https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PLUS

Bači Evolution - sestre združene kot igralke pandola

29.7.2014  

Tri sestre  Gordana, Tamara ter Mihaela Bači, poleg sestrske ljubezni druži tudi veselje do stare pastirske igre pandolo, v Prekmurju znane pod imenom čoka, svinkovač ali pöckanje/pöcketiš. Kot ekipa Bači Evolution igrajo v pomurski A ligi ter na državni ravni.


V rubriki POM-PLUS vsak torek objavljamo pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljamo njihovo delovanje, POM-PLUS pa razkriva tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

 Igra je poznana še iz časov antičnega Rima, velja pa za praočeta Baseballa. Igrali so jo med pašo živine – predvsem fantje, da so si krajšali čas. Ker pa so bile iz kraja v kraj poznane različice, je ista igra dobila več imen; naši dedki na levem bregu Mure jo poznajo pod »čoka, svinkovač ali pöckanje/pöcketiš«. Prvotni izvor družabne in športne igre pa bi naj bil iz stare Indije, ki se je s pastirskim nomadskim načinom življenja širila po svetu. Različne variacije igre igrajo tudi drugod po svetu: v Pakistanu (gilli danda), Ameriki (tip-cat), Franciji (batonnet), na Balkanu (klis) itd.
Pandolo je igra osvajanja ozemlja, v kateri se pomerita po dve ekipi s po tremi igralci. Cilj igre je s pomočjo daljše lesene palice (mace) krajšo palico (pandolo) v treh udarcih odbiti čim dlje v igrišče. Ekipi tako izmenično osvajata oziroma nasprotniku preprečujeta osvajanje ozemelj.

Pandolo ni le tekmovanje, ampak tudi druženje, veselje

Pri Bačijevih se je s pandolom prva srečala Tamara, ki jo je gnala želja po druženju in radovednost kaj to je. Že prihodnjo sezono sta se nad pandolom navdušili tudi obe sestri. Danes pa pravijo: »Pandolo nam pomeni predvsem druženje, prijateljstvo in željo po aktivnem preživljanju prostega časa. Z rezultati smo zadovoljne, veliko je odvisno tudi od sreče sicer pa važno je sodelovati ne zmagati so nam govorili že v osnovnošolskih klopeh

Sicer pa je ekipa Baci Evolution razpeta med Prekmurjem in Primorsko. Dve sta še študentki: »Čeprav malo časa preživimo skupaj se z veseljem za vikende vračamo domov na domačijo. Na zunaj ljudje pravijo, da smo si zelo podobne, nas pa zelo razlikuje obnašanje.« Sicer pa zase pravijo, da je Gordana, ki je najstarejša vedno bila bolj mirna in resna, Mihaela in Tamara pa bolj z nabrušenimi jeziki.

Pandolo je vnešen v register žive kulturne dediščine

Veliko jim pomeni, ko pridejo ljudje pogledat pandolo in jih vzpodbujajo: »Kadarkoli igramo proti katerikoli ekipi vsi navijajo za nas. Veliko nam pa seveda pomeni tudi, da nas pri tem vzpodbujata starša in da tudi naši sorodniki večkrat rečejo: zdaj pa mi že zaenkrat povej kaj je to kaj vi špilate.« Sicer papravijo, da z druženjem na turnirjih obdržijo prijateljstva in spoznavajo nove ljudi. Mladim veliko pomeni, ko jim povedo, da so to igrali tudi naši dedki, babice in pradedki, prababice… Pandolo je bil marca 2013  tudi vnešen v register žive kulturne dediščine.Sicer pa je pandolo za njih sprostitev, saj pravijo, da ko pride dan za pandolo: »Se zjutraj z nasmehom zbudiš, saj veš da boš dan preživel s prijatelji, oblečeš športno opremo, vzameš nahrbtnik, maco, izklopiš telefon in daš možgane na off

Gordana se  kot edina ženska v zgodovini zveze lahko pohvali s »fuori campo«

Tamara, Mihaela in Gordana so si med sabo zaveznice, čeprav se pošalijo, da včasih pride dan, ko bi si najraje skočile v lase: »Smo sestre zaradi usode a prijateljice po izbiri.« Udeležujejo se tekmovanj pomurske A lige in tudi tekmovanj na državni ravni. Gordana je 10. septembra 2011 dosegla »fuori campo« (udarec izven igrišča), dosežek velja za edinega v zgodovini zveze, ki ga je dosegla predstavnica ženskega spola. Tamara pa je edina punca z opravljeno licenco mednarodne sodnice igre pandolo.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.