https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

NOGOMET

V Pečarovcih o malem nogometu: »Mali nogomet je v Pomurju strašno dobro organiziran«

Pečarovci, 18.7.2014  

Prejšnji teden so v Pečarovcih v sklopu tridesete obletnice nogometnega kluba organizirali okroglo mizo malega nogometa, v kateri se je razvila debata o razširjenosti malega nogometa v Pomurju ter njegovem doprinosu za aktivno življenje.

Uvodoma je spregovoril predsednik Kluba malega nogometa Pečarovci Karel Žekš, ki je najprej vse goste lepo pozdravil ter izrazil željo, da bi se s takšnimi srečanji odpravile težave, ki se pojavljajo na različnih organizacijskih nivojih v malem nogometu ter da bi se med seboj bolj povezali in sodelovali.

Nato je Žekš prepustil besedo koordinatorju Zveze malega nogometa Simonu Detellbachu, ki je poudaril, da so v Pomurju na področju malega nogometa fenomeni glede visokega nivoja igre ter infrastrukture. Nato je razložil pomembnost povezovanja lig, predvsem glede baze registracij, pravil, kaznovanih igralcev ter nenazadnje skupnih turnirjev. Dotaknil se je tudi sporazuma med ligami, ki obsega samo nekaj skupnih točk, in sicer skupno bazo podatkov o registriranih igralcih, podatke o kaznovanih igralcih, dogovor glede enotnega datuma prestopnih rokov  ter dogovor o turnirju za pomurskega prvaka. Torej nekakšno skupno obvladovanje in pregled, zveze pa ostajajo samostojne, saj sporazum ni namenjen temu, da bi koga omejevali, zato so znotraj posameznih lig pustili stvari odprte.

»V Pomurju deluje osem zvez klubov malega nogometa. V zadnjih dveh letih smo uspeli vzpostaviti kontakt z vsemi, saj se predsedniki občinskih zvez ali zvez klubov malega nogometa srečujemo vsaj dvakrat letno. Izdelan je bil tudi sporazum, ki so ga potrdile vse zveze in ki je načeloma v veljavo stopil s 1. 7. V sporazumu je določen prestopni rok, ki naj bi trajal poleti julija in pozimi februarja. Prav tako so se zveze obvezale, da bodo ažurirale sezname registriranih in kaznovanih igralcev ter skrbele za izmenjavo podatkov. Sporazum tudi določa, da zadnjo nedeljo v juniju ena od zvez pripravi turnir za naslov Pomurskega prvaka v malem nogometu. Leta 2015 je na vrsti OZ KMN Puconci. Mali nogomet v Pomurju je na izredno visoki ravni, kar je pokazal tudi letošnji turnir za naslov slovenskega prvaka v malem nogometu. Prav tako je mali nogomet ob gasilcih ter drugih društvih v vaseh postal središče družabnega življenja. In prav to je tudi eden od ciljev delovanja malonogometnih zvez. Če pogledamo številke, se na posamezni tekmi, vsaj pod okriljem OZ KMN Puconci, zbere tudi do 200 ljudi,« je povedal Andrej Bedek.



Podobnega mnenja je bil Jožef Ficko, ki je dodal: »Mali nogomet v taki obliki, kot se ga igra v Pomurju, je dosegel zelo visoko stopnjo razvoja in s svojo množičnostjo predstavlja poleg gasilstva pomemben faktor dogajanja na vasi. K temu je na eni strani pripomogel interes krajanov za ureditev igrišč in spremljajočih objektov, na drugi strani pa odlično opravljeno voluntersko delo organizatorjev tekmovanj, v preteklosti v centralni Medobčinski zvezi klubov malega nogometa Murska Sobota, danes pa v vseh področnih zvezah. V samem razvoju je mali nogomet bil deležen tudi določenih sprememb, vse v interesu napraviti igro bolj zanimivo za tekmovalce in gledalce. Da so bile odločitve prave, kaže množičnost. Tak mali nogomet radi igrajo rekreativci, kakor tudi "trenirani" igralci velikega nogometa, kolikor jim okoliščine seveda dopuščajo.

Kljub temu, da je množičnost ob uvedbi sedanje oblike lokalne samouprave povzročila, da so se ustanavljale občinske oziroma področne zveze klubov malega nogometa, ki vodijo tekmovanja na svojem področju, pa je v samem začetku ostala na področju Pomurja povezava med zvezami. Vse do danes se odvija tekmovanje pomurske lige, pred nekaj leti pa tudi turnirska oblika tekmovanja za prvaka pomurskih zvez. Zveze med seboj sodelujejo tudi v organizacijskem smislu. Pravila, pravilniki, registri igralcev, evidenca disciplinskih ukrepov itd. so bolj ali manj poenoteni.

Ugotovitve posameznikov sicer kažejo, da med mlajšimi trenutno ni takega interesa za mali nogomet in nasploh za šport, kot je bilo to v preteklosti. Razlog temu je najverjetneje v tehnologiji, ki mladim daje druge oblike ugodja. Vsi, ki smo kakorkoli povezani z malim nogometom in seveda tudi z drugimi športi in družba nasploh, moramo poskušati mlade prepričati v pozitivne učinke zdravega športnega življenja in te oblike druženja. K popularizaciji malega nogometa so v preteklosti precej pripomogli tudi lokalni mediji, kar si organizatorji tekmovanj seveda želimo tudi v prihodnje.«



