https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Bo nova tovarna sladkorja v Pomurju?

19.06.2014 ob 7:00  

Združenje pridelovalcev sladkorne pese se že od leta 2006, odkar se je večinski lastnik naše edine tovarne sladkorja nizozemski koncern Consum odločil za zaprtje, ubada z dokazovanjem neupravičenosti njenega zaprtja.

Po evropski reformi trga s sladkorjem, ki je uvedla kvote za sladkor, je koncern takrat dobil iz evropskega sklada za prestrukturiranje 38,9 milijonov evrov, od tega je 3,9 milijonov šlo za odškodnine pridelovalcem pese, 8,2 milijonov za odpravnine zaposlenim, preostalo pa za zapiranje, razgradnjo in okoljsko sanacijo objektov, ki po pisanju Vecera še vedno dviga prah, saj ni jasno, kako radikalna mora biti odstranitev objektov, za kar si je Slovenija že prislužila opomin EU.

Napoved ukinitve kvot za proizvodnjo sladkorja po letu 2015, naraščanje porabe sladkorja v EU in vse bolj aktualna politika samooskrbe dajejo novo upanje združenju. S postavitvijo tovarn se na ukinitev kvot že tiho pripravljajo Irska, Avstrija, Romunija ter Hrvaška.

Foto: projekti.gimvic.org

Združenje je na mariborski fakulteti že naročilo in tudi dobilo študijo o izvedljivosti takšne naložbe, po kateri bi ob dobri organizaciji zlahka dosegli pridelavo na površinah med 11 tisoč do 15 tisoč hektarjev. Od tega bi slovenski pridelovalci lahko zagotovili okrog 10 tisoč ha, kar je pokazala nedavna anketa med potencialnimi pridelovalci. Primerna zmogljivost tovarne bi bila 7500 ton predelane pese na kampanjo in bi za njeno gradnjo potrebovali okrog 116 milijonov evrov.

Čeprav bi lokacija stare tovarne vrednost naložbe znižala za 30 odstotkov, se to ne bo zgodilo zaradi neurejenih lastniških razmerij. V združenju so se odločili za javni poziv občinam v severovzhodni Sloveniji, naj jim ponudijo primerno lokacijo, saj potencialni investitorji zahtevajo jasno sliko o lokaciji do konca leta. V združenju so prepričani, da imajo občine v svojih poslovno-podjetniških conah dovolj zemljišč po ugodnih cenah, nikakor pa ne gre zanemariti tudi dejstva, da bi v polnem zagonu tovarna dala približno 480 produktivnih delovnih mest, če upoštevamo delo na kmetijah, v transportu pese ter v predelavi in prodaji.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.06.2014 ob 7:25 kmet gost

      zadnji sliko zbrište ka tau ne cukrna repa

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.06.2014 ob 7:27 Del R gost

      Pa v MS se najde polno velkih parcel,kere so nej zasedene, tak ka nej trbe na podezelje iti.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.06.2014 ob 9:09 XY gost

      No, upam da se bo vsaj en župan s Pomurja angažiral za postavitev tovarne...večina jih bo tako ali tako "spregledala" oz. trdila, da delovna mesta niso v njihovem opisu dela...

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      19.06.2014 ob 9:17 gost

      Ukinitev tovarne v Ormožu je bila dober nateg EU. Kmalu po tem se je cena sladkorja dvignila za 100%. In služile so tovarne in pridelovalci v Nemčiji.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      19.06.2014 ob 10:58 poletje gost

      JA PA NIČVREDNEGA BORUTA MEHA POSTAVIT ZA DIREKTORJA

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      19.06.2014 ob 11:51 Pfg gost

      To je posel...najprej dajo milijone za zaprtje tovarne zdaj pa milijone za odprtje tovarne

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      19.06.2014 ob 12:15 gost 42 gost

      Tovarno napraviti v centri sobote ,te pa z mure voziti vodo tak de bar več zaposlenij :)

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      19.06.2014 ob 15:23 peder gost

      Cigani kradejo drek

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      20.06.2014 ob 22:16 pista gost

      Cigujt Norsinski rad dela naj jo on zozijda.Drzava mu pa da denar.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.