https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Svetniki iz Lendave in Budavarja na skupni seji do učinkovitejšega sodelovanja

Lendava, 30.06.2014 ob 12:30  

V Lendavi je potekala 48. redna seja, ki je tokrat bila nekoliko drugačna. Namreč izvedli so  skupno sejo občinskih svetov Občine Lendava ter Samouprave Budavár iz I. okrožja Budimpešte. Kot je povedal župan Balažek, lokalni skupnosti uspešno sodelujeta predvsem na področju kulture ter turistične promocije obeh krajev. Dotaknili so se tudi ogrevanja z geotermalno energijo ter problema neplačevanja najmnikov neprofitnih stanovanj.


Lokalni skupnosti Lendava ter Budavár sta pobrateni od leta 2006 od takrat pa tudi že sodelujeta oba župana, ki sta tudi dala pobudo za skupno sejo, na kateri so spregovorili tudi konzul Zoltán Márky, predsednik Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti Ferenc Horváth in predsednik Madžarske samoupravne narodne skupnosti Občine Lendava dr. Albert Halász. Župana sta podala poročilo o projektih, ki so jih skupaj izvedli od leta 2006 – 2013, zatem pa sta podpisala listino o nadaljevanju sodelovanja. Prav tako so na skupni seji potrdili program sodelovanja v obdobju 2014 – 2015, poudarjajo pa predvsem prijateljske odnose med obema skupnostma.

V prihodnje bodo še bolj krepili medsebojne kulturne izmenjave ter turistično promocijo

Kot sta poudarila oba župana, se je pri tem potrebno učiti iz zgodovine prejšnjega stoletja, zlasti iz travmatične prve svetovne vojne, ki se je pričela pred 100 leti. Lokalni samoupravi pa sta se zavezali, da bosta medsebojno krepili kulturne programe, turistično promocijo in oblikovali skupne projekte za prijavo na evropske razpise, ki spodbujajo tovrstna sodelovanja. Med prioritetnimi nalogami bo obnavljanje kulturne dediščine in s tem povezanih programskih vsebin. Ob tem pa je Balažek pozval tudi vse predstavnike lendavskih javnih zavodov in institucij, da tudi sami pripravijo projekte, ki se nanašajo na območje Evrope ter tako krepijo medsebojno sodelovanje, ki bi ga lahko bilo še več, je še dodal Balažek. 

Ogrevanje z geotermalno energijo najučinkovitejše

Po končanem skupnem delu sta občinska sveta sejo nadaljevala ločeno, tako se je lendavski svet preselil v prostore Sinagoge, kjer so razpravljali tudi o daljinsko ogrevanje z geotermalno energijo. Kot so ugotovili do sedaj je takšno ogrevanje zanesljivo, finančno sprejemljivo in okolju prijazno. Občinski svet se je tudi seznanil s stanjem na področju daljinskega ogrevanja v Lendavi in hkrati sprejel odločitve za nadaljnje koriščenje geotermalne energije v občini. Kot je bilo povedano na seji, stanje na področju daljinskega ogrevanja kaže, da je nanj priključenih 614 stanovanjskih enot, ki na letno porabijo približno 5 Mwh energije. Letna poraba javnih objektov pa znaša 2,5 Mwh. Ogrevanje na geotermalno energijo prispeva k varovanju okolja, saj so se izpusti CO² znižali za 1.600 ton na leto, kar veliko pripomore k čistoči zraka v Lendavi.

Pritožbe prebivalcev nad previsokimi stroški ogrevanja

Vendar, kot je izpostavila ena izmed svetnic, se prebivalci stanovanjskih enot, priključenih na tako ogrevanje v Lendavi pritožujejo ter tudi izseljujejo zaradi previsokih stroškov. Vendar je župan povedal, da je v energetsko obnovo stavb v zadnjih letih bilo vloženih približno 1,2 milijona evrov, kar je prispevalo k nižji porabi energije in nižjim stroškom ogrevanja. Nobena od stanovanjskih sosesk ni energetsko potratna, vendar pa so možne še nadaljnje izboljšave. Energetsko povsem ustrezno je stanovanjsko naselje v Tomšičevi ulici v Lendavi.

Cena daljinskega ogrevanja bo med najnižjimi v Sloveniji

Občinski svet je tudi sprejel načrt za oblikovanje cene za »tarifne odjemalce«, in sicer na podlagi Uredbe Vlade RS. Kot je poudaril Balažek, bodo cena daljinskega ogrevanja v Lendavi  med najnižjimi v Sloveniji. Kot so še dejali pa bo izvajalec moral prevzeti obveznost, da razširi uporabo geotermalne energije tudi v gospodarske namene.

Najemniki neprofitnih stanovanj dolgujejo že za 150 000 evrov

V Lendavi se soočajo tudi s problemom neplačevanja najemnikov neprofitnih stanovanj. Tako terjatve, oz. neplačane obveznosti v letu 2014 segajo že v višino 150 000 evrov. Terjatve pa se v povprečju zvišujejo vsako leto za 30 %. Stanje pa je tako, da je v tej skupini približno 30% takih najemnikov, ki se nahajajo v socialni stiski, 50% pa je takšnih, za katere bi lahko rekli, da »izkoriščajo« sistemsko ureditev na področju podeljevanja neprofitnih stanovanj. Celotna rešitev je kompleksna, ki pa jo samo z izvršbami ni mogoče reševati. Za rešitev celotne nastale situacije je občina že izpeljala določene aktivnosti, in sicer: Za dolžnike, ki se nahajajo v socialni stiski, je poiskala takšne nastanitve, ki občini povzročajo najmanjše stroške. To seveda v celoti ni v skladu z delovanjem sistema javnih financ, je pa v korist reševanja družin z mladoletnimi in šoloobveznimi otroci. Tako so predlagali, da bi v prihodnje dolžniki odplačali neporavnane obveznosti z vključitvijo v družbena koristna dela.    

Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. smrt
      30.06.2014 ob 13:29 smrt

      Balažekov stolp de se delo ali nej ? Nekaj dosta bi jih se naj tam zaposlilo .Dobro bi bilo da bi jih zaposlili samo ka do delali razen če do na stolp nosili lidij ka do dol gledali .Ha,ha,ho,hooooooooooo.Trda vogrin

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.07.2014 ob 9:20 Kodila gost

      Kak si pravo !

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.