https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Nekdanja vrhunska smučarka preizkusila vrhunske storitve Zdravilišča Radenci

25.06.2014 ob 7:15  

Člani tekaške ekipe Vzajemna so skupaj z nekdanjo smučarsko šampionko Špelo Pretnar preizkusili poseben preventivni specialistični program Zdravilišča Radenci.

V Zdravilišču Radenci si prizadevajo za širjenje zavedanja o pomembnosti preventive za zdravo srce. V ta namen so oblikovali poseben preventivni specialistični program, ki so ga poimenovali »Zaščitimo srce športnika in rekreativca« in je namenjen profesionalnim in rekreativnim športnikom ter vsem tistim, ki želijo postati fizično aktivni in se prej s telesno dejavnostjo niso ukvarjali.

Izkušena ekipa medicinskih strokovnjakov, vrhunski zdravniki specialisti preglede izvajajo z novim 3D ultrazvočnim aparatom, ki ga trenutno ni na voljo nikjer drugje v Sloveniji, niti v bližnjih državah. Tokratna predstavitev programa je bila odprtega tipa, saj so udeleženci bili na razpolago za pogovore s prisotnimi, ob tem je strokovno osebje iz Zdravilišča Radenci podrobneje prestavilo preventivni specialistični program.

„Testiranci“, na čelu z nekdanjo vrhunsko smučarko Špelo Pretnar, so bili navdušeni nad tistim, kar so doživeli, saj so preizkusili celotni postopek obravnave bolnika pri kardiologu, od krvnih preiskav in različnih žilnih ter srčnih obremenitev in preizkusov, vse do ultrazvoka srca. In kot je povedal specialist kardiolog-internist Andrej Vogrinec, dr. med., se je na vseh videlo, da gre za športnike in da nimajo težav s srčno – žilnim sistemom. Toda to ne pomeni, da se ni potrebno občasno odpraviti k zdravniku.

 „Vesela sem, da imam možnost tako obsežnega pregleda, ki je k sreči potrdil, da je vse v najboljšem redu. Kljub temu vsem priporočam občasne preglede pri strokovnjakih, kajti tudi avtomobil moramo vsa enkrat letno peljati na pregled, zakaj tudi sami ne bi imeli vsaj vsako leto temeljit pregled. Torej naredimi nekaj zase, saj je naše zdravlje kljub vsemu na prvem mestu“, je povedala Pretnarjeva, ki je mimogrede predvsem s športom, rekreacijo in sploh zdravim načinom življenja, tudi po porodu ohranila zelo lepo telesno postavo. Sama priporoča čim manj grehov pri hrani in pijači ter čim več pozitivnih misli in s tem premagovanja stresa. Podobno je menil tudi Miha Juručič, trener tekačev pri Vzajemna klubu, ki dodaja, da gre za pomembne teste, kjer se lahko sam prepričaš o svojem zdravju.

Program „Zaščitimo srce športnika in rekreativca“ vključuje: Antropometrijske meritve, meritev krvnega tlaka in pulsa; Laboratorijske preiskave (hemogram, krvni sladkor, sečnina, kreatinin, hepatogram, TSH, urin); Klinični pregled kardiologa; EKG v mirovanju; Spirometrija: Obremenitveno testiranje srca; Ultrazvočna preiskava srca; Zaključni pogovor s kardiologom, analiza rezultatov preiskav in priporočila za varne fizične obremenitve in prehrano; Z vključeno dinamično elektrokardiografijo (24-urni Holter monitoring EKG - po potrebi ali na lastno željo) CO2 mineralne kopeli (indikacije): bolezni srca in ožilja - arterijska hipertenzija, stabilna angina pektoris, stanje po prebolelem srčnem infarktu, stanje po operacijah na srcu in žilju, motnje periferne arterijske in venske cirkulacije.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.