https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-TURE

Narodni park Exmoor in Dulverton - doživite pravljično angleško podeželje

10.7.2014  

V tokratni rubriki POM-TURE vas bomo popeljali na jugozahod Anglije, kjer se razprostira Narodni park Exmoor. Z razgledi, floro in favno, starodavnimi zgradbami ter umirjenim življenjem v obiskovalcih pušča nepozabni pečat.

 

Rubrika POM-TURE je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi četrtek, v njej pa predstavljamo popotniške utrinke in zgodbe iz celega sveta.

Exmoor je hribovito območje z vmesnimi močvirji na zahodni in severni obali Somerset Devona na JZ Anglije. Ime je dobil po reki Exe, ki teče skozi pokrajino. Razprostira se na območju velikem 18.810 hektarjev, v zgodovini pa je bilo znano kot sinonim za deželo, kjer so prirejali starodavne kraljeve love. Posebne živalske vrste, pokrajina, naravne znamenitosti, gradovi, cerkve, kamniti mostovi in ostala arhitektura ter odmaknjenost od mestnega vrveža privabljajo tiste, ki želijo pobegniti od hitrega vsakdana.

Exmoor obiskovalce poleg že naštetega pritegne z osupljivo obalo s čermi in mnogimi čudovitimi zalivi. Skriva nemalo globokih dolin, očara s pravljičnimi gozdovi, mogočnimi starodavnimi hrasti, visokimi morskimi pečinami, penečimi rekami in slapovi. Pokrajino dopolnjujejo srednjeveška mesteca in vasi, kraji pa s tipičnim angleškim značajem ustvarjajo vtis, da se je tukaj čas ustavil.

Večji del parka Exmoor uživa posebno naravno varstvo. Očara s svojo floro, obiskovalce pa uživajo ob posebnih vrstah divjih živali, ki prebivajo tam. Srečate lahko posebno vrsto exmoor ponijev, jelene, divje ptice ipd., na vsakem koraku pa lahko vidite črede ovac, ki se pasejo po širokih pašnikih.

Dulverton – vstopna točka v Exmoor park

Na obrobju Narodnega parka Exmoor se nahaja mestece Dulverton. V mestecu z okoli 1500 prebivalci se nahaja sedež omenjenega parka in kamp, zato ga za vstopno točko v park izbere mnogo turistov. Kraj ponuja vse, kar večina obiskovalcev rabi: supermarket, lekarno, knjižnico, pošto, nagrajene restavracije, točilnice, čajnice, butične trgovinice, obiskovalce pa navdušita tipična angleška gradnja na eni strani, in možnost različnih aktivnosti, ki so jih na voljo. Živahnost mestecu dajejo letni karneval, folk festival, razni koncerti, ljubitelji športa se odločajo za kajakaštvo, gorsko kolesarjenje, tenis, srečali pa boste tudi nemalo sprehajalcev s psi.

Mogočni most Tarr Steps

Skozi naselje teče reka Barle, le nekaj kilometrov iz mesteca pa se na reki nahaja nenavaden kamniti most Tarr Steps. Most, ki je dolg 55 metrov, naj bi bil zgrajen leta 1000 pred našim štetjem, posamezne kamnite plošče pa tehtajo tudi do pet ton. Legenda pravi, da naj bi most zaradi stave zgradil sam hudič.

Sestrski obmorski mesti Lynmouth in Lynton

Lynmouth in Lynton predstavljata stičišče parka Exmoor in morja. Obalno mestece Lynmouth se nahaja v zalivu, na vrhu hriba nad njim pa se nahaja sestrsko mestece Lynton. Dvojica naselij ponuja izhod v sili za vse tiste, ki želijo pobegniti od hitrega tempa sodobnega življenja, saj se v tem koncu Anglije zdi, da se je čas tukaj ustavil. Obe naselji sta povezani z vzepnjačo, med njima pa se lahko sprehodite po potki, speljani po vzpetini hriba.

Skalnata »dolina« na vrhu pečin, ki vam bo vzela dih

Le kak kilometer zahodno od kraja Lynton se nahaja dolina Valley of the Rocks. Meter široka potka, ki se nahaja na pobočju pečin, vas popelje do kilometer oddaljenih skal, ki s svojo geološko strukturo in z razgledom, ki ponuja poglede vse do sosednje Irske, očara vsakega obiskovalca. Svoj čar destinaciji dajejo črede divjih koz, ki se pasejo na pečinah.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.