https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: V Križevcih že desetič zapeli in zaigrali na gorički zemlji

Križevci, 29.07.2014 ob 9:30  

Društvo godcev in pevcev Gorički lajkoši so v gasilskem domu v Križevcih na Goričkem  organizirali jubilejno deseto mednarodno srečanje godcev in pevcev »Zapojmo in zaigrajmo na Gorički zemlji«.

Uvodoma so domači Gorički lajkoši zapeli lastno pesem Pri nas na Goričkem, nato pa so člani TD Vrtanek zapeli Prekmursko dekle in Ljubica moja.

Naslednje so nastopile Ljudske pevke Števanovci s pesmima Rožmarin se doj sišij in Edno takšo bi rad.

V naslednjih dveh urah pa so se zvrstili EKD Künštni Prleki (Himna železno dverska, Tam dol na ravnem polju), Prijatelji 6še (Star mornar, Potoček), Oktet Pesnica (Dečva pa v hartelcu, Za vrški fantje), Vaški godci iz Andraža (Šumi potoček, Dobro jutro ženka moja), KD Pušenc (Ncajn bom črešn nabrala, Venček ljudskih pesmi), Zimski kosci (Hej kelnarca, Marš polka), Vinski bratje (Mašina je zafüčkala, Moj oča), KUD Cvetlinski zvon (Procvane su ruže na gramova, Djevojka zelen bor sadila) in KD Rogoznica (Kje so tisti mladi fantje, Ljubca moja).

Prireditev so zaključili Gorički lajkoši s pesmijo Mejsec svejti, nato pa poklicali na oder vse nastopajoče in skupaj zapeli vsem znano pesem V dolini tihi.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.07.2014 ob 12:19 TINE gost

      TOLE NI BILA PRIREDITEV ""zaigrajmo in zapojmo na gorički zemlji "". Tole je bilo "delamo se norca iz naših prednikov , in iz teh , ki še danes pojejo , tako kot je to potrebno ! Nikoli in nikdar nismo igrali na grablje , ribeže , vodovodne cevi , kose itd ... Igrali smo na harmoniko , violino , klarinet. kitaro ...... Tole kaj pa se sedaj dela , pa je veliko norčevanje iz SAMEGA SEBE ! JSKD tega ne odobravle in nesprejema ! Tole dobro vedo Gori. Lajkoši , ki so take zaušnice že većkrat slišali od OCENJEVALCEV takih prireditev ! Petje na bo petje , igranje pa igranje . Pa na redne inštrumente in redne in ne namišljene pesmi , ki ne spadajo NIKAMOR !!!!! Mejsec svejti obri klejti ---vejpa tou je že tak zbrušena pesem , ka je že preveč dosadna ! Te drugih ne vejo ??? Prijdite k nam , da vas naučijmo in potem izvajajte nekaj pristnega , nekaj takega , da bosta duša in srce vriskala od veselja , ne od pijače !!!

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.07.2014 ob 14:00 kritik gost

      Naši predniki so se vozili tuj z lesenimi potačami. Zdaj se pa vozijo z gumi vozom ali z avtojon. Zakoj se ne vozijo še naprej z lesenimi potačami? Pa koga tou briga! Glavno je ka se ludge znajo veseliti pa špilajo na instrumente kak jin paše. Cilj sega toga je drujženje nej tekmovanje. Vi pa kar dale vriskajte od veselja ka je tuj fajn čuti ka še što zna pa njajte drujge na mejri.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      29.07.2014 ob 14:26 tine gost

      Tij kritik ne mejšaj vse skupaj . Če se iz muzike in petja NE RAZMIŠ , te se ne mejšaj cuj ! Lidgej se lejku veseliju , samu nej se ne delaju iz sebe norca in nej se ne delaju večjih bedakov , kaj so ! No , končnu pa kak van paše ! S tem se vijdi kak daleč ste !?

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      29.07.2014 ob 15:30 geza gost

      Že sam naziv prireditve ima pomen da zapojmo in zaigrajmo na gorički zemlji strinjam se s komentarjem Tineta ,če je to neka prireditev na kateri se obujajo spomini na pesmi ,ki so jih nekoč igrali in peli nihče ni igral na koso in grablje to je potvarjanje zgodovine zato v bodoče župan pamet v roke in organiziraj prireditev ,ki bo dostojna Goričancev!

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. ferek
      29.07.2014 ob 15:55 ferek

      Ti tine pa moreš biti grozen glazbenik pa še zgodovinar poleg.......HALO

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      29.07.2014 ob 23:16 grostlin gost

      Over 60 party!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      30.07.2014 ob 0:29 kritik gost

      Še vedno nekateri ne razumejo bistva. Ljudje po celi Sloveniji uživajo v glasbi, če igrajo na grablje ali na koso ni nobene razlike. Nekateri nimajo posluha pa kaj potem najdejo pa veselje v tem, da so del ansambla. Vse skupaj ima globlji pomen samo vi pametnjakoviči mislite, da mora vsak posameznik končati glasbeno akademijo. Peljite si vi vaše učene glasbenike pa tekmujte in imejte tekmovanja svoja tekmovanja te ljudi pa mi pustite na miru. A se sploh kdo vpraša kaj je ostalo tem goričkim ljudem, katerim je odvzela država vse kar je lahko, če kaj rabite pojdite v Soboto, če želite biti ljudski godci najemite si enega, ki je končal glasbeno akademijo v Celovcu, Dunaju, Ljubljani pa ste vi sploh normalni, pa kaj vi želite od teh ljudi. Oni kolikor vem si požvižgajo na vaša mnenja enako si o tem tudi mislijo zapostavljeni kraji širom Slovenije. Vse kar si želijo je, da se zabavajo in prosim, Vas pustite jih na miru njih in župana, ki ve v kakšni stitski so ti ljudje. Sram je lahko tiste, ki si upate pisati sploh kaj v smeri kritike. Vsa čast Goričkim Lajkošem in TD Vrtanek, saj so z grabljami in koso obredli že pol Evrope vi se pa kopajte v lastnem soku od zavisti. Župan pa kot pravi župan vzpoduja svoje vaščane h kulturnemu udejstvovanju za kar pa mu ne gre vsa pohvala. Ljudje si postavljajo sami pravila ali bodo igrali na koso ali na grablje. Glasba ne pozna zakonov in dajte si že enkrat mir.

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.07.2014 ob 8:11 Geza gost

        Kritik si se pa lepo razpisal verjetno si končal OŠ,če je kdo obšel pol Evrope ne pomeni da ima dodano vrednost za posameznike že kaj pa za občane???Župan pa res vzpodbuja občane h kulturnemu udejstvovanju " kruha in iger" igre že imamo samo s kruhom gre bolj slabo lepo se je kititi s tujim denarjem

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.