https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-TURE

Gili Air - Idiličen tropski otok

26.6.2014  

Trije majhni otočki – Giliji - med otokoma Bali in Lombok predstavljajo vizijo raja, saj jih krasi bela peščena plaža, turkizno morje, kokosove palme in neopisljiv mir. Promet je na teh otokih prepovedan. Tako se lahko v miru sprehajate, kolesarite ali se podate na vožnjo s cidomo – konji.



Rubrika POM-TURE je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi četrtek, v njej pa predstavljamo popotniške utrinke in zgodbe iz celega sveta.

Danes vam predstavljamo otok Gili Air, ki med vsemi tremi Giliji predstavlja zlato sredino. Gili Trawangan danes slovi po zabavah in obiskovalcih, ki radi žurajo, Gili Meno pa je najmanj turističen in tudi najmanj naseljen, tako je namenjen tistim, ki si želijo robinzonskih počitnic. Gili Air pa nudi oboje - nekaj lokalov, kjer se lahko zabavate, saj se zvečer po sončnem zahodu, ki je tam že ob 18 30, plaža počasi spremeni v plesišče, DJ zavzame svoj prostor in žur se lahko prične. Vendar se to zgodi le dvakrat na teden. Preostale dni je Gili Air sproščujoč otok. Večinoma ga obiščejo tisti, ki si želijo sproščujočih počitnic ob branju knjig, srkanju svežih koktajlov, plavanju ter uživanja ob dobri morski hrani.

Koralni podvodni svet privablja potapljače in snorkljače

Seveda ne smemo pozabiti, da so Giliji raj na zemlji za vse, ki se radi potapljajo ali snorklajo. Otočki Giliji so namreč obdani s koralnimi grebeni, ki so lahko dostopni z obale. Tako večina turizma, poleg nudenja prenočiš in restavracij, temelji na potapljaških šolah, na čolnih, ki vas odpeljejo na enodnevne izlete, kjer lahko snorklate in občudujete tropski podvodni svet živopisanih ribic, želv ter koral. Prav tako si je moč na vsakem koraku za majhen denar izposoditi opremo, ki jo za tovrstne dejavnosti potrebujete.

Prvi turist stopil na Gilije pred 30imi leti

Otok Gili Air je dostopen s hitro ladjo, ki vozi skoraj vsako uro iz otokov Bali in Lombok. Zahvaljujoč naraščajočemu turizmu na Baliju v 80ih in 90ih, se je začel tudi turizem in prihod obiskovalcev na Gilijih. Tako je prvi turist na Gilije prišel na začetku 80ih. Gili Air je tako kot ostala dva otočka muslimanski, zato je tudi nenapisano pravilo, da obiskovalci, ko niso na plaži ne hodijo naokrog v kopalkah.  Tako je na otoku tudi mošeja, iz katere je vsakodnevno moč slišati, kako pozivajo k molitvi. Sicer je na otoku nekaj trgovinic, polno lokalov ter tudi joga center, za vse ljubitelje joga tradicije.

Topla klima z vročimi dni in toplimi nočmi

Indonezijsko ime za vodo je airin tako je Gili Air dobil ime, ker je edini od treh otokov, ki ima dostop do sveže vode pod zemljo na otoku. Otok Bali, ki je 35 km oddaljen od Gilijev je v jasnem vremenu viden iz otokov, še bolj pa Lombok  in njegova gora Rinjani, ki je drugi najvišji indonezijski vulkan in ki ga radi obiščejo turisti, ki obožujejo pohodništvo. Zaradi svoje lege ob ekvatorju imajo Giliji toplo, tropsko klimo  s suho in mokro sezono. Suha sezona traja od maja do oktobra, to je tudi čas ko pride največ turistov. Letna povprečna temperatura je 28 stopinj, kar pomeni, da so tudi noči tople, sonce pa na sporedu vsak dan.

Skriti kotički, sadni koktajli in turkizna voda privabljajo mladoporočence

Gili Air radi obiščejo tudi pari, ki se podajo na medene tedne in popotniki, ki imajo radi miren dopust. Na otoku živi okoli 1800 ljudi. Na otoku pa naraščajo vlaganja v turizem, zato se otok hitro razvija. Dan na Airu si lahko popestrite tudi z gledanjem sončnega vzhoda in se zvečer pridružite drugim popotnikom na drugi strani otoka ob gledanju še veličastnejšega sončnega zahoda. Otok je tako majhen, da se ga da peš obkrožit v slabih dveh urah, če pa vas prime lakota, pa se lahko kadarkoli ustavite v restavraciji ter si naročite pravkar ujete sveže ribe, za katere boste odšteli le nekaj evrov. Prav tako so prenočišča na voljo po nam smešno nizkih cenah. Tako vas bo nočitev z zajtrkom za dve osebi tik ob obali v objemu palmovih dreves stala le slabih 10 evrov. Če ste pripravljeni globlje seči v žep pa so na voljo tudi bolj mondene nastanitve. Če imate s sabo še dobro knjigo, s katero se lahko udobno namestite v ležalnik na plaži, so počitnice lahko skoraj popolne.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.