https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-MUZIKA

Skupina Efekt – »Pozovite Efekt za totalni defekt«

31.7.2014  

Glasbena skupina Efekt je začela svojo glasbeno pot leta 2013. Skupino sestavlja pet vsestranskih glasbenikov z odlično pevko. Preigravajo narodno-zabavno glasbo in priredbe različnih pesmi. Uživajo na vsakem svojem nastopu, razmišljajo pa že tudi  o svojem prvem avtorskem komadu. Trenutno igrajo na privatnih zabavah, povabilom na velike odre pa se tudi ne bi branili.


Rubrika POM-MUZIKA je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi  četrtek, v njej pa predstavljamo pomurske glasbenike, ki šele stopajo na  pota glasbenih karier, ali pa so že precej uveljavljene.

Kdaj in kako se je začela vaša glasbena pot?

Naša glasbena pot se je začela nekako tako »ajd ka mu probali«, in to smo tudi storili v začetku leta 2013. Nekateri člani smo sodelovali tudi že prej, vendar bolj priložnostno. Vse se je spremenilo s prihodom tako imenovanega »ritem majstra« Simona, s katerim smo se spoznali po naključju. Po nekaj vajah smo prišli do skupnega mnenja, da nam manjka pripadnica nežnejšega spola, katera se nam je pridružila pomladi istega leta. Začeli smo z rednimi vajami, vendar je kot po navadi pri vsaki stvari prišlo nekaj vmes. Zaradi službenih obveznostih nas je zapustil odličen kitarist Denis Horvat. Po nekaj časa iskanja se nam je pridružil današnji kitarist Miran, ki pa je tudi edina zamenjava v zgodovini skupine.

Kdo ste člani skupine Efekt?

Skupino Efekt sestavljamo: Borut Prša (klaviature, harmonika, vokal) , Denis Raj (bas kitara), Dušan Horvat (glavni vokal), Simon Hajdinjak (bobni,vokal), Vanja Lebar (glavni vokal), Miran Maroša (kitara).

Efekt - kako ste se odločili za to ime, ali ima kakšen poseben pomen?

Glede imena bi lahko razpravljali v nedogled, saj smo ga izbirali kar precej časa. V bistvu je pa prišlo s stavkom med vajami »vepa daj jima še malo efekta gori, cefekt more biti, zapaumli si tao«. In takoj eden izmed članov »ka pa či bi bilij Efekt«. Po nekaj časa »tepa naj bo Efekt«, in tako smo postali skupina Efekt. Glede pomena pa »Pozovite Efekt za totalni defekt« (smeh).

Kaj je tista vaša posebnost po kateri menite, da vas ljudje prepoznajo?

Ker smo tako rekoč komaj začeli svojo glasbeno pot in bolj malo igrali v javnosti, nas ljudje seveda ne poznajo tako dobro, kot nekatere že uveljavljene skupine. Upamo, da se to čez čas spremeni in da bodo lahko potem rekli… ne vemo… mogoče »to so tej,tej so pa pravi« (smeh).

Kakšno zvrst preigravate in od kod navdih?

Preigravamo narodno-zabavno glasbo ali tako drugače  imenovano komercialno glasbo in sicer priredbe hrvaških,slovenskih in tudi kakšnih angleških pesmi.

Kdo so vaši vzorniki?

Kot skupina nimamo nekih velikih vzornikov. Vemo, da ne moremo postati na primer znani kot Prljavo kazaliste, radi bi se pa pridružili v rang našim pomurskim odličnim znanim  glasbenim skupinam kot so Blue Planet, Plamen, Weekend band, Tropik, Avantura in še mnogo drugih.

Igrate predvsem priredbe. Kaj pa avtorske pesmi?

Ja. Igramo predvsem priredbe, vendar temo o kakem avtorskem komadu pogosto odpremo. Sicer pa dajmo času čas, mogoče vas v kratkem presenetimo.

Vaš prvi koncert? Kje in kdaj se je zgodil in kakšni so bili občutki?

Naš prvi koncert (imamo rajši besedo »špil«) se je zgodil ob praznovanju obletnice prostovoljnega gasilskega društva Brezovica. Glede občutkov pa lahko rečemo samo »prava stvar« (smeh).

Kateri je bil vaš najboljši koncert in zakaj?

Ne bi mogli izpostaviti najboljšega in tudi ne najslabšega, saj na vsakem nastopu uživamo in vsak je poglavje zase.

Se vam je na koncertih zgodila že kakšna zanimiva prigoda?

Skoraj na vsakem »špilu« se po navadi zgodi kaj nepričakovanega, vendar s skupnimi močmi odpravimo vsako prigodo (na primer kak kabel, baterija in tako dalje). Zgodilo se je že tudi, da smo med prevozom glasbene opreme do doma tudi izgubili kaj s prikolice, stvar pa ni bila tako majhna. Kaj pa je bilo naj ostane skrivnost (smeh).

Kakšen je vaš recept za uspešen band?

Ja, recept za uspešen band. Hhhhh , vsekakor izvajanje glasbe z veseljem, dušo in ljubeznijo,in nikakor samo zaradi materialnih dobrin. To je tisto glavno, za tem pa še pride usklajenost banda, redni špili, resnost in podobno. Da ne bo kdo kaj narobe razumel, to je samo naše mnenje.

Kaj pa cilji za prihodnost? Vas bomo kmalu spet videli na kakšnem odru v Pomurju?

Naši cilji za prihodnost so enostavni: čim več dobrih špilov, zadovoljiti publiko, narediti kaj avtorskega materiala in podobno. Trenutno igramo bolj na privatnih zabavah, vendar se povabil na kakšne velike odre tudi ne bi branili, pa naj bo to kot predskupina ali samostojni nastop. Vsakega povabila bomo veseli in se ga se z bolj velikim veseljem udeležili, če nam bo le to dopuščal čas. Na koncu naj še omenimo našo facebook stran, na kateri lahko dobite še kakšne dodatne informacije ali izveste še kaj zanimivega o nas.

 

PRIPOROČAMO:

 VSI PREDSTAVLJENI GLASBENIKI NA POMUREC.COM

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.