https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: S transparentnostjo do zaupanja javnosti

Martjanci, 18.06.2014 ob 13:00  

Zavod CNVOS je v sodelovanju z Regionalnim stičiščem NVO Pomurja organiziral delavnico »S transparentno objavo podatkov do večjega zaupanja v nevladne organizacije«, ki je potekala v prostorih Bistre hiše Martjanci.

Ali objavljate finančna poročila?
Ali objavljate, kako ste porabili prostovoljne prispevke in donacije? Kdo jih je prejel?
Ali objavljate/javno sporočate, kakšen odstotek prejetih donacij porabite za stroške?
Ali objavljate, koliko prostovoljcev sodeluje pri vaših akcijah?
Ali objavljate prejemke vodstva organizacije?

Odgovor na vse bi moral biti – DA. Zakaj? Ker je to običajno prvo vprašanje vseh donatorjev in medijev.

Marčevska žled ter majske poplave na Balkanu sta pokazala, kako hitro in učinkovito se znajo odzvati v slovenskih nevladnih organizacijah, ko je to potrebno. A hkrati je bilo slišati tudi precej pomislekov in vprašanj javnosti, kako je s pomočjo, ki se jo zbira. Čeprav slovenske NVO te podatke imajo, pa jih pogosto ne znajo ustrezno predstaviti. Na posvetu so zato poskušali skupaj poiskali preproste načine, katere podatke in kako jih predstaviti, da jih bodo razumeli in našli vsi, kar je osnovni pogoj za zaupanje.

Slovenske NVO še niso naredile potrebnega koraka do večje transparentnosti in s tem večjega zaupanja v njihovo delo. Po besedah Gorana Forbicija je eden izmed primerov dobre prakse CNVOS, ki to počne na tak način. Prav tako pa se lahko zgledujete tudi po ameriških NVO, kot je na primer Save the Children. Vabljeni tudi k ogledu Charity navigatorja.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.