https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Černelavcih so bogatejši za muzej galerije romske zgodovine

21.06.2014 ob 10:10  

Romsko društvo Phuro Kher, kar v prevodu pomeni stara hiša, je v petek v Černelavcih na sedežu društva, svečano odprlo novo muzejsko galerijo romske zgodovine.


Zbirka je sad ljubezni Podbregarja,  ki se ukvarja z obnovo starih predmetov, do preteklosti in dediščine Romov. Gre za izročilo in spomin družine Podbregar (oziroma Cener). Razstavljeni predmeti so bili nekoč last romskih družin iz okolice Murske Sobote.

Zbrane so nagovorili predsednik Romskega društva Phuro Kher – Podbregar Jožef, predsednik krajevne skupnosti Černelavci - Forjanič Miran, župan občine Murska Sobota – Anton Štihec, predsednik Foruma romskih svetnikov Slovenije – Darko Rudaš in predstavnik ameriškega veleposlaništva v Republiki Sloveniji. Spregovorili so o pogledih na Rome v sodobnem svetu, pomenu ohranjanja njihove kulturne dediščine in vključevanju v izzive sodobne družbe.

V zabavnem - kulturnem programu so nastopili plesna skupina Loli Bokrita iz Doline, plesna skupina Romskega društva Rasto iz Pušče, romski muzikantje Leonardo in Palko iz Zenkovcev, 1000 Majstri iz Hrvaške, Romsko društvo Čapla iz Vanča vasi, romska plesna skupina Amari bas iz Vanča vasi in vaški godci iz Černelavcev.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.06.2014 ob 11:33 gost

      E moj Štihec, kak pa moreš okrog prositi za glasove. Gda boš dosegno svoje, pa vsem hrbet obrneš.

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.06.2014 ob 11:58 Gost gost

      Z ameriskoga veleposlanistva so tudi prosili za glasove? Ali Rudas... Tvoje politicne drislarije prihrani za volitve in voli svojoga kandidata, ce ti Stihec ne odgovarja...

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.06.2014 ob 12:43 dilino gost

      BEDAKI !!!!!!! Štihec in RUDAŠ , sta zakon , vsak na svojem področju ! Hamični ste njima vsi , šteri jima ne sežete do kolena , oziroma se z njima nemrete kosati na noben način ! FAFLEKI

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      27.01.2017 ob 14:13 govor gost

      rejsan prava ciganija,

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.