https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-MUZIKA

Lina Plohl – violinistka s statusom vrhunskega umetnika in odličnimi mednarodnimi dosežki

14.8.2014  

Lina je že v predšolskem obdobju veliko časa preživela ob poslušanju različnih melodij. Pri sedmih letih se je vpisala v glasbeno šolo, kjer se je učila igranja violine. V prostem času poleg violine igra še klavir, naučila pa se je tudi igranja na klavirsko harmoniko in kitaro. Kot sama pravi, je violina zanjo kraljica inštrumentov, s katero je na mednarodnih tekmovanjih že dvakrat  dosegla prvo nagrado.  

Rubrika POM-MUZIKA je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi  četrtek, v njej pa predstavljamo pomurske glasbenike, ki šele stopajo na  pota glasbenih karier, ali pa so že precej uveljavljene.

Kdaj in kako se je začela tvoja glasbena pot?

Moja glasbena pot se je začela pri sedmih letih. Že v predšolskem obdobju sem veliko časa preživela ob poslušanju otroških in tudi drugih melodij. Najbolj pa so se me dotaknili zvoki simfoničnih orkestrov in zvok violine me je najbolj prevzel. Tako sem se z velikim veseljem vpisala v glasbeno šolo in od prvega dne do danes uživala v učenju in igranju violine.

Kdo te je navdušil za glasbo in kdo te na glasbeni poti najbolj podpira?

Moji starši so mi v otroštvu ponujali veliko različnih možnosti in interesov. Mama je opazila, da se je zame čas ustavil ob poslušanju glasbe in tudi pri prvih poskusih igranja na različne inštrumente. Tudi prepevala sem zelo rada. Mislim, da sem se za glasbo navdušila kar sama. Starša pa sta moje zanimanje opazila in me podprla. Na glasbeni poti me najbolj podpira mama. Seveda ob močni podpori očeta. Moja odlična profesorica gospa Zorica Todorovič pa je najbolj zaslužna za moj napredek in tudi vse moje rezultate na različnih tekmovanjih.

Katere inštrumente igraš in zakaj si se odločila ravno za te inštrumente?

Poleg violine v prostem času zaigram tudi kaj na klavir. Zelo mi je pa všeč tudi zvok klavirske harmonike, ki jo je igral moj starejši brat in me nekaj malega tudi naučil. Z očetom pa včasih poskusiva zabrenkati kaj na kitaro. Zame pa je vendarle kraljica inštrumentov violina, ker je neskončno zanimiva in polna izzivov. Njena zahtevnost me fascinira in zdi se mi, da mi poleg nje nikoli ni dolgčas.

Katero zvrst najpogosteje izvajaš?

Najpogosteje izvajam klasično glasbo, ki mi ponuja raznovrstnost tako v tehničnem kot v izvajalskem smislu.

Kdo je tvoj najljubši izvajalec in pesem?

Eden od meni najbližjih violinistov je Joshua Bell, saj njegovo igranje na stradivarko zveni tako mehko, lahkotno in povezano. Lahko pa zveni tudi odločno in trdno. Rada pa poslušam tudi druge, kot so Itzhak Perlman, Sarah Chang, Soyoung Yoon, Maxim Vengerov, Julia Fischer… Vsaka skladba je po svoje zanimiva, ampak če bi morala izbrati samo eno bi verjetno izbrala: Tchaikovsky koncert za violino v D-duru op. 35

Nastja Cvetrežnik - El Viento Negro

Kdaj in kje si prvič nastopila javno? Si imela veliko treme, kako si se je znebila?

V prvem razredu osnovne šole sem samostojno zapela pesem na božičnem koncertu. Treme tedaj še nisem čutila, saj sem bila še premajhna. Kasneje sem se nastopov zmeraj zelo veselila. Sedaj pa se trema kdaj pa kdaj pojavi, vendar je odvisna predvsem od dobre pripravljenosti.

Tvoj najboljši nastop do sedaj? Kdaj in kje se je zgodil in zakaj je bil najboljši?

Najlepši spomin me veže na nastop v novembru 2013, ki je bil na mednarodnem tekmovanju v Trstu. Na tem nastopu sem resnično uživala. Moja mentorica me je tako dobro pripravila, da sem na odru lahko pozabila na vse drugo, razen na lepo melodijo koncerta. Ta občutek bi si vedno želela na odru.

Izkazala si se že na različnih domačih in mednarodnih tekmovanjih. Na katere dosežke si najbolj ponosna?

Sama sem najbolj vesela svojega hitrega vzpona in napredka in tudi vseh pogojev, ki jih imam za dobro delo, saj imam status vrhunskega umetnika, podporo staršev, odlično korepetitorko, možnost igranja prve violine v simfoničnem orkestru Konservatorija za glasbo in balet Maribor, možnost sodelovanja na seminarjih pri priznanih profesorjih iz tujine itd. Najbolj sem ponosna na dosežke v letu 2013, saj sem na dveh mednarodnih tekmovanjih v Trstu in Piranu dosegla prvo nagrado.

Kako potekajo priprave na ta tekmovanja? Ti vzamejo veliko časa?

Tekmovanj se udeležujem zato, ker na ta način najbolj napredujem. Priprave potekajo skozi celo leto, seveda pa so zadnji mesec še bolj intenzivne z več nastopi. Vadba violine in tudi vožnje v Maribor, kjer obiskujem glasbeno šolo vzamejo zelo veliko časa, zato je težko usklajevati vse šolske obveznosti ter igranje na državnem in mednarodnem nivoju.

Kaj te poleg glasbe v življenju še osrečuje?

Imam zelo veliko zanimanj. Rada rišem, se ukvarjam s športom, hodim v planine, rada imam živali in seveda imam rada družbo prijaznih, zabavnih in pravičnih ljudi.

Kakšni so tvoji načrti glede tvoje glasbene poti? Boš v prihodnosti nastopila na kakšnem pomurskem odru?

Upam, da bom tudi v prihodnosti lahko uspešno usklajevala igranje violine in šolske obveznosti. Mislim, da se bo moja pot po koncu zaključene osnovne šole nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru. Po zaključku izobraževanja pri moji mentorici pa upam, da bom našla tudi za naprej odličnega pedagoga in profesorja violine. Pot za naprej pa se bo kasneje videla sproti. Zaenkrat moje izobraževanje violine še poteka zelo intenzivno in pred mano je še ogromno znanja in veščin, ki bi jih želela osvojiti. Zato svojih nastopov zaenkrat še ne načrtujem sama, ampak potekajo v okviru načrta moje profesorice. Seveda pa se zelo rada odzovem na kakšrnakoli vabila.

 

PRIPOROČAMO:

 VSI PREDSTAVLJENI GLASBENIKI NA POMUREC.COM

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.