https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Na Kobilju že petič praznovali praznik žetve

Kobilje, 27.07.2014 ob 15:00  

V Kobilju je v sobot 26.7.2014 potekal zdaj že tradicionalni praznik žetve pod naslovom »OD ZRNA DO KRUHA«,  katerega organizira Društvo upokojencev Kobilje. 


Obiskovalci so imeli marsikaj zanimivega za videti, saj je bil prikazan stari način žetve pšenice katerega, so prikazale ekipe iz Mihovljana iz sosednje Hrvaške, Puconcev, Črenšovec in iz Kobilja.

Kot nadomestilo za žetev pred prihodom sodobnih kombanjev je domačin Jože Kapla predstavil žetveno kosilnico, to je bila velika pridobitev za žetev, ki je razbremenila kmečkega človeka.

Po končani žetvi so obiskovalci bili povabljeni v center Kobilja, kjer so si v povorki lahko ogledali stare pripomočke za žetev. Predstavljena je bila »vlačuga, na kateri je plug, kmečki voz, z košem in branami, sejač in ženska z motiko, Marška z tragačom, žajnci in žanjice, žetvena kosilnica, voz z snopjem, voz z mlinom za čiščenje zrna in voz z mizo, otroci, gospodinjo in še kom«.

Društvo upokojencev je letos obeležilo tudi 20. letnico delovanja. Predstavljena sta bila tudi najstarejša člana društva ga. Viktorija Horvat, ki je dopolnila 95. let in g. Evgen Žohar iz Motvarjevec, ki je tudi podpredsednik društva, vse od ustanovitve pa do danes.

Predsednica društva Marjeta Vugrinec se je v svojem nagovoru zahvalila vsem, ki so pripomogli, da društvo deluje že 20. leto. Posebno zahvalo pa je namenila g. Pavlu Nemetu in g. Avgustu Gjerek st. ter jima izrekla posebno zahvalo s plaketo društva. 

Na prireditvi so sodelovali moški pevci, domača folklorna skupina za dobro voljo pozno v noč pa sta poskrbela Duo Odmev.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.07.2014 ob 15:24 nnnnnnnnn gost

      Pa že v sakšoj vesi vsako soboto ali nedelo majo nekše žetve pa mlatenje ,stejpanje pa pretejpanje slame .Tou nekši nekaj prikažövlejo kak je bilou pa pojma nemajo ka so še te bilij srečkavi po rijti pa petaj .Ka modrüjejo pri mijlon bougi

      10 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.07.2014 ob 16:05 Martin gost

      Lepo in prav , da se ohranjajo in negujejo stari običaji . Ampak , potem to mora biti v bolj izvirni obliki ! Stara oblačila , vozovi , kravja vprega ... itd ... Pilij so iz vrčov , jedli iz skled ... itd .... To je potem nekaj izvirnega ! Nej pa kavbojke , traktor , prikolica .. itd ...Če ni izvirnosti , potem ni preteklosti in nostalgije !

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      27.07.2014 ob 16:50 gost

      Či se ti kaj ne vijdi ne gledaj slike!!! Krave mo tu gonili..haloo

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      27.07.2014 ob 16:54 Stewen gost

      KOBILJČANI - Gost - komentator Martin je prestrog, ko "zahteva" izvirno obliko, ni pa zapisal, iz katerega obdobja. To,kar so prikazali na Kobilju, je izvirnost in sedemdesetih let prejšnjega stoletja, torej iz obdobja, ko so srpe in kose zamenjale BCS-kosilnice, ki so jih nakupili naši zdomci na sezonskem deliu v Avstriji in Nemčiji. Pam ne le-to: šparali nilo le tako, da niso hodili po gostilnah,ampak tudi pri hrani: navadna klobasa - braunschweiger - in kruh,pammakaroni iz dneva v dan... POHVALIMO TOREJ DEDEKE IN MAMCE -ČLANE UPOKOJENIŠKEGA DRUŠTVA -ZA POUČNO PRIREDITEV!

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      27.07.2014 ob 18:05 gumij gost

      Kaj je Jansa tudi kosil ali je pa bil samo na pogostitvi ma kdo iformacijo.

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      27.07.2014 ob 21:45 lopov gost

      gumij ......... če bi si tvoj oča gumi gor djaj ne bi bilou takšnoga somara kak si zdaj se ti ne zdij ?

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      28.07.2014 ob 5:04 gumij gost

      lopov„„„Ka si tij v zatvori z Janson pa se tan odned oglasas ja vidis ce bi tvoj oce bil posteni te ,te nebi napravo za lopovega in zdaj nebi sedo na dobi he he.

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      28.07.2014 ob 23:28 gost

      Vejpa so stara oblačila..

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      17.08.2014 ob 13:02 gost

      kobiljančani so najbokši

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.