https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: »Le plesat me pelji« za zaključek letošnjega folklornega festivala v Beltincih

Park Beltinci, 29.07.2014 ob 12:00  

V nedeljo, 27. julija, je v beltinskem parku potekalo še zadnje dejanje  44. Mednarodnega folklornega festivala. Pod naslovom »Le plesat me pelji 2014« sta JSKD in KUD Beltinci organizirala 1. del državnega srečanja odraslih folklornih skupin Slovenije.

Nedeljske zaspance je v prikladnih ritmih prebudila že tradicionalna povorka po beltinskih ulicah, ki je svojo pot nadaljevala vse do festivalskega prizorišča. Dobrodošlico so nam z odrsko postavitvijo »Naši muzikaši« zaželeli domačini, Folklorna skupina KUD Beltinci. Videli smo lahko plese, ki so značilni za to območje: šamarjanko, špicpolko, šimšrit, drmač in Marko skače. Kot pravijo so godci – muzikaši najpomembnejši del vsake folklorne skupine in zabave ter se vedno radi šalijo.


Nato se je pod budnim očesom strokovne žirije (Klemen Dovč, Tanja Drašler, Saša Krajnc)  pričel še uradni del »Le plesat me pelji 2014«, katerega izbor programa sta sicer pripravili Klavdija Žabot in Nina Volk.  Kot prvo se nam je predstavilo kulturno društvo Celjska folklorna skupina, ki deluje že dobrih 40 let. Predstavili so se nam z odrsko postavitvijo Goričkih plesov, kjer smo lahko videli gorički valček, rejzlpolko in ceplpolko, ob koncu pa še ples čardaš, ki je na Goričko prišel iz sosednje Madžarske.

Sledil je nastop Mladinske folklorne skupine Karavanke iz Tržiča. V odrski postavitvi z naslovom »Micika, al bi rada ti moža?« je v ospredju zgodba mladega dekleta, ki se počasi srečuje s prvimi ljubeznimi. A seveda ji ni všeč prav vsak  -  odloča se med žnidarjem, šuštarjem in vrtnarjem.


Folklorna skupina Dragatuš je bila ustanovljena leta 1957 in združuje okrog 60 članov, društvo pa sestavlja tudi 30-članska Otroška folklorna skupina Dragatuš, ki uspešno deluje od leta 2008. Člani so se s tokratno odrsko postavitvijo »Migača«preselili na začetek 20. stoletja. Znašli so se sredi belokranjske ohceti, nekaj čez polnoč, ko je zabava na vrhuncu, godci igrajo na vso moč in se pleše do »transa«.


Domačemu občinstvu se je predstavila tudi Foklorna skupina KD Marko iz Beltinec, katero sestavljajo dijaki in študenti, ki z velikim veseljem ohranjajo bogato slovensko plesno in pesemsko izročilo, znani pa so tudi po tem, da veselice praviloma zmeraj zapuščajo zadnji. Odrska postavitev »Omar pelajo« se navezuje na staro šego, ki je bila še pred nekaj desetletji v Odrancih obvezen element vsake poroke.  Na vsakem »gostüvanju« so dan pred poroko selili ženina oziroma nevesto. Če se je ženin selil k hiši neveste, so selili njegove stvari in obratno. Selitev je bila pomembna, saj se je tako videlo, kako premožen je nekdo, zato so »omar« peljali po celi vasi, da so vsi videli pohištvo, blazine, vzglavnike in ostalo. Plesalci v slavnostnem sprevodu ob prihodu pojejo pesem »Le pojd Marija z menof«, plesni del pa predstavlja veselico, ki je sledila ob pojedini, katero so navadno dobili na domačiji.

Folklorna skupina Klas prosvetnega društva Horjul  deluje od leta 1978 in od tedaj se je zamenjalo že veliko generacij plesalcev in umetniških vodij. Tokrat so nam v okviru odrske postavitve »Na ples v sosednjo vas« pripravili plese droblanc, štajeriš, mrzulin, sedem besedi, špic polko in štajeriš s salto, slišali pa smo še pesmi Pod rožnato planino in Vrtec ogradila bodem.  Ljubezen ne pozna meja, širi se ne glede na interese staršev, nevoščljivosti drugih ali strahu pred neznanim. Če je skrita, je še toliko bolj zaželena in strastna. Premaga vse ovire, a včasih se pojavi tudi težava, ki je ne gre zanemariti. Razburjeni in pretepa željni fantje, ki na ozemlju svoje vasi prežijo za skrivnimi vasovalci, so lahko usodni...


Folklorna skupina Leščeček deluje pod okriljem Kulturnega društva Slavko Osterc Veržej. Skupino sestavljajo mladi iz Veržeja in ostalega dela Prlekije in Prekmurja, ki z ljubeznijo poustvarjajo plesno in pevsko izročilo. V njihovi izvedbi spremljamo mlado dekle, zrelo za ženitev – vsaj tako menita starša, ki bi jo rada omožila z bogatim, a starim kmetom. Načrte staršev prekriža mlad fant, ki dekle med plesom »odpelje na samo«, jo prepriča o svojih kvalitetah, dekle pa se nato vanj zaljubi. Kako drugače zapeljati kot s plesom zaljubljenih – štajerišom, ki se v tej odrski postavitvi pokaže v več različicah in v vsej svoji lepoti.

