https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Ladislav Lipič v Lendavi: Čas osamosvajanja je bil čas upanja in poguma

Lendava, 28.06.2014 ob 9:00  

Ob 25. juniju – dnevu državnosti so v Lendavi na letnem odru Gledališke in koncertne dvorane priredili svečanost. Slavnostni govornik je bil Ladislav Lipič, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo, ki je med drugim dejal, da so o vojni za Slovenijo pričeli razlagati ljudje, ki so jo le opazovali z varne razdalje. 


Vse prisotne je pozdravil ter ob prazniku čestital župan Lendave Anton Balažek. Na proslavi so bili prisotni tudi prijatelji Lendave iz madžarskega pobratenega mesta Budavarja, s katerimi so v četrtek imeli tudi skupno sejo obeh občinskih svetov in s katerimi se tudi povezujejo.

Lipič: "Bil je čas upanja in čas poguma."

Kot osrednji govornik pa je spregovoril Ladislav Lipič, ki je tudi častni občan Lendave. Lendava je tudi občina, kjer se je Lipič rodil in kraj, kjer se je šolal. A kot je dejal, je vse to bilo v drugačnih časih in v drugačnem mestu: »Danes je Lendava naredila velik napredek in se lahko postavi ob bok drugim najrazvitejšim mestom Slovenije, kar so opazili tako doma kot v tujini. Lendavo krasi tudi njena dvojezičnost, oz. večjezičnost, ki je vzor sožitja ljudi. Danes na tem območju ni več meja, tako institucije območja iščejo skupno sodelovanje, skupno bivanje za boljši jutri.«  O svečanosti ob minulem prazniku pa je dejal: »Čas osamosvajanja je bil čas upanja in čas poguma slovenskega naroda. Želje naroda so se uresničile. Danes je priložnost, da se spomnimo trenutka, ko smo spreminjali zgodovino našega naroda. Po razglasitvi samostojnosti se je začela vojna, ki je bila kratka. To je zmaga nas vseh, zmaga celotnega narod."

Po besedah Lipiča mladi ne vedo, kdo so bili uporniki fašizma in kdo njegovi sodelavci

Lipič je v svojem nagovoru izpostavil tudi odnos do vojnih veteranov. Kot je dejal pri nas še danes, sedemdeset let po koncu druge svetovne vojne, mladi ljudje ne vedo natančno, kdo so bili uporniki proti fašizmu in kdo njihovi kolaboranti v tej vojni: »O osamosvojitveni vojni so začeli govoriti in jo razlagati ljudje, kateri so jo opazovali iz varne razdalje. Zmeda zadnjih dvajsetih let je ustvarila pomanjkanje spoštovanja, razumevanja ter privedla do razvrednotenja. Zato danes doživljamo ignoranco, sovraštvo, obtoževanja, laži, ter delitve na naše in vaše

Poziv k prenehanju delitve na naše in vaše

Prav tako je Lipič izkoristil priložnost pred jesenskimi volitvami, o katerih je dejal: »Smo pred novimi volitvami in novo zgodovinsko priložnostjo –da ponovno poenotite slovenski narod, zato prenehajte z delitvami in naj strankarski interesi, osebne koristi izstopijo iz vašega vsakdanjika in naj bo vaša glavna naloga skrb za blagostanje in mirno življenje vseh Slovenk in Slovencev, prebivalcev naše skupne domovine – Slovenije.«

V kulturnem programu navdušili baletni umetniki

V kulturnem programu sta nastopila pevka Tanja Kološa in kitarist Damir Soldat, ob koncu pa je sledila baletna predstava – Balet pod zvezdami, ki so jo izvedli člani Društva baletnih umetnikov Slovenije.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.06.2014 ob 10:27 lp gost

      komunizem = fašizem = nacizem

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Za komentiranje se morate prijaviti!

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.