https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Polona Pačnik - ilustratorka, ki je skodelicam nadela obraz in besede

17.07.2014 ob 9:00  

Ste že kdaj pili kavo iz skodelice, s katere vas gleda Prešeren, Cankar, Freud,…? Odgovor je verjetno »ne« in prav to je imela v mislih tudi Polona Pačnik, Ljubljančanka s prekmursko družino,  ki je ta »ne« začela spreminjati v »da«. Njena blagovna znamka #polonapolona polni police – vendar ne le v prodajalnah, temveč tudi v naših domovih. Polona piše zgodbo o uspehu – preprosta ideja in neizmerna vztrajnost, ki sta lahko vzor marsikomu izmed nas.


Kako se je vse začelo?

Polona Pačnik je po izobrazbi ilustratorka in ekonomistka. Zase pravi, da se je poskusila že na več področjih, vendar je ilustriranje zanjo še vedno sanjski poklic. In tega trenutno tudi živi.

Na vprašanje, kako je sploh prišla na idejo, da bi skodelicam dala karakter, v šali pripoveduje, da se je vse začelo v Ikei. Ob pogledu na prazne bele skodelice, ki jih je v trgovskem mogotcu na tisoče, so jo dobesedno začeli srbeti prsti. Do ideje tako ni bilo več daleč in nekega večera se je spomnila, da bi mogoče na to prazno, belo skodelico, narisala znan obraz, ki pa ne bi ostal le obraz, temveč bi dobil tudi besede. Iz ene skodelice je prišla na dve, tri, nadaljevalo se je tako, da so pri tem pomagale že njene prijateljice in kmalu se je razvila prava produkcijska veriga.

»Nikoli si nisem mislila, da bo šlo tako hitro,« se spominja. »Vsekakor je risanje skodelico po skodelico dolgotrajno, tako je vsaka bila dejansko unikat, ampak na dolgi rok to več ni šlo,« dodaja.

Ko je porisala prvo skodelico, jo je s telefonom poslikala in poslala prijateljici. Tej je bila skodelica tako všeč, da je takoj oddala prvo naročilo. In tako se je vse začelo. Sedaj svoje izdelke ponuja v 25 trgovinah, raznih sejmih doma in v tujini ter v spletni trgovini. Pred kratkim ji je uspel prodor na avstrijski trg, saj je s ponudbo svojih izdelkov začela tudi v prodajalni na Dunaju.

Produkcijo je iz domače dnevne sobe preselila na Hrvaško. Pri iskanju je imela srečno roko, saj je hitro naletela na podjetje, ki izdeluje porcelan in je hkrati bilo pripravljeno za sodelovanje. Skodelice, so tako postale še bolj kvalitetne in trpežne, saj se lahko perejo tako ročno kot v pomivalnem stroju. Kraljica Viktorija vas tako lahko zelo dolgo ogovarja z »we are not…amused«.

Cankar, Prešeren,… kdo bo naslednji?

Slavne skodelice krasijo karikature umetnikov, poetov, likov in mnogih drugih znanih obrazov od tu in tam. Že kot otrok je oboževala knjige in je svoj zadnji cent dala raje za knjigo kot pa za oblačila, zato ne preseneča, da se poglobi tudi v izbor primernega karakterja, ga dodobra preuči in mu potem podeli tudi besede – ljubkovalno temu pravi, da se odloči glede na trenutno obsesijo.

Na vprašanje, če se bo Cankarju in Prešernu pridružil tudi kateri izmed znanih prekmurskih obrazov, je sledilo vprašanje: »Koga bi si pa želela na skodelici?« Idej ima za dva A4 lista, vendar se ne želi prenagliti in počasi nadaljevati svojo pot. Pogosto obiskuje družino v Prekmurju in se udeležuje raznih srečanj, tako da se bo na listi, če se seveda že ni, zelo kmalu znašel tudi kateri izmed znanih Prekmurcev. Pustimo se torej presenetiti.

»Mladi naj vztrajajo in naj jih ni strah«

Polona danes dobesedno dela svoje sanje. Še preveč dobro se zaveda, da je vsak začetek težek in da trenutni časi niso najbolj idealni. A če bi imela izbiro, se ne bi drugače odločila. Pravi, da je vsak v nečem dober in ko enkrat to najdemo, moramo na tem tudi vztrajati. To polaga na srce predvsem mladim, ki v danih časih težko najdejo službo in obupujejo nad delom. Res je, da vsak ne more risati na skodelice, a obstaja tisoč in en način, kako neko svojo idejo povezati s svojimi sposobnostmi in tako uspeti. Pri tem je vsekakor velikega pomena vztrajnost, še večjega pomena pa je to, da nas ni strah postavljati vprašanja. Brez vprašanj namreč ne dobimo odgovorov, brez katerih pa seveda ne gre.

FOTO: Iztok Dimc

 

Sodelujte v anketi in povejte, katerega izmed znanih Pomurcev bi si želeli na svoji skodelici - glasujte TUKAJ.

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.