https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Dr. Magdič na Vanekovem večeru o prekmurski duši

19.06.2014 ob 11:05  

»Ljubim svoje Prekmurce. Strašno jih imam rad, a včasih s(m)o sami zase največja prepreka«. Tako je dr. Jože Magdič zapisal leta 2009 v Jani. In tako je začel predavanje oziroma razpravo v Pokrajinski in študijski knjižnici v sredo pozno popoldne v sklopu Vanekovih večerov, ki jih organizira Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija.

 

Dr. Magdič je  bil rojen  v Beltincih, pod Lipo, leta 1943. Po srednji šoli (tri leta semenišče v Zadru, gimnazija v Murski Soboti) je študiral medicino, pritegnila ga je nevropsihiatrija. Končal je študij psihoanalize na Inštitutu Carla G. Junga v Zürichu, pozneje pa še doktorat na univerzi v Tübingenu. Vmes je delal v Sloveniji in Nemčiji, več let je bil nevropsihiater v več zdravstvenih ustanovah. Lastno psihiatrično ordinacijo je odprl leta 1993. Bil je član mednarodne zveze za analitično psihologijo, kot cenjen psihiater je predaval in gostoval na številnih mednarodnih in domačih znanstvenih in strokovnih srečanjih, je tudi avtor, promotor in sodelavec številnih knjižnih projektov. Poleg strokovnega dela je bil tudi poslanec, državni svetnik, član skupščine občine Murska Sobota, aktivni član svetovnega lionizma in ustanovni član domačega Lions kluba v Murski Soboti.

Dr. Magdič je uvodoma pojasnil razliko med psihologijo in psihiatrijo ter zapel staro prekmursko pesem, ki se začne nekako takole »če se mi zarja prepouči, man pluga pri svojo rouki….«. Po različnih avtorjih (Sandra Koštric, Avgust Pavel, Mark Greenberg, Feri Lainšček in drugi) je povzel razmišljanja in spoznanja o Prekmurcih, naši duši, identiteti, narečju, kako nas dojemajo drugi, o izvoru imena Prekmurje, ki naj bi izviralo iz 11. stoletja, šlo pa naj bi za takratni distriktus Trans Muranus.  

Nato pa je spregovoril o svojih pogledih na Prekmurje in vse kar je z nami povezano z vidika svoje stroke. Se poznamo? Dr. Magdič pravi, da trikrat premislimo, ko govorimo o drugih, da si postavljamo ogledala, ki nas znajo včasih blokirati, spregovoril je tudi o agresivni zavrtosti,  sindromu oslabelega ega, da smo bolj introvertirani, da nas pogosti skrbi kaj bodo o nas rekli drugi, o fenomenu velike matere itd. Vendar je poudaril, da unikatnega Prekmurca in enotnega prekmurskega arhetipa ni, tipološke osebnostne strukture so namreč porazdeljene po celem svetu enakomerno.

Avtor: Ksenija Glažar

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.06.2014 ob 13:12 - ZIVLJENJE gost

      Kako zelo imate prav o egu in o tem kaj bodo mislili in rekli drugi ! Ko sem nehala razmisljati kaj bodo mislili in rekli drugi sem se znebila velikega bremena. Zdaj mi je vazno samo kako se pocutim jaz in moja druzina. Srecna sem in znam osrecevati druge. Nimam sluzbe in ne prihodkov pa vendar se smejim in moje srce je polno ljubezni. Moj pogled na svet je drugacen in ne dovolim, da so okoli mene negativni ljudje . Takih ljudi se znebim po hitrem postopku in jih nocem v svojem zivljenju.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.06.2014 ob 19:03 Stewen gost

      POZVAČIN - Spoštujem doktorjevo strokovnost, ki tu pomagal, da so mnogi prej prišlo do invalidske penzije, ne morem pa razumeti,ne pozabiti, kaj je "pičilo" dr. Magdiča pred več kot destimi leti, ko se je menda dal obleči v ta pravega .renkovskega pozvačina in vabil na resnično gostuvanje. Če je to res (zanašam se na tujo informacijo), bi rad njegovo potrditev (morda doktorsko obrazložitev), če pa je moja informacija netočna, potem se vnaprej opravičujem. Deca, bežite - pozvačin ide!

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.