https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-TURE

Badacsony - skriti biser Blatnega jezera

7.8.2014  

Badacsony je regija in mesto ob Blatnem jezeru na Madžarskem, do katere imamo s Pomurja slabi dve uri vožnje. Turkizna voda jezera – prisotna le v tem delu madžarskega morja, privablja tako domačine kot tujce. Dodano vrednost pa dajo še slikovite okoliške gorice ter pristna madžarska hrana.


 

Rubrika POM-TURE je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi četrtek, v njej pa predstavljamo popotniške utrinke in zgodbe iz celega sveta.

 

Badacsony je ime regije na severni strani Blatnega jezera in hkrati tudi mesto v tej regiji. Poleg urejenega kopališča je območje znano zaradi odličnega vina in vinogradov, starih skoraj 1000 let. Okoliški bazaltni griči so vulkanskega nastanka in so danes unikatni geološki ostanki ter tudi bivališče mnogim redkim živalim in rastlinam.

Badacsony ima urejeno kopališče, z zelo nizko vstopnino. Znotraj kopališča je mogoče čas preživljati od plavanju, ob vožnji s pedolini, ob športih kot so odbojka, badminton ali v igrah z žogo v vodi. Prav tako so urejena igrala za otroke. Mogoče pa se je tudi okrepčati z značilnimi madžarskimi jedmi, kot sta recimo langaš ali ciganska pečenka. Iz kopališča je tudi možna vožnja z ladjo na drugo stran jezera, npr. v Fonyod. Prav tako je na jezeru mogoče jadrati, tako je ob lepem vremenu gladina jezera posejana s slikovitimi jadrnicami. Kot rečeno, pa v ta kraj največ gostov pride prav zaradi neverjetne barve vode, ki je turkizna.

Zunaj kopališča je na voljo veliko stojnic s oblekami ter lokalnimi spominki: vina, palinka, keramika, leseni izdelki… Ter majhne gostilne, ki so vedno polne tistih, ki želijo poizkusiti dobrote madžarske kulinarike.

V regiji Badacsony, so cisterijanski menihi zasadili prve trte že leta 1375. Zahvaljujoč vulkanskim gričem ter submediteranskemu vplivu jezera grozdje tukaj odlično uspeva, in tako je območje tudi znano kot najbolj vinorodno in hkrati tisto, ki proizvaja najkvalitetnejša vina na Madžarskem. Najbolj znana trta oz. vino je Pinot Gris, oz. po madžarsko Szürkebarát, kar pomeni sivi menih.

Ko ste enkrat v Badacsony, lahko skočite na minibus, namenjen turistom, ki vas odpelje po slikoviti pokrajini, med griče ter tudi na pokušnjo vin.

Badacsony je tudi ime vulkana v kraju Tapolcai Medence. Njegova značilnost je ta, da se z jugovzhoda strmo spušča v samo Blatno jezero. Na planoti se nahaja več razgledišč, sam vrh pa je v gozdu, kjer je tudi razgledni stolp, s katerega se odpre res lep pogled na Blatno jezero in okoliške ugasle vulkane. Ko je dobra vidljivost pa razgled seže vse slovenskega Boča, Donačke gore in Pohorja. Na vrh vodi več markiranih poti z bližnjih krajev, okoli vršne planote pa poteka tudi prijetna krožna pot.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.