https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Budincih odprli visokodebelni travniški sadovnjak

Budinci, 23.06.2014 ob 7:00  

V okviru čezmejnega programa (OP SI-HU 2007-2013), ki ga delno sofinancira EU, projektni partnerji, se izvaja projekt Visokodebelni biseri – Upkač. Travniški sadovnjaki, kot del tradicionalne podeželske kulturne krajine, še prispevajo k njeni večji biotski pestrosti, zato si še prav posebej prizadevajo za njihovo ohranjanje in promocijo. V sklopu projekta imajo tako cilj, da skušajo povezati različne partnerje, ki se ukvarjajo s travniškimi sadovnjaki.

S tem namenom so v petek slovesno otovorili matični sadovnjak v Budincih ter ob tej priložnosti skupaj s partnerji iz Slovenije, Madžarske, Avstrije in Hrvaške spregovorili o svojih aktivnostih na področju oživljanja travniških sadovnjakov. Matični travniški sadovnjak v Budincih so vzpostavili z namenom izobraževanja, promocije in razmnoževanj tradicionalnih sort jablan. V sadovnjaku je bilo zasajenih 60 visokodebelnih dreves, 20 različnih tradicionalnih sort jablan.

Tematiko visokodebelnih travniških sadovnjakov so v svojih govorih orisali Lili Šiftar, lastnica visoko debelnega travniškega sadovnjaka; dr. Bernard Goršak, direktor Javnega zavoda Krajinski park Goričko; Romeo Varga iz RRA Mura kot predstavnik vodilnega partnerja projekta Upkač; dr. Markovič Tibor, direktor nacionalnega parka Örseg; Andreja Kovač iz Razvojne agencije Slovenska krajina; doc. dr. Damijan Denac, direktor Društva za opazovanje in proučevanje ptic; mag. Hrvoje Teo Oršanič, direktor Javnega zavoda Kozjanski regijski park; Boris Grabrijan, direktor Javnega zavoda Krajinski park Kolpa in Miljenko Gašparac, ravnatelj javne ustanove Nacionalni park Risnjak.

Nato so slovesno podpisali Sporazum o skupnem sodelovanju v mreži za ohranitev travniških sadovnjakov ter se na koncu sprehodili skozi matični sadovnjak. Po končanem uradnem delu je sledilo druženje ob pogostitvi, kjer ni manjkalo različnih dobrot iz jabolk.

Naj dodamo še, da je sadovnjak v Budincih odprtega tipa, kar pomeni, da se lahko na sprehod po njem odpravite bodisi v dobri družbi ali kar sami, za dobro počutje ali zgolj zato, ker obožujete visoke krošnje starih avtohtonih dreves.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.06.2014 ob 11:07 marko gost

      JA , KJE SO PA BILIJ LJUDJE , OBISKOVALCI ??????? Bogu za hrbton , zapravljanje denarja . Škoda diskusije !!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.