https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Kamencih poteka že 12. poletni romski tabor

Kamenci, 08.08.2014 ob 8:00  

Več kot 40 otrok ta teden preživlja počitnice na romskem taboru v Kamecih.


V romskem naselju Kamenci od ponedeljka do petka poteka že 12. medkulturni poletni tabor Kamenci 2014, ki letos poteka pod sloganom »ZA« otrokove pravice – 25 let Konvencije o otrokovih pravicah. Tabor, ki ga organizirata romsko društvo Romano Pejtaušago in Misija S, je letos privabil več kot 40 otrok iz romskih naselij Kamenci in Gomilica. V dopoldanskem času otroci ustvarjajo najrazličnejše izdelke – od lesenih konjičkov, punčk iz cunj, rišejo in podobno, v popoldanskih urah pa se odvijajo sprostitvene dejavnosti, kot so športne igre, ples, petje in drugo.

Za prehrano udeležencev skrbijo romske ženske, ki so se kuhe učile v okviru projekta Kamenci z okusom.

V okviru tabora poteka tudi izdelava lesene skulpture »Galerija otrokovih pravic«, ki jo pred romskim muzejem v Kamencih izdelujejo Tibor Frančič in starejši iz romskega naselja. Simboli, ki so del nastajajoče lesene ograje, izvirajo iz Konvencije o otrokovih pravicah, na primer pravica do družine, pravica do izobrazbe, do otroštva, spolne enakosti in druge.

V petek dopoldan pa v naselju poteka zaključna prireditev z dobrodelnim bazarjem, na katerem bodo obiskovalci lahko »posvojili« punčke iz cunj ali lesene konjičke, zbrana sredstva pa bodo podarjena OŠ Franceta Prešerna Črenšovci za nakup šolskih potrebščin za otroke iz socialno šibkih družin.

V vlogi animatorjev so se tokrat prvič preizkusili tudi starejši prebivalci iz romskega naselja. Kot je povedal Anton Kovač, ga vloga animatorja veseli, saj rad dela z otroci. Kot pravi, je za marsikaterega otroka iz romskega naselja udeležba na tovrstnem taboru nekaj novega in marsikdo se pri tem ne znajde. Zato sam z veseljem otroke spodbuja, usmerja in jim pri ustvarjanju pomaga. Kot pravi, pa bi si ob tem želel, da bi še več staršev romskih otrok sodelovalo pri izvedbi tabora, saj vidi, da si otroci pri takšnih aktivnostih še kako želijo družbe staršev.

 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.