https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-TURE

Pula – obmorsko mesto v hrvaški Istri, ki vas popelje v čas gladiatorjev

Pula, 24.7.2014  

V tokratni rubriki POM TURE vas bomo popeljali v hrvaško Pulo, ki s s številnimi dobro ohranjenimi rimskimi zgradbami privabi mnoge turiste iz celega sveta, zaradi bližine pa Pulo radi obiščejo tudi mnogi Slovenci.


Rubrika POM-TURE je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi četrtek, v njej pa predstavljamo popotniške utrinke in zgodbe iz celega sveta.

Pula je največje mesto v hrvaški Istri in peto največje mesto na Hrvaškem. Leži na jugu Istrskega polotoka v dobro zaščitenem zalivu. Ime izhaja iz rimskega imena Provincia Iulia Pola Polentia Herculanea. Samo mesto v ožjem področju šteje 67.000 prebivalcev, bližnja okoliška področja pa naseljuje še dodatnih 40.000 ljudi.

Največja atrakcija v Puli je nedvomno amfiteater iz prvega stoletja, ki je popularno zvan Arena. Je šesti največji amfiteater na svetu, ki so ga začeli graditi v času vladavine cesarja Avgusta. Gradnjo je dokončal Klavdij, končno obliko pa je dobil v času cesarja Vespazijana. Pulska arena je še dandanes v uporabi, predvsem v času poletnih festivalov in raznih kulturnih prireditev, za turiste pa v poletnih večerih večkrat uprizorijo tudi gladiatorske igre.

Ko se sprehodite po pulskih ulicah, ne morete zgreštiti tudi drugih dobro ohranjenih antičnih rimskih struktur. Ena opaznejših je slavolok Sergijevcev iz prvega stoletja, ki mu pravijo tudi Zlata vrata. Opaznejši je tudi hram Rome in Avgusta, ki je bil zgrajen na forumu v času vladavine rimskega cesarja Avgusta.

V Puli lahko vidite tudi dvojna vrata (Porta Gemina), ki je eden redkih preostalih vrat po rušenju mestnega obzidja sredi 19. stoletja. Sestavljen je iz dveh obokov, stebrov, krasijo pa ga mnogi okraski. Nedaleč se nahajajo tudi ostanki starega mestnega obzidja. Iz rimskih časov so ohranjena tudi Herkulova vrata, ki so najstarejši preživeli primer rimske arhitekture v Puli. Zgrajen je bil sredi prvega stoletja pred našim štetjem. Na sklepniku je izklesana glava Herkula, zaščitnika antičnega mesta Pula – takrat Pola.

Na trgu sredi mesta se nahaja Pulski forum in tempelj Rome in Augusta. Nahaja se v bližini morja, v rimskem času pa so ga obkrožali hrami  Jupitra, Junone in Minerve. V preteklosti je to predstavljalo trgovski in administrativni center mesta, danes pa se tu nahaja upravno in zakonodajno središče.

Poleg številnih rimskih stavb pa se Pula ponaša tudi s številnimi cerkavami in samostani. Prezreti ne morete zvonika cerkve sv. Antona, ki se nahaja v bližini pulske arene.  Zvonik cerkve meri kar 45 metrov in je najvišja stavba v Puli.

Če ste na sprehodu po mestnih ulicah, bo vaš pogled pritegnila tudi katerdrala blažene device Marije, ki je bila zgrajena v šestem stoletju, ko je Pula postala sedež škofije. Po upostošenju Genovčanov in Benečanov, je bila cerkev skoraj v celoti obnovljena v 15. stoletju. V delu, kjer je oltar, so še vedno vidni delčki mozaika iz 5. in 6. stoletja s podpisi občudovalcev, ki so plačali mozaike.

Zanimiva atrakcija v Puli je tudi kaštel. Grad zvezdaste oblike s štirimi trdnjavami se nahaja na vrhu osrednjega griča starega mestnega jedra. V njem se danes nahaja zgodovinski muzej Istre.

V okolici Pule se nahaja 20 utrdb, ki so bile zgrajene v času avstrijske vojske v 19. Stoletju. Pula je bila takrat glavno pomorsko pristanišče Habsburške monarhije. Ena obiskanejših je Fort Punta Christo, ki tekom poletja postane prizorišče glasbenega dogajanja alternativne scene.

Samo mesto Pula ima nekaj svojih atraktivnih plaž, lahko pa se zapeljete nekoliko iz mesta do bližnjih kampov in se namočite v turkizni vodi, ki jo nudijo tamkajšnje urejene plaže. Predstavljamo vam urejeno plažo ob kampu Puntižela, ki je od Pule oddaljen tri kilometre, če pa se podate raziskovat gozdiček ob kampu, vas bo ta popeljal do številnih zalivčkov, kjer svoj prostor za sončenje in kopanje najdejo tudi nudisti.

 

Vir: Wikipedia.org

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.