https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

AVTOMOBILIZEM

Novo reševalno vozilo ameriške vojske

11.12.2010  

Te dni so pri korporaciji Oshkosh objavili novico o novem naročilu iz Pentagona, ker je ameriški vojaški vrh naročil dodatnih 250 primerkov modela M-ATV (MRAP (Mine Resistant Ambush Protected) All-Terrain Vehicle), ki ga Američani v Afganistanu že uporabljajo v treh različicah od septembra leta 2009.

Ko je ameriška vlada v novembru leta 2008 objavila natečaj za novo lahko terensko vozilo z maso praznega vozila do največ 11 ton (približno) in ob tem omenila določene zahteve (prostor za štiri osebe, dobra terenska prehodnost, agilnost, lahka gradnja, učinkovita zaščita pred pehotnim orožjem in tankovskimi minami…), so Američani predvideli nakup približno 5000 M-ATV-jev, čeprav se je ta številka v dveh letih že povzpela do današnjih, več kot 8400 naročenih primerkov vozila.

Le-to v Afganistanu že nadomešča ostarele 'humveeje' (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle) znamke Hummer (model H1). Večino tega 'kolača' bodo pojedli pri korporaciji Oshkosh, nekaj sladkih drobtinic pa je ameriška vlada namenila tudi podjetju BAE Systems.

Oshkosh je do sedaj izdelal in dostavil že več kot tisoč primerkov modela M-ATV, kar mu je prineslo več kot 400 milijonov ameriških dolarjev zaslužka. Veliko pa bodo zaslužili tudi s predelavami na nekaterih obstoječih terenskih vozilih in tovornjakih iz armadnega voznega parka, ki bodo v tovarniških halah podjetja Oshkosh nadgrajeni s tehnologijo TAK-4 (zasnova posamično obešenih vseh štirih pogonskih koles).

Pod motornim pokrovom novega vojaškega reševalnega vozila za prevoz dveh težjih ali štirih lažjih ranjencev se skriva pogonski sklop, ki lahko mobilizira 370 'konj'. Ostali tehnični podatki pa žal niso dostopni.

Marko Miklavc, www.avto.info

Foto: Oshkosh Corporation

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. Uporabnik
      11.12.2010 ob 10:03 Uporabnik

      Od naprej me malo spominja na staroga Mustanga. Zgleda opsano. Motor ma vendar kak lokomotiva.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.