https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

NSi v Murski Soboti predstavila »odgovore za prihodnost« in pomurske kandidate za poslance

Murska Sobota, 02.07.2014 ob 9:00  

NSi je v Murski Soboti včeraj predstavila program in pomurske kandidate, s katerimi bo kandidirala na prihajajočih državnozborskih volitvah.


Kot je pojasnila predsednica NSi Ljudmila Novak, so svoj program zgradili na osnovi srečanj s terena, kjer so opravili mnogo pogovorov s podjetniki, gospodarstveniki, obrtniki, kmeti, župani in drugimi državljani. Ti so jim zaupali težave, ovire, s katerimi se srečujejo pri svojem delu, ter povedali, kaj si želijo v prihodnje.

Program, ki so mu v NSi dali naslov »Odgovori za prihodnost«, temelji na treh ključnih točkah, in sicer nizkih davkih, enostavnih postopkih in odprtem gospodarstvu.

Kot je pojasnila predsednica NSi, bodo nižji davki privedli do tega, da jih bo več davkoplačevalcev zmožnih plačati. S tem bo manj sive ekonomije, več sredstev pa bo ostalo za naložbe, nova delovna mesta in tudi osebno potrošnjo. NSi si bo po besedah Novakove prizadevala znižati stroške dela in znižati DDV, s čimer želijo pospešiti razvoj gospodarstva in novih delovnih mest, kar bi za sabo potegnilo še številne druge pozitivne učinke.

Tudi poensotavljeni postopki so po besedah Novakove nujno potrebni, da bodo privabili investitorje, jim omogočili enostavno pot do gradbenih dovoljenj in s tem pridobili nova delovna mesta. Ker v Sloveniji ni dovolj sredstev za širitev gospodarstva, je nujno potrebno, da odpremo državo tujim investitorjem, pravi Novakova. Poleg tega pa si bo NSi prizadevala za izstop države iz lastništva podjetij, saj se je po njihovem mnenju izkazala za slabega gospodarja: »V Novi Sloveniji smo prepričani, da je dolžnost države, da zagotavlja pogoje za uspešno delovanje ljudi, posameznikov, gospodarstva. Na ta način bomo lahko reševali tudi vse socialne probleme. Če je vreča polna – če so plačani davki – potem lažje zadovoljujemo vse ostale potrebe. Ne moremo pa iti obratne poti.«

Jožef Horvat, dosedanji poslanec iz vrst NSi, ki ga Novakova, kot je sama dejala, spoštuje predvsem zaradi njegovega širokega znanja na različnih področjih in pripadnosti Prekmurju, kjer si prizadeva za izpeljavo projektov pomembnih za to okolje, je pojasnil, da kot poslanec deluje v imenu vseh državljanov, najbližje pa mu je seveda problematika iz lokalnega okolja. Pri tem je izpostavil nekaj pomembnejših projektov, pri uresničitvi katerih je na tak ali drugačen način sodeloval kot poslanec, npr. pomurska avtocesta, Dolinska kanalizacija, sprejetje zakona za elektrifikacijo železniške proge Pragersko-Hodoš, Pomurski vodovod in drugi. Kot je napovedal Horvat, si bo v poslanskih vrstah še naprej prizadeval za skladni regionalni razvoj, kjer je Pomurje sedaj na repu razvitosti regij, pri tem pa znova poudaril potrebo po odprtju gospodarstva tujim investitorjem, ki lahko v našo regijo prinesejo dodatne nove zaposlitve. Kot je povedal, namerava NSi delovati v smeri razdolževanja podjetij in poskrbeti, da bodo banke, ki so bile sanirane z davkoplačevalskim denarjem, v prihodnje servisirale gospodarstvo in prebivalstvo, kjer bo to potrebno.

Laura Žigert, ki kandidira za poslanko v volilnem okraju Ljutomer, namerava delovati predvsem na področju zdravstva in kmetijstva. Kot pravi, si bo prizadevala za odpravo dolgih čakalnih vrst v zdravstvu in zagotavljanju delovnih mest za mlade. Pri tem je izpostavila problem kmetij, ki jih večinoma vodijo starejši lastniki, namesto da bi vodenje prevzeli mladi.

Tudi dr. Peter Kralj iz volilnega okraja Gornja Radgona pravi, da si bodo prizadevali, da zagotovijo delovna mesta za  mlade. Poleg tega pa bo sam deloval predvsem na področju energetike. Kot strokovnjak na področju naravoslovnih znanosti velik potencial predvsem za Pomurje vidi v geotermalnih vrtinah. Poleg proizvajanja energije po njegovem mnenju premalo izkoriščamo termalno vodo za turizem. S turizmom, ki prinaša veliko dodatno vrednost, bo državljanom zagotovljena tudi višja kvaliteta bivanja. Zagovarja tudi integrirano kmetijstvo, a kot sam pravi, se bo zavzemal za to, da se podpre male kmetije, ki imajo visoko dodatno vrednost. Tem kmetom je po besedah dr. Kralja treba omogočiti, da bodo svoje pridelke lahko prodajali že na domačem pragu.

Nataša Kuhar Čerpnjak, ki bo kandidirala v volilnem okraju Murska Sobota 1 namerava delovati predvsem na področju šolstva in družine. Cilj družinske politike, ki go zagovarja, je, da so vsaki družini in vsakemu otroku dane enake možnosti. Je za ukinitev stopničaste lestvice pri otroškem dodatku in za uvedbo zvezdne lestvice, pravice iz pokojninskega zavarovanja pa bi po njenih besedah morale biti odvisne tudi od števila otrok. Izpostavila je tudi Krajinski park Goričko, kjer je po njenem mnenju treba narediti še mnogo na področju poznavanja predpisov, ki urejajo delovanje tega parka.

David Lovšin iz Beltincev, ki kandidira v volilnem okraju Murska Sobota 2, izpostavlja problematiko mladih. Kot pravi, bo v državnem zboru deloval predvsem v smeri zagotovitve prvega stanovanja mladim in zagotavljanja kadrovskih štipendij za deficitarne poklice. Poleg tega je izpostavil pomen ureditve širokopasovnega interneta v vsak slovenski dom in organizacijo, saj brez prostega dostopa do informacij po njegovih besedah ne bomo napredovali.   

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. dobrastreha
      03.07.2014 ob 4:26 dobrastreha

      Predstavniki NS prišli so, povedali svojo pesmico. Članstva NS iz Pomurja seveda niso povabili na predstavitev. Mogoče so pričakovali, da so tako pomembni, da jih čakamo s častno stražo in muziko, ali se je gospod Horvat zbal, da ga bomo vprašali, kje je tista pomurska avtocesta, za katero se hvali, da jo je zgradil, ali se LM boji da bi vprašali kje je tista frizura, ki jo je nosila, ko jebila napol ministrica v prejšnji propadli vladi.Mislim, da Sloveniji ne bo škodilo, če ne pridejo v parlament.

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Za komentiranje se morate prijaviti!
    3. drpinter
      03.07.2014 ob 7:04 drpinter

      Tej so tudi sami sebi predavali pa se slikali ! Res je čas, ka ne pridejo v parlament, saj so itaq samo Janšove oprode !

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. Za komentiranje se morate prijaviti!

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.