https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Saubermacher-Komunala izvedla poletni tabor za otroke zaposlenih

07.07.2014 ob 11:15  

Podjetje Saubermacher - Komunala Murska Sobota d.o.o. je v sklopu ukrepov, zastavljenih v okviru osnovnega certifikata Družini prijazno podjetje, letos že drugič zapovrstjo organiziralo poletni tabor za otroke in vnuke zaposlenih. Tabor je v obliki dnevnih aktivnosti potekal prejšnji konec tedna.

 

Tabor, ki so ga v letu 2013 izvedli prvič, je naletel na zelo dober odziv staršev, njihovih otrok in vnukov, to je udeležencev tabora, ostalih zaposlenih ter širšega družbenega okolja, zato so se z namenom, da bi otroci koristno preživeli svoj počitniški čas, spoznavali domače kraje ter se ob tem zabavali, starši pa vsaj dva dni ne bi imeli skrbi z varstvom otrok, za izvedbo odločili tudi letos. Tabor je potekal pod strokovnim vodstvom pedagoškega delavca Zorana Kosa in zaposlenih v podjetju Saubermacher-Komunala.

Vsako jutro so se zbrali na sedežu našega podjetja, kjer so opravili zajtrk, nato pa so se z minibusom odpravili številnim dogodivščinam naproti. Prvi dan so tako najprej obiskali Razkriški kot, kjer so se v spremstvu lokalnega vodnika sprehodili peš od Gibine, mimo izliva reke Ščavnice v Muro in starega potočnega mlina ter najvišjega slapa v Pomurju do prazgodovinske naselbine Gradišče, kjer je bilo še posebej zanimivo in nepozabno. Pričakali so jih praljudje, ki so jim prikazali življenje in delo pred 5500 leti, jih vključili v svoj vsakdan in jim gostoljubno ponudili še prakruh in ribo, pečeno na odprtem ognju. Seveda so si lahko ogledali tudi njihove kolibe in za slovo zaplesali z njimi okrog ognja. Sprehod iz prazgodovinske naselbine so po blatu, saj je noč prej lilo kot iz škafa, nadaljevali mimo številnih redkih drevesnih vrst in energijskih točk do Ivanovega izvira, kjer so se osvežili s hladno vodo. Nato jih je pot vodila še naprej do kovaškega in kolarskega muzeja družine Horvat, kjer so lahko pobliže spoznali kovanje in si ogledali še orodje, s katerim so delale že tri generacije.

 

Iz Razkrižja jih je pot vodila na Otok ljubezni v Ižakovce, kjer so se z brodom najprej zapeljali čez reko Muro in uživali ob opazovanju čudovite narave, nato pa so si ogledali še stalno razstavo in film o büjraštvu na reki Muri, na koncu pa še plavajoči mlin in spoznali, kako iz žita zmeljejo moko. Seveda so si v neokrnjeni naravi vzeli čas tudi za malico in se v prijetni senci razvedrili na igralih. Sledilo je obilno kosilo, da so nabrali moči za zadnje dejanje prvega dne našega tabora, za športne igre, ki so jih izvedli v telovadnici Ekonomske šole Murska Sobota. Popoldne so se vsi veseli poslovili v nestrpnem pričakovanju drugega dne našega tabora.

Po zajtrku so se v petek odpravili na Goričko, kjer so najprej obiskali doživljajski park Vulkanija, kjer nam je krtek Oli, ki je izvrsten poznavalec podzemlja, še posebej vulkanov in geoloških značilnosti Goričkega, zaupal veliko zanimivega. Sprehodili so se skozi lavino cev in se z dvigalom popeljali v razžarjeno podzemlje. V stereoskopski 3D dvorani so doživeli nastanek vesolja, razmah življenja, izbruh vulkana na Goričkem in geološko zgodbo Goričkega vse do današnjih dni. Ko so prišli iz podzemnega sveta vulkanov, so se s turističnim vlakom zapeljali še do kamnoloma bazaltnega tufa in naprej po panoramski poti, ko so v sončnem vremenu lahko uživali ob čudovitem razgledu po našem prelepem Goričkem. Vlakec jih je zapeljal do gradu Grad, ki so si ga ogledali od zunaj in od znotraj.

 

Raziskovanje in spoznavanje lepot domačih krajev se je nadaljevalo na najvišjem vrhu Prekmurja, Sotinskem bregu ali Kugli, kjer so se povzpeli na razgledni stolp, od koder se jim je odprl pogled daleč naokrog. Stopnice do vrha jih niso utrudile, saj so našli dovolj energije še za nogomet, kjer jim je malo nagajala žoga, ki se je rada zakotalila po hribu navzdol. Ko so se razmigali, je na vrsto prišel še kratek tečaj fotografije, saj jih je obiskal fotograf, ki jih je naučil osnov fotografiranja in vsak je izvedel nekaj novega. Pridobljeno znanje so kar takoj preizkusili tudi v praksi.

Že kar utrujeni in polni prelepih vtisov in doživetij so se odpravili v Jelenov hram v Beznovcih, kjer so uživali ob opazovanju norčij številnih živali in si privoščili težko pričakovano kosilo. Sledil je še uradni zaključek tabora, ko so se jim pridružili tudi starši.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.