpadkov na območju Občine Rogašovci, ki so ga na županov predlog takoj dali tudi v drugo obravnavo.

Elaborat o oblikovanju cene izvajanja obvezne občinske gospodarske javne službe zbiranja določenih vrst komunalnih odpadkov v Občini Rogašovci za leto 2014 je predstavil direktor podjetja Saubermacher – Komunala Drago Dervarič. Predložil je poročilo o delu in razložil metodologijo oblikovanja cene. Občinski svet je Elaborat soglasno sprejel.

O Operativnem programu odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih in padavinskih voda je spregovoril predstavnik podjetja Projektivni biro Lazar A. Lazar, ki je poudaril, da je na določenih aglomeracijah obvezna ureditev kanalizacije oziroma se morajo postaviti majhne čistilne naprave, če ni možno zgraditi kanalizacije. Vse to pa bi moralo biti dokončano do leta 2017.

Občinski svet se z letnico 2017 nikakor ni strinjal, saj morajo v občini, ki je zelo razpršeno poseljena, zgraditi okrog 600 majhnih čistilnih naprav, kar do leta 2017 nikakor ni izvedljivo. Težavo predstavljajo tudi finance, saj je večina sredstev za tovrstne projekte prišla iz kohezijskega sklada, ki pa je zaradi določenih nepravilnosti, ki so jih ugotovili v Bruslju, zamrznjen za celotno Slovenijo, sami pa takšnega projekta ne morejo financirati. Če se bodo sprostila sredstva iz kohezijskega sklada, bodo takoj začeli z gradnjo kanalizacije. Občina bo tudi sofinancirala izgradnjo lastnih čistilnih naprav, višina sofinanciranja pa bo odvisna od vrednosti investicije, ki ne sme presegati 3000 evrov. Predlog Programa je občinski svet sprejel z 11 glasovi za in dvema proti.

S poslovnim načrtom OŠ Sveti Jurij je občinski svet seznanil ravnatelj šole Aleksander Mencigar. Zaradi večjega vpisa otrok v vrtec je predlagal oblikovanje šestih oddelkov in dodatne zaposlitve, kar je bilo s strani odbora soglasno sprejeto. Občinski svet je tudi obvestil o trenutno največji pridobitvi: na šoli jim je uspelo ustanoviti dislocirani oddelek Glasbene šole, ki bo pokrival celotni gorički del in bo tako omogočil učenje igranja na inštrumente tudi za otroke, ki zaradi oddaljenosti niso mogli obiskovati Glasbeno šolo v Murski Soboti.

Ena pomembnejših točk na dnevnem redu je bila tudi obravnava Pravilnika o spodbujanju in razvoju podjetništva v Občini Rogašovci, ki je bil z nekaj spremembami soglasno sprejet.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.