https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.ris-dr.si/
https://www.buzeti.si/salon-toplotnih-crpalk/

POLITIKA

Občina Šalovci: Velik problem z likvidnostjo zaradi visokih zapadlih obveznosti

Šalovci, 25.07.2014 ob 10:00  

Včeraj je potekala 30. redna seja občinskega sveta Občine Šalovci, na kateri so svetniki sprejeli Odlok o zaključnem računu proračuna občine za leto 2013 ter se seznanili s poročilom o poslovanju občine v prvem polletju.

Po ugotovitvi prisotnosti in obravnavi zapisnikov so svetniki soglasno sprejeli Poročilo nadzornega odbora o zaključnem računu proračuna Občine Šalovci za leto 2013. Revizijsko poslovanje občine so izvedli tako, da so si razdelili posamezna področja. Prejete račune je pregledala Gyongyka Vratar Pocak, izdane in ostalo pa Mihaela Gašpar.

Pravilnost poslovanja občine v lanskem letu so revidirali tako, da so preverili pravilnost izvršitve proračuna občine za leto 2013 na ravni prerazporejanja proračunskih sredstev, prihodkov in odhodkov občine ter obveznostih občine.

Postopki razporejanja proračunskih sredstev so bile izvedene v skladu s predpisi. Prav tako tudi pri pregledu izplačil funkcionarjem v prejšnjem letu niso ugotovili nepravilnosti.

Po proračunu za leto 2013 so prihodki znašali 1.977.437 EUR, realizirani pa so bili le v višini 1.886.829 EUR. Od tega so znašali davčni prihodki 1.329.832 EUR, nedavčni prihodki 60.777 EUR, kapitalski prihodki, 15.691 EUR in transferni prihodki 480.529 EUR.

Skupni odhodki pa za leto 2013 znašajo po proračunu 1.954.253 EUR, realizirani pa so bili le v višini 1.841.756 EUR. Od tega so znašali tekoči odhodki 837.008 EUR, tekoči transferi 462.876 EUR, investicijski odhodki 514.007 EUR in investicijski transferi 27.865 EUR.

Občina je imela konec lanskega leta za 3.094.517 EUR kratkoročnih obveznosti skupaj s PČR in za 234.908 EUR dolgoročnih obveznosti.

Nadzorni odbor je ugotovil, da je še zmeraj nerešeno plačilo vnovičnega poroštva danega Splošni kmetijski zadrugi Gornji Petrovci in je postopek v preiskavi. Prav tako je tudi v obravnavi na sodišču pridobitev sredstev iz projekta »Vodooskrba v Občini Šalovci – Šalovci«.

Potrdili zaključni račun proračuna

Občinski svet je nato potrdi Odlok o zaključnem računu proračuna Občine Šalovci za leto 2013. Prihodki proračuna so bili v preteklem letu realizirani v višini 1.886.829 EUR, odhodki pa v višini 1.841.756 EUR. Iz navedenega sledi, da znaša proračunski presežek v bilanci 45.073 EUR.

Denarna socialna pomoč praviloma enkrat letno

Pod naslednjo točko so občinski svetniki sprejeli Odlok o denarni socialni pomoči v Občini Šalovci, s katerim se določajo upravičenci, kriteriji za določitev višine in postopki dodeljevanja denarne socialne pomoči.

Upravičenci do denarne pomoči so osebe, ki so brez lastnega dohodka in osebe, ki z lastnim dohodkom do 30% presegajo minimalni dohodek za posameznega družinskega člana po zakonodaji, ki ureja socialno varstvo in imajo stalno bivališče v Občini Šalovci, izkoristili pa so že vse zakonske možnosti za rešitev socialne stiske.

Enkratna denarna pomoč se lahko dodeli za nakup šolskih potrebščin, nakup ozimnice in kurjave, doplačilo letovanj socialno ogroženih otrok, za premostitev trenutne socialne ogroženosti, plačilo potrebnih stroškov in v primeru hujše materialne stiske ob predhodni izkoriščenosti državne socialne pomoči. Znesek denarne socialne pomoči znaša največ 100 EUR.

 Višina letnega povračila za najem groba ostaja nespremenjena

Svetniki so sprejeli tudi Sklep o višini letnega povračila za najem groba in vzdrževanja pokopališča ter tako določili, da bo tudi v tem letu višina povračila za enojni, otroški in žarni grob 18 EUR, za dvojni grob pa 22 EUR.  Ta zbrana sredstva pa se namensko uporabljajo za vzdrževanje in urejanje pokopališč v občini.

Poročilo o poslovanju za prvo polletno obdobje

V nadaljevanju občinske seje so bili svetniki seznanjeni s Poročilom o poslovanju za obdobje od 1.1. do 30.6.2014.

Prihodke so v prvem polletju realizirali v znesku 878.738 EUR oziroma 44% proračuna za leto 2014. Največji delež oziroma 70% prihodkov predstavljajo davčni prihodki. Transferni prihodki pa predstavljajo 28% prihodkov, proračun pa so realizirali 48%. Realizirani transferni prihodki so sofinanciranje projekta »Kanalizacija Šalovci Breg« iz Načrta porabe (29.034 EUR), operacije Kanalizacija Šalovci Breg (168.776 EUR), dvojezičnosti - Urad za narodnosti (33.560 EUR), stroškov nastalih z upravljanjem nalog v splošno korist (165 EUR), vzdrževanja gozdnih cest (2.465 EUR), postavitev igral za otroke (6.614 EUR), izgradnje CEROP (3.819 EUR) in sredstva požarnega sklada (1.614 EUR).

Realizirani odhodki v bilanci prihodkov in odhodkov za prvo polletje 2014 znašajo 847.608 EUR oziroma 43% glede na proračun. Največji delež oziroma 38% odhodkov predstavljajo investicijski odhodki v znesku 323.083 EUR in zajemajo plačilo nakupa opreme (1.959 EUR), cenitve za vaško jedro Šalovci (711 EUR), izgradnje kanalizacije Šalovci Breg (223.717 EUR), izgradnje vodovoda (91.170 EUR), izdelave projektne dokumentacije za nadstrešek Čepinci (1.660 EUR) in plačilo izdelave prostorskega dokumenta občine (3.867 EUR).

Vsa prejeta sredstva na račun občine, razen sredstev za financiranje primerne porabe (dohodnina) ter prejetih sredstev za sofinanciranje investicij in namenskih sredstev, zadnji dve po predhodni odločitvi sodišča, se porabijo za plačila izvršb, trenutno se izvršujeta sklepa Cestnega podjetja d.d. in Mura VGP d.d.

Velik problem imajo z likvidnostjo zaradi visokih prevzetih zapadlih obveznosti do dobaviteljev, izpada sredstev iz državnega proračuna za sofinanciranje vodooskrbe v občini, vedno višjih zapadlih obveznosti iz naslova kreditov ter obveznosti po leasing pogodbah za vodovod in kanalizacijo. Zaradi neplačevanja je vedno več predlogov izvršb, poleg izvršb na denarna sredstva tudi na premično in nepremično premoženje občine.

Več fotografij v spodnji galeriji...

  Fotogalerija

  Komentarji

  info_outline

  Opozorilo

  Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

  Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

  Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.