Tudi Darko Vereš je izrazil dobro mnenje o malem nogometu v Pomurju: »Kvaliteta je na zavidljivem nivoju, kar dokazujemo tudi na do sedaj izvedenih državnih turnirjih v okviru MZS, saj sta, razen na prvem turnirju, oba nadaljnja naslova dosegli ekipi iz Pomurja in sicer Mladinec iz Murskih Črnec ter Videm Gostilna pri Maji iz Sv. Jurija ob Ščavnici. Je zelo množičen in zelo gledljiv, saj se na derbijih zbere ogromno gledalcev, na nekaterih tekmah celo več kot na velikem nogometu v občinskih in tretji ligi. Infrastruktura se je v zadnjih 10 letih močno dvignila. Reflektorje za igranje nočnih tekem ima že tretjina klubov v ligah ali pa še več.  Je pa vedno precep med tekmovalnostjo in rekreativnostjo in s tem konkurenčnostjo teh ekip. Tako v naši pomurski ligi MZKMN MS  že nekaj let vlada 5 - 6 ekip, pri vrhu pa so vedno 3-4 iste ekipe. Razlika pa je predvsem v pripravljenosti ekipe in potem v osebni kvaliteti igralcev in igralskega kadra.«

»Leta 1999/2000 je nastala Pomurska liga, katera obstaja še sedaj, vendar zadnje čase ni zanimanja, tako da strašnega povezovanja med različnimi ligami ni, saj se klubi rajši držijo v svojih lokalnih ligah (občinskih), kar je seveda glede na težek gospodarski položaj v regiji tudi normalno in za pričakovati. Več gledalcev se zbere na lokalnem derbiju, kot pa da se pelješ nekam daleč  (sicer v radiu do 30 km) in potem še izgubiš. Tako je Pomurska liga ostala v sezoni 2013/2014 s klubi iz MOMS in okolice in enega iz radgonskega konca, enega iz Križevske lige, iz klubov dolinskega konca (Črenšovci, Beltinci) in občine Moravske Toplice. Kot edini pa smo v MZKMN MS obdržali ligo na asfaltu, ki je zelo zanimiva in dinamična. Tukaj pa so že osnove na futsal pravilih. Klubi so iz dolinskega dela in MOMS, torej iz večjih občin, kot je to pri ligah na travi.

Zveze se večinoma financirajo z lastnimi vložki klubov (tekmovalne takse) in financiranjem športne zveze lokalnih občin, donacijami vse manj številnih sponzorjev, enako je preneseno na klube oziroma društva. Torej gledano kratkoročno (v naslednjih 5 letih) osebno mislim, da nadaljnjega sodelovanja med ligami ne pričakujem razen na občasnih turnirjih, tako kot je turnir za naslov Pomurskega prvaka in državni turnir rekreativcev. Verjetno bi dolgoročno lahko nastala kakšna Pomurska Superliga z zelo močnim sponzorjem, vendar bi bila ta obrobna liga, saj bi klubi morali igrati v svojih občinskih ligah, ta »superliga«  pa bi se naj igrala med tednom v večernem terminu na principu LIGE PRVAKOV. Vendar tu potem nastaja že drug problem. Financiranje, animiranje, medijsko trženje te lige, skratka več vprašajev kot pa osnov na realnih temeljih. Predvsem pa se poraja vprašanje, kakšni bi bili tudi potem vložki različnih zvez ter nagradni fond,« je o povezovanju različnih lig povedal Vereš ter dodal, da podpira izraženo idejo Karla Žekša o zbiranju skupka teh nenapisanih pravil o igranju malega nogometa ter izdaji skupne zbirke le teh.

»Začetniki so bili MZKMN MS, OZKMN Puconci  Gorička liga, Ravenska, Moravska liga... Prvi turnir bi moral biti 2011 v Suhem Vrhu v organizaciji MZKMN MS, ampak je bila krstna izvedba 2012 v Lucovi, kjer je sodelovalo 5-6 lig. Zatem se je razširil še na Zahodno Goričko ligo, Radgonsko in Križevsko, tako da v letošnji sezoni nastopa osem prvakov (Filovci). Pri samem nastanku nisem sodeloval. Mislim, da pa je bil Bedek Andrej tisti, ki je dal idejo,« je Vereš zaključil z nekaj informacijami glede nastanka turnirja za Pomurskega prvaka.

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.07.2014 ob 14:27 gost

      PAMETNJAKOVIČI mali nogomet je igra za gušt (ČUDOVITA) ampak naredite razliko mali,veliki nogomet ločite igralce,(smo mali ali VELIKI) PA NE BOSTE IMELI NITI ENO REDNO LIGO

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.07.2014 ob 14:02 mali nogomet gost

      tako je mali rekreativni nogomet je bil samo nekoč ko si bil igralec samo malega ali velikega nogometa to zdaj je pokvarjena različica ,kjer gubi veliki nogomet in mali na privlačnosti ko se igralci ki redno trenirajo izživlajo s slabše pripravljeni igralci. mali nogomet je bil ustanovljeni z namenom rekreacije oz.tekmovanje slabše kvalitete ali pripravljenosti nekoč se bila velika dilema s katerimi igralci igrati v malem nogometu vendar je bila storjena napaka .glavna pririuteta bi moral biti veliki nogomet mali bi služim samo veteranom oz. slabšim igralcem

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.07.2014 ob 11:48 xx gost

      V samih začetkih malonogometne lige smo igrali ali samo mali nogomet ali pa samo velikega. Nikakor pa ne oba. In tako bi moralo biti tudi danes.Ni pa res da bi bil mali nogomet namenjen slabšim igralcem Naj se ta ločnica že enkrat ponovno uvede. Sam sem mali nogomet razumel vedno kot rekreacijo oz. zabavo v prvi vrsti, šele na drugem mestu je bila tekmovalnost. Seveda pa je bilo lepo zmagovati.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.