https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Murski Soboti o idejah socialnega podjetništva

21.06.2014 ob 15:15  

V petek je v Murski Soboti v okviru projekta Inovaloca potekal Festival idej socialnih podjetij, katerega namen je spodbujanje novih oblik podjetništva s krepitvijo inovativne rabe lokalnih virov in  spodbujanje kreativnosti.  


V Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota so na posvetu najprej predstavili že uveljavljene dobre prakse primerov socialnih podjetij iz širšega okolja Slovenije in njihove podjetniške ideje. Udeleženci so lahko z njimi vzpostavili stike, si pridobili veliko novih znanj, informacij, idej, morda oblikovali partnerstvo ali razvoj projektnih idej.

Najprej se je prestavil Mladinski center dravinjske doline s pilotnim projektom spodbujanja zaposlovanja mladih – Kreaktor. Izkušnje združujejo z različnimi poklici in generacijami, s sodelovanjem mladih, ki šele vstopajo na trg dela in imajo ideje, na drugi strani pa tudi s starejšimi, ki imajo izkušnje, skratka s celotnim lokalnim okoljem Slovenskih Konjic. S kreativnim laboratorijem želijo pridobiti nazaj v domače okolje lokalno mladino.

Drugi se je predstavil Center alternativne in avtonomne produkcije Maribor. CAAP je prostor sodelovanja za razvoj družbenih inovacij oziroma središče novih socialnih in ekoloških praks, ki temeljijo na principu samooskrbe ter izhajajo iz potencialov lokalne skupnosti in okolja. Znotraj CAAP deluje več samostojnih organizacij.

Na konkretnem primeru so udeleženci spoznali množično financiranje ali ali t.i. Crowdfunding skozi uspešno kampanjo za namizno igro Tracker izvedeno z Kickstarter-jem.

V drugem delu posveta je sledila predstavitev socialno – podjetniških iniciativ iz Pomurja. Svoja podjetja so predstavili Lea Cipot iz Zavoda Korak naprej Murska Sobota, ki ima trgovino z rabljeno otroško opremo in oblačili, Tomaž Šiftar iz Regionalnega sklad dela za Pomurje z okoljsko naravnano predelavo oblačil in predstavniki Združenja za očitne stvari z Mladinskim socialnim permakulturnim središčem. Dotaknili so se tudi priložnosti in potencialov razvoja socialno-podjetniških iniciativ. Socialno podjetništvo se pri nas šele razvija. V Evropi naj bi bilo zaposlenih v  socialnih podjetjih ca. 5 do 6 procentov zaposlenih, pri nas pa manj kot en procent.

Na trgu kulture so se medtem predstavila socialna podjetja s svojo konkretno ponudbo na stojnicah (Eko-socialna kmetija Korenika, Pomelaj - zadruga za razvoj podeželja, Zavod Korak Naprej Murska Sobota, Regionalni sklad dela za Pomurje, Združenje za očitne stvari, Zavod PEC Pomurski ekološki center Murska Sobota, Zadruga BikeLab, Zadruga Biža, zadruga brez obveznosti, socialno podjetje, Hiša Sadeži družbe in drugi). Dogajanje so popestrili gorički Lajkoši, podarjali so rabljeno otroško opremo, oblačila in igrače, možen je bil brezplačen hitri servis koles.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.