Kot predzadnja  v uradnem delu programa se nam je predstavila Odrasla folklorna skupina Karavanke. Program skupine črpa gradivo iz več slovenskih pokrajin, vsako leto pa se lotijo priprave nove postavitve.  Največji poudarek dajejo izročilu Gorenjske, tokrat  pa so se nam predstavili s prekmurskimi plesi : gorički valček, djereberoužam, drmač, šimšrit, tkalečka, sotiš ter pesmijo Nede mi več rasla.

  
Uradni del pa je z odrsko postavitvijo O kresu zaključila Mlajša odrasla folklorna skupina folklornega društva Lancova vas, ki deluje že več kot 30 let in združuje več starostnih skupin. Kresna noč  s kresom je bil dogodek, ki so se ga razveselili predvsem mladi. Dekleta so izdelovala venčke, fantje pomagali pri pripravi kresa, vsi skupaj pa so radi zapeli, zaplesali in igrali. Tako smo imeli možnost videti polko, zibenšrit, cvajšrit, Miha Tunča polka ter Haloško polko. V dodatnem revijalnem programu je nastopil še Folklorni ansambel Komarnan iz Slovaške, ki nas je navduševal že v petek.


Sledila je podelitev Maroltove listine ter Maroltove plakete, ki ju podeljuje Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Ob tej priložnosti je nekaj besed spregovoril direktor sklada mag. Igor Teršar, kot slavnostna govornica pa je svojo nalogo opravila Marjana Sukič iz Porabja. Nagrajence je izbrala strokovna komisija v sestavi Mirko Ramovš, dr. Bojan Knific in mag. Simona Moličnik. Maroltovo listino je tako prejela Folklorna skupina Dragatuš, maroltovo plaketo pa Malči Možina.

Ob koncu so podelili zlata priznanja in zahvale vsem sodelujočim skupinam, Klemen Dovč, predsednik strokovne žirije, pa je razglasil še prejemnike posebnih pohval.



Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.07.2014 ob 12:48 krofaš gost

      Ka se delajo nimake eno pa isto vsako leto .Henjajte že stejmi brezveznimi

      21 18 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.07.2014 ob 15:11 srebrna maša gost

      Zakaj ni možno komentejrate pod člankon s srebrne maše na Cankovi? Ka Sobočkomi popi napijšemo ka naj ne bluzi brez veze o nekšij obveznosti pa takšne sumarije. Pohlep na viške!

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      29.07.2014 ob 15:17 .... gost

      krofaš ti si tuj nimak.. idi malo pogooglaj ka pomeni tradicija..

      8 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      29.07.2014 ob 15:28 krofaš gost

      ,,,, 7//////7....... Googla se tebi po v glavi tij pa tvoja tradicija .Naj vekši dosadnjaki ste pa stejmi biciklinami .No enin paše ka se nasüjnete tan za šenki pa napijete vej potrošiti ne vüpate 1 € eceki meeeeeeeeee,beeeeeeeee

      18 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      29.07.2014 ob 15:42 lolita gost

      Gomboši se v nedeljo sploh neje udeležo festivala. Naš KUD deluje že desetletja, Gombošo pa je plesal le 1 mandat-uboga 4 leta. On je lepo kolesaril v času prireditve v nedeljo. Žalostno in poniževalno do vseh nas kulturnikov.

      13 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      29.07.2014 ob 16:04 böltinčar gost

      lolita ,,,,, Pa ka bi mus mogel župan biti na festivali ?Forklorni festival je že bil ka še ni bilo županov še ne veš ?No mogouče si še pre mlada ka bi pomnila .In ste festival kljub temu speljali tüdi ka nej bilou župana ?

      7 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      29.07.2014 ob 22:32 lolita gost

      böltinčar, fala bougi ka tij nikdar ned boš župan, ka ne boš tak nouro razmišlal. županja prijde iz črnomlja. naš v lüknji. od 95 leta je prvič falil župan na festivali. gomboši znankar premišlavle kak ta se vdarila s svojin ideologon iz gančan šteri de po ednon mejseci pa boleni in de odstopo z vseh funkcij. leko de pa šou za župana of kretničar...

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      30.07.2014 ob 10:58 juliška gost

      Človek, ki ne spremlja prireditev skozi leta lahko edino napiše, da je zmeraj enako. Mogoče bi v naslovu morali zapisati FESTIVAL FOLKLORE TOKRAT MINIL V ZNAMENJU KAVBOJEV IN INDIJANCEV. Čestitke organizatorju in vsem, ki so bili zraven, vrhunska zadeva.

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      30.07.2014 ob 17:53 ivana orleanska gost

      &&lolita Ne boj se ti za stranko SDS. Mi imamo dovolj kandidatov za župana. Naj te spomnim samo, da aktualni župan, seveda če bo kandidiral bo zmagal. Če pa spoštovani dr. Gomboši, ne bo kandidiral imamo v rezervi še Igorja Lebarja, ki je eden večjih strokovnjakov s področja ekonomije v občini, če bo pa sila pa lahko odgovornost prevzame tudi kretničar (kot ga ti lolita imenuješ), pa še JJ (jakob jože) bo boljša izbira od tvojega favorita.

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      30.07.2014 ob 21:43 polku gost

      lolita ,,,,,,,,,, ste se dobro najeli trij dnij nej ? ja da je k šenki je najboukše

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      01.08.2014 ob 15:08 lolita gost

      plačala san pijačo pa jedačo

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      02.08.2014 ob 14:04 gost musikaš gost

      Bil sem prisoten tri dni, dobra zadeva je to! Predvsem organizacija je OK, mnogo truda je treba vložiti. Kteri nimajo pojma kaj je to, naj gredo krave pasti!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.