https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Jenamena ponedeljek z Goričkim klantošem in knjigo o praznovanju nekoč

Športni park Črenšovci, 19.08.2014 ob 7:00  

Včeraj se je z dvigom zastave pričel festivalski del Jenamena festa, ki se letos odvija pod naslovom Jenamena, kak smu inda meli radi svojo zemlo.


V Črenšovcih že osmo leto zapored prirejajo festival rokodelstva, starih obrti, kulture in kulinarike. Potem ko so prejšnji teden v okviru predtedna potekale domoljubno obarvane aktivnosti, pa se je včeraj v črenšovskem športnem parku z dvigom zastave, razglasom bovjaša Mirka in pihalne godbe iz Sv. Jurija ob Ščavnici pričel festivalski del Jenamena festa.

Na prizorišču, kjer se bodo ves teden zvrstile številne kulturne, družabne, rekreativne in zabavne prireditve, je včeraj s svojim ustvarjanjem pričel kipar Rudolf Novak. Kipar iz Mežice, ki je v Črenšovcih pred dvema letoma že oblikoval kip bovjaša, letos iz lesenega hloda oblikuje kip na temo domoljubja. Kot je povedal na včerajšnji prireditvi, bo letos upodobil motiv starega rodu, in sicer ženske s klasjem in moškega s koso, ki ju bodo dopolnjevali motivi štorklje, sončnice, mlin na  Muri ter mladega rodu, ki naj bi nasledil stari rod.  

V sklopu včerajšnjih dogodkov so Damijan Hozjan, Marija Sever, Mirjam Törnar in Andreja Sever predstavili že peto publikacijo, ki je izšla v zbirki Inda. Knjiga z naslovom Jenamena, kak smu inda obsližavali je nastala na podlagi lanskoletne osrednje teme festivala – praznovanja. V knjigi so zbrane pripovedi 18 intervjuvancev o tem, kako so nekoč obeleževali pomembna osebna in skupinska praznovanja. Knjiga, ki je nastala na osnovi raziskave na terenu, pomembno vpliva na ohranjanje ljudskega izročila in kulturne dediščine. Napisana je v dveh jezikih, in sicer knjižnem slovenskem jeziku ter v prekmurskem narečju.

Na prvem etno glasbenem večeru, ki se bodo v Črenšovcih zvrstili ves teden, so za dobro razpoloženje med obiskovalci poskrbeli godci skupine Gorički klantoš, ki so z ljudsko goričko in porabsko glasbo pričarali utrinke iz življenja nekoč.

Obiskovalci so bili pogoščeni z domačimi kukarčnimi pogačami, za razpoloženje ob druženju pa so poskrbeli tudi domači ljudski godci. Organizatorji pa niso pozabili niti na najmlajše, ki so se včeraj družili ob različnih športnih igrah, nato pa so se posladkali s palačinkami z domačo marmelado in domačim sokom.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.