https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Občina Lendava: Zadovoljni z letošnjim poslovanjem, rebalansa ne bo

Lendava, 22.07.2014 ob 7:00  

V Lendavi je potekala 49. redna seja Občinskega sveta Občine Lendava. Med drugim so ugotovili, da rebalansa proračuna ne bo, ker ni potreben. Župan Balažek pa je zadovoljen s trenutnim finančnim stanjem občine.


Vzpostavil se bo kompetenčni center za geotermijo

Na tokratni seji so drugič obravnavali odlok o dejavnosti in koncesiji za lokalno gospodarsko javno službo daljinskega ogrevanja na območju občine Lendava. Občinski svet je tako sprejel osnutek koncesijske pogodbe za opravljanje gospodarske javne službe daljinskega ogrevanja, hkrati pa so se zavezali, da se ob podpisu koncesijske pogodbe sklene tudi zavezujoč dogovor o vzpostavitvi kompetenčnega centra za geotermijo. Pred sklenitvijo pogodbe pa se bo o njej seznanil tudi občinski svet.

Občina bo sofinancirala gradnjo malih čistilnih naprav, vendar ne »vikendašem«

Prav tako je v drugi obravnavi bil predlog odloka o odvajanju in čiščenju komunalne in padavinske odpadne vode na območju občine Lendava. Svetniki so tako potrdili, da Občina Lendava lahko v interesu pospeševanja uvajanja malih komunalnih čistilnih naprav (MKČN), na področjih, ki ne bodo opremljena s kanalizacijskim omrežjem, sofinancira gradnjo MKČN po enakem principu kot pri izgradnji javne kanalizacije, vendar le za objekte, katerih lastniki imajo stalno prebivališče in registrirano dejavnostjo v občini Lendava, ostali (lastniki vikendov) niso upravičeni do sofinanciranja, kar pomeni, da  znaša lastna udeležba občanov pri gradnji MKČN 766,80 EUR. Občina Lendava bo sofinancirala gradnjo MKČN skladno s svojimi vsakoletnimi proračunskimi zmožnostmi.

Izredna denarna pomoč tudi za tiste, ki so izgubili zaposlitev zaradi stečaja podjetja

Svetniki so prav tako potrdili spremembo odloka o dodelitvi enkratne denarne pomoči iz proračuna občine tistim posameznikom, ki so utrpeli naravno ali kakšno drugo nesrečo. Tako so po novem do te pomoči upravičeni tudi vsi tisti, ki jim je prenehalo delovno razmerje zaradi stečaja podjetja in ki izpolnjujejo pogoje za uveljavljanje izredne denarne socialne pomoči, za kar so dobili izdano odločbo od CSD.  

Župan Balažek: »Rebalans ni potreben in ga tudi ne bo.«

Na seji je župan Anton Balažek na podlagi ugotovitev povedal, da rebalans proračuna ni potreben in ga tudi ne bo. Občina Lendava je prihodke proračuna v prvem polletju realizirala v višini 3,8 milijona evrov, kar predstavlja manj kot polovico prihodkov, ki so jih sicer načrtovali za to leto. Kot je še dodal Balažek, načrtovanega niso dosegli tudi zato, ker niso prejeli prihodkov iz državnega proračuna in proračuna Evropske unije za investicije, ki so jih nameravali opraviti. Ker pa je večina teh investicij šele v začetni fazi, je tudi odhodkov za 30 odstotkov manj od načrtovanega. Župan Anton Balažek je s finančnim stanjem občine zadovoljen, povedal je tudi, da so zaposlili več javnih delavcev, kot so predvideli, saj so ugodili vsem prispelim prošnjam za javna dela, tako je tudi zavoljo tega nastal manjši primanjkljaj. Notranjo revizijo poslovanja občine je opravil nadzorni odbor, ki ni zaznal večjih nepravilnosti.